Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Asieczka1111 czy to dieta? Nie wiem odstawiłam cukier i jem 5 regularnych posiłków i zero ćwiczeń.
  • kalmara a stosowalas dietę czy tak same spadły kg?
  • 8 lat temu
    Dziękuję Dziewczyny za przyjęcie chociaż wiadomo, że nikt na ochotnika się nie zgłasza tutaj. Asieczka1111 ja jutro jadę się dopiero umawiać bo w pn odebrałam hist i miałam wizytę. Zła jestem tez bo dodatkowo mam porazone struny głosowe po 1 operacji i nigdzie nie moge zadzwonic bo sie nie dogadam. Foniatra tez czekała na te wyniki i na pewno przesunie się leczenie. A przede mną następna na pewno bo kikut został. Ale nie będę gdybać i się nakręcac. Zeta wspaniałe wieści.
  • Asieczka1111 operacje miałam w kwietniu 2015 a od listopada 2015 jestem na minusie 28 kg :) Zetka bardzo dobry prezent ;) oby tak juz pozostało.
  • Witam. Niestety ja również kilka dni temu dowiedziałam się, że mam raka brodawkowatego. Wydawało mi się, że już się pogodziłam z tym, ale ciągle ciężko jest mi w to uwierzyć, tym bardziej, że mam niecałe 23 lata i nikt nie miał u mnie w rodzinie problemów z tarczycą. Na początku maja przeszłam zabieg usunięcia lewego płata tarczycy na którym znajdował się guz oraz przyśrodkowej części płata prawego. Niestety, wcześniejsza biopsja guza nie wykazała powodów do niepokoju, dlatego teraz czeka mnie reoperacja. Wizytę w Gliwicach mam dopiero/ już 26 lipca. W związku z tym mam pytanie. Czy może ktoś orientuje się jak wygląda sprawa z powtórną operacja-Czy lekarze z Gliwic sami ją przeprowadzają ? Czy odsyłają pacjenta do swojego szpitala ? Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź.
  • Czy ktoś schudł po usunięciu tarczycy i wyregulowaniu tsh? ja próbuje ale waga stoi w miejscu a za miesiąc idę na wesele i chciałabym wcisnąć się w kreację :(
  • AsiaM na kiedy masz termin do Zgierza? Ja jadę drugi raz ale dopiero w październiku
  • 8 lat temu
    witaj asiu przykro że jest nas coraz wiecej ale uwierz dasz radę.Każdy z nas przechodził przez to co ty teraz szok rozpacz i załamanie.Brodawkowaty dobrze leczy się jodem a na T1 nie zawsze nawet zalecają ,czasami tylko obserwacja ale to zależy od innych wyników.Pisz na forum, tutaj dziewczyny to skarbnica wiedzy i porad Ja dziś po kontroli u endo marker i tsh bliskie zeru taki prezent na drugą rocznicę po operacji :)
  • 8 lat temu
    AsiaM Witaj ,wiem ze na poczatku trudno w to uwierzyc ,ale zobaczysz bedzie dobrze :-)
  • 8 lat temu
    Chciałam się przywitać. Niestety od wczoraj i ja wiem, że mam raka brodawkowatego tarczycy T1. Jestem po usunięciu tarczycy, zostawili kikut na 1 płacie. Miałam biopsję przed operacją i nie wykazała raka. Dopiero wczoraj gdy odebrałam wyniki hist i szok. Pewnie jak wszyscy bardzo się boję, bo jestem mamą dwójeczki maluchów. Dostalam skierowanie do Zgierza i dopiero dalsze leczenie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat