Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Piosenka księżycowa- moja koleżanka walczy z ziarnicą złośliwą - walka jest wyczerpująca ale rokowania dobre. Nie wiem skąd jesteście, ale ją skierowali po pierwszym nieudanym leczeniu do Krakowa i tam udało im się guza zmniejszyć, jest nieaktywny, własnie jest po autoprzeszczepie. Bądźcie dobrej mysli. Ja we wtorek idę do Zgierza i zaczęłam się denerwować. Najbardziej się boję wyników, bo miałam tak niejasne opisy, że musiałam zawieźć próbki. Ale co w nich jest to nie wiem.
  • Przepraszam, że nie odp ale na kilka dni odcielam się od internetu. .. Piosenka _ niestety nie mam gg. Historii koleżanki nie znam bardzo dokładnie. Wiem tylko ze była chora na ziarnice, zresztą sama wtedy w wielkim strachu pobieglam do lekarza ze swoimi wezlami. ... dzisiaj jest zdrowa, tsk jak napisałam wyżej. A na jakim etapie jesteście? Czy chłopak miał już tomograf ? Ale cisza na forum. ... jest tutaj ktoś? ?
  • Strach ma Wielkie Oczy ... Jesteś niesamowita. Mam ochotę wytatuować sobie Twoje słowa na skórze. Czy będzie wielkim nietaktem i narzucaniem się, jeśli podam swoje gg i tam opowiesz mi bardziej o swojej znajomej? Musimy podjąć jakieś kroki i nie wiemy od czego zacząć i co będzie najlepsze. Jakies głupie statystyki raczej nie są optymistyczne, ale też są przypadki ludzi, którzy z tego wyszli ... chociażby Twoja znajoma. I tylko tego będę się trzymała.
  • Tak, ziarnica rozprzestrzenia się wezlami chlonnymi. Z tego co mi wiadomo to tez się leczy z sukcesem. Mam znajoma która na to zachorowała 7 lat temu i dzisiaj jest zdrowa ☺będzie dobrze , musi być!
  • Tzn guzek jest 4 cm od tarczycy ... :- (((((
  • Dziewczyny, to nie guzek tarczycy. To jest 4 cm od guzka. Ziarcica złośliwa. Jestem załamana. Tego nie leczy się operacyjnie a tylko chemioterapią. Z opisu wywnioskowałam, że Jego objawy są już drastycznie poważne i już z nimi sobie nie radzi. Jak większość mężczyzn bagatelizował wcześniejsze symptomy. Jestem załamana :- ((((((((( Boże. Pomóż!
  • Ja nie miałam żadnych objawów, owszem zdarzały się wcześniej duszności, zawroty głowy ale bylo to spowodowane niedoczynnoscia tarczycy na którą leczylam się 3 lata. Gada tez miałam 3 lata i miał być zwykłym zwapnieniem. Dopiero po zmianie lekarza okazało się ze nie jest tak kolorowo. Przez ten czas dał przerzuty do 3 wezlow chlonnych. ... a miał być tylko zwapnieniem. ...
  • Piosenka takie objawy można miec przy wielu schorzeniach czasem bardzo błahych. Rak tarczycy z reguły jest wykrywany przypadkowo bo nie daje żadnych objawów. A ten lekarz to jakos konował ze z takim tekstem wyskoczył. Jasnowidz sie znalazł. Panika strach i lek to normalne w takiej sytuacji. Tez przez to przechodziłam jak sie okazalo ze mój mąż ma raka. Takze dobrze cie rozumiem. Ale na zamartwianie zawsze przyjdzie czas. Jakbyś przeczytała to forum cale to zorientowałabys sie ze wszyscy jakos z tego wyszli. Inni mieli bardziej pod górkę inni mniej ale każdy pokonał dziada. Takze Glowa do góry. Ps właśnie przeczytałam artykuł ze wynaleźli lek na raka i jest juz dostępny w stanach i wprowadzają go w ue. Działa tylko na niektóre nowotworu ale powoduje ze komórki rakowe umierają bez skutków ubocznych. Moze w końcu wynajdą cos na tego dziada. Pozdrawiam
  • Ja nie miałam żadnych objawów. Mój skorupiak został wykryty podczas USG tarczycy u endo (leczyłam się już 3 lata na niedoczynność). Nie przejmuj się, każda z Nas była spanikowana na takim etapie, to normalne. A kiedy ma mieć tą tomografię?
  • A czy któraś z Was miała przed operacją przyadki omdlenia, duszności, ucisk w klatce i bardzo schudła? Czy takie objawy mogą źle rokować? :- ( :- ( Przepraszam, wiem, że panikuję, ale chcę wiedzieć wszystko pomimo, że wszystkich danych nie mam, nawet jeszcze nie wiem co to za guz a jutro tomograf i okaże się czy są przerzuty. Dziękuję za kontakt ze mną.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat