Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Agness1981 dzięki za porade :D w środę mam zdjąć plasterki z rany robiłyście coś żeby się ładniej i szybciej zagoiło. Narazie nad szwem duża opuchlizna w dodatku sina, próbuje się uczyć chodzić prosto bo cały czas głowa w dół i zgarbiona :P
-
Tenia02
Kup sobie SOLPADEINE (bez recepty)-rozpuszczalne tabletki. Ja przez dobre 2 tygodnie po operacji nie mogłam normalnie spać ponieważ przełykanie śliny to była katorga jakaś. Nie pomagał KETONAL a Solpadeine nieco usmieżało ból.
-
Jolaau masz bardzo niskie i to ma zdecydowany wpływ. U mnie 0,06 czuje sie ok chociaż czasami serce wariuje. Dawkę 4 x 150 i 3 razy 125.
Andy79 niestety musiałam odstawić hormony i w moim przypadku to było straszne. W miesiąc 10kg napuchłam samopoczucie itp okropne. Lekarz przyjmujący jak mnie zobaczył powiedział że już nigdy nie będę odstawiała bo źle to znoszę :) Ale każdy inaczej to przechodzi i nie można od razu zakładać ze tak będzie. Służę informacjami jakby co :) Teraz idę na diagnostykę 11 grudnia.
iwona40 coś jest w pogodzie bo znajomi w pracy (zdrowi) wiecznie ziewają, narzekają że są bez energii. Mi pomaga zestaw witamin który biorę. Zdecydowanie lepiej się czuję. Oczywiście wiadomo że będzie dobrze u każdego wcześniej czy później :)
-
Tenia
Życzę szybkiego powrotu do zdrówka.Moj syn też narzekał po operacji na ból gardła iproblemy z przelykaniem,minęło i jest ok :D
-
Dzisiaj wypisali mnie do domu, gardlo nadal boli ale wierze ze będzie dobrze dzieki Waszym wpisom, pozdrawiam <3
-
Motylek
To znaczy, że jest ok :D
-
Dziewczyny , u mnie po jodzie na podstawie scyntygrafii szyi stwierdzono selektywne gromadzenie radioznacznika w loży obu płatów bocznych i płata piramidowego tarczycy, czy Wy też tak miałyście? Mam nadzieję,że to nie wznowa... Przy wypisie lekarka powiedziała mi , że jest ok i wizyta kontrolna za pół roku, a jod diagnostyczny za 3 lata.
-
Witam wszystkich, czy koś z Was może wie, czy wyniki z DZM :Dobowa utrata wapnia w moczu 4,0 mM/24h
Stezenia wapnia w DZM 2,5 mM/l, to są dobre wyniki?
Utrata niby ok, ale stężenie wapnia w necie to norma 7,5?
-
Iwona40-fajnie, ze sie odezwalas.
Czy po pierwszej operacji miałaś jod czy od razu stwierdzili nieradykalny zabieg i kolejna? Druga operacje miałaś już w Gliwicach? I czy jesteś z Wrocławia?
A lekarze z wroclawskiego szpitala słynącego z wycinania tarczyc (Kliniki na Skłodowskiej) myśle, ze sobie nawet nie zdaja sprawy z tego jak los ich pacjentów sie dalej toczy-bo przecież przekazują do Gliwic i ręce umyte...:/
Wszyscy doradzają Gliwice i pewnie trzeba było tam iść od razu -być może tam faktycznie maja bardziej radykalne ciecia (ale człowiek mądry po szkodzie jak zwykle).
Bardzo bym chciała, zeby jod rozprawił sie z tym co mam w lozy, bo wizja trzeciej operacji...ech ;(
Dzięki za wsparcie i na pewno masz racje, ze u każdej z nas dobrze sie to skończy.
Pozdrawiam ciepło!
-
Cześć :) bardzo dawno tutaj nie zaglądałam bo to forum nie strasznie dołuje, ale od czasu do czasu zajrzę co słychać.
Modliszka, piszesz o szybkiej wznowie ja ci powiem, ze to się zdarza i to nawet bardzo często. Ja miałam wznowę już po niecałych dwóch miesiącach, tez byłam operowana we Wrocławiu i to może nawet w tym samym szpitalu co ty. Powiem tobie tak: ja byłam strasznie załamana tym bardziej, ze mam małe dzieci, ale wzięłam sie w garś, ostatni rok był dla mnie koszmarem od lekarza do lekarza, dwie operacje w przeciągu 3 miesięcy i diagnoza cały czas ( zabieg wykonany nieradykalnie, zmiana nacieka) Przeszłam dwa jody, podczas pierwszego rok temu na korytarzu minęłam się z justin, kolejny jod był w listopadzie i tutaj pojawiło się światełko jest dobrze. Teraz mam wizytę we Wrześniu i już nie mogę spać bo wyniki nie mam najlepsze tsh albo za wysokie, albo za niskie, ogólnie czuje się źle, jestem słaba, śpiaca, ciągle zmęczona i poddenerwowana, według mojej Pani doktor to przesilenie wiosenne, ale wiosna juz za nami :( Dodatkowo przy drugiej operacji uszkodzili mi trzy kręgi szyjne i od tego strasznie boli mnie ręka ( boli to jest mało powiedziane ) , ale jakoś się trzymam tego, ze bedzie dobrze :) U nas wszystkich i u mnie i u ciebie i u Justin :) pozdrawiam :)