Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Anniesss dziękuję za wsparcie ;) nic o kontrolnej scyntygrafii nie mówił lekarz, tylko informacja ze 25 lipca 2017 mam się zgłosić na kontrolę! Jak usłyszałam od lekarza ze wszystko w porządku, to już zapomniałam o cokolwiek zapytać :D oczywiście jeszcze TSH musze obniżyć i mam nadzieję że jakoś zacznę funkcjonować!
-
Iw 73 a nie mówiłam!!! Super wieści! Gratuluje. A cos ci mówili o kontrolnej scyntygrafii??
-
hej, dziewczyny :) bo Panów tu chyba nie ma, aczkolwiek na oddziale w Gliwicach był taki jeden, trochę starszy (ok.70?) i nie wyszedł razem z naszą grupą, bo miał za wysoki poziom.
Ale do rzeczy: wycięcie obydwu płatów - grudzień 2015, leczenie jodem - 12-16.08 czyli przed chwilką. Jeszcze na oddziale spuchły mi ślinianki i zaczęłam mieć problemy z jedzeniem. A po powrocie z Gliwic do domu już kompletnie nie mogę jeść, i nawet picie sprawia ból. Chciałam zapytać, czy któraś z Was tak miała, co robić, czy to mija po jakimś czasie samo, czy też lepiej pójść do gastrologa? Oprócz tego zupełnie nie czuję smaku, no, ale to nie taki wielki problem.
-
Świetnie iw73, super wiadomość! Ja tez miałam mikroraka i tez obejdzie się bez jodowania.
Teraz tylko ustabilizować TSH i będzie ok. Pozdrawiam forumowiczki:)
-
iw73 super wiadomość ja też miałam mikroraka i zrobiłam mu papa w listopadzie jadę na kontrolę do Gliwic ☺☺☺
-
Szczęśliwa po dzisiejszej wizycie ;)raczek wycięty, jodowanie zbędne bo to mikroraczek:-) następna kontrola lipiec 2017 ! Jest super i dobry nastrój wraca ;)
-
Mi też okropnie wypadały włosy po dużym jodzie. Myślałam, że jestem jakimś wyjątkiem ;) 8 września kolejna wizyta w spa Zgierz :)
-
Modliszka po dużym jodzie mogą wypadać włosy - związane to jest z hormonami. Będąc w nadczynności tez włosy lecą. Ja mam ten problem od operacji. Obecnie stosuje szampon dermena po chemioterapii i troszkę stan włosów sie poprawił.
Justin00 metaliczny posmak i ciągotki na wymioty - po dużym i małym jodzie tak miałam.
-
U mnie jod nie spowodował zmian w odczuwaniu smaku, za to zauważyłam wzmożone wypadanie włosów - miał ktoś tak, mozna łączyć ze sobą te dwie sprawy?
-
justin00 - po dużym jodzie też tak miałam - wszystko miało metaliczny posmak, jakbym się gwoździ najadła... 2-3 tygodnie i powinno być ok :D