Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Kalmara dzięki za informację. Czy musiałaś odstawiać leki przed pierwszym jodowaniem w WIMie? Pytań na pewno będę miała więcej jak już się zapisze i będzie się zbliżał termin.
  • 8 lat temu
    Tenia dobrze , że jesteś po. Ja w trzeciej dobie po operacji już czułam się już lepiej, wyciągnięto dren i wróciłam do domu. Nie dostajesz jakiś leków przeciwbólowych w kroplówce? Kalmara moje TSH jeszcze szaleje 2 tyg. temu było 0,005 teraz biorę Eutyrox 112 . Pewnie to moje słabsze samopoczucie jest związane z tym TSH.
  • 8 lat temu
    Tenia, ja też się tak czułam po operacji. Przeciwbólowe faktycznie niewiele pomagają, ale za kilka dni będzie już lepiej. Ze szpitala wyszłam po pierwszej dobie, a w trzeciej zaczęłam już powoli jesc chleb bez skóry. Kaszel niestety jak na złość, pojawia się wtedy gdy boli, później już go nie będzie :)
  • 8 lat temu
    Tenia,z dnia na dzień będzie lepiej, kaszel też miałam przez trzy dni,chrypa utrzymywała się dłużej.Posiłki połykałam jak gęś.Po tygodniu czułam się ok,tylko osłabienie się utrzymywało. Poproś coś na sen,w Gliwicach dostawałyśmy tableteczki i się spało cudnie Pozdrawiam.
  • 8 lat temu
    Hej, jestem drugi dzień po operacji, samopoczucie fatalne. Proszę Was napiszcie kiedy doszłyście do siebie czy długo Was bolało, na mnie te leki przeciwbólowe które mogę brać nie działają w nocy nie śpię mam problem z przełykaniem nawet woda mi staje w gardle a tu chleb na kolacje czy śniadanie w dodatku mam taką jakby chrypkę której Nie mogę odkrztusić kaszel okropny :(
  • 8 lat temu
    Witam po dłuższej nieobecności :)Miałam podobną sytuację, w 2014 miałam pierwszą operację, jod i ciągle mi wmawiano , że pozostawili mi kikut który niby miał "dobić "jod. Po dwóch latach okazało się , że ten niby kikut był pozostawionym węzłem zaatakowanym przez raka! Także Dziewczyny nie dajcie sobie wmówić że jak się coś dzieje jest wznowa, czasami po prostu jest to przeoczenie Lekarzy niestety. Nie wytną dokładnie wszystkiego a potem niby twierdzą, że pojawia się jak to określają wznowa. A co do Tg to ja miałam poniżej normy 1,4, a po wycięciu tego pozostawionego węzła spadło mi do 0,4. Trzeba ufać lekarzom i wierzyć ,że będzie ok ale bycie czujnym też nie zaszkodzi .
  • 8 lat temu
    Andy79 nie jestem z Warszawy ale lecze sie w Wawie i joduje w WIM-ie. Na pierwszy jod leczniczy czekałam 2 miesiące. Lekarz jak tłumaczył to jest tak przyjęte że pierwszy jod leczniczy, za pół roku diagnostyka i jak wszystko ok to kolejna diagnostyka za 2 lata. Guzek mój tez był bez przerzutów i bez nacieków. W razie jakiś pytań pisz :) Jolaau a jakie masz tsh??
  • 8 lat temu
    Ja dostałam miesiac zwolnienia po operacji. Jak na razie czuję się dobrze. Mój guz był trochę wiekszy, miał 13mm, bez przerzutów do węzłów i bez nacieków.
  • 8 lat temu
    jolaau ja jestem po operacji 4 miesiąc tzn 16 lutego miała operację po trzech miesiącach wróciłam do pracy i na początku bardzo tego żałowałam że nie zostałam dłużej na zwolnieniu ale teraz uważam ze była to najlepsza decyzja w domu człowiek się rozleniwilam i cały czas myśli o chorobie fakt nieraz opadami z sił ale psychicznie doszłam do siebie ☺☺?
  • 8 lat temu
    Andy79 wcale tak nie jest ,że zawsze coś wykrywają. Wszystko zależy od tego jak duży był guz i czy były przerzuty do węzłów. Ja mam usuniętą cała tarczycę w marcu ale guz z brodawkowatym był 5mm i Gliwice zdecydowały,ze nie będę miała żadnego jodu. W Gliwicach na wizytę czekałam niecały miesiąc. Cieszę się z tego niezmiernie tylko tak ogólnie jestem słaba, wszystko muszę robić powoli, rozkładać prace domowe. Dziewczyny ile trzeba czasu żeby dojść do siebie czy już zawsze trzeba będzie się trochę oszczędzać?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat