Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Massie8989 rozmawiałam z moją endo o laserowym usunięciu blizny ale stanowczo to odradzała, bo laser może pobudzić jakieś zabłąkane komórki. Poleciła mi plastry na blizny medipatch gel z (ok.60 zł) zakładam go na noc i jak jestem w domu i widzę poprawę, operacje miałam w marcu 2016. Kształt blizny zależy od organizmu ja mam tendencje do bliznowców i ta blizna też jest taka grubsza ale myślę, że z czasem zblednie i nie będzie tak widoczna.
  • 8 lat temu
    Massie8989 zostawili, bo był ładny kawałek a wtedy nikt nie podejrzewał raka. StrachMaWielkieOczy jasne jak trzeba będzie to nie ma zmiłuj. I gdyby nie głos to pewnie bym się tak nie bała a ja pracuję głosem. Znaczy bez głosu też pracuję, ale jest to uciążliwe, nie mówiąc o komunikacji z dziećmi a już wychodzić ze znajomymi przestałam w głośne miejsca bo nie ma sensu. Zobaczymy - generalnie reoperacja to i tak nie teraz - przynajmniej kolejne kilka miesięcy.
  • Tez nie myślę! Zajmuje się czym popadnie żeby się nie nakrecac. Najgorszy był okres do operacji! Po naprawdę żyje się już zupełnie inaczej nawet kiedy wyniki histo-pat potwierdza dziada!
  • Ja żyłam w cieniu drugiej operacji 3 tyg kiedy to po pierwszej wizycie w Gliwicach lekarz mnie nastraszyl , że skoro mam zostawione wezly za uszami to trzeba będzie je usunąć. .. kazano wrócić za 3 tyg po decyzję. Był już inny chirurg i powiedział, że narazie nic nie tniemy bo nie będziemy ciąć profilaktycznie. Ale ja się boję ze te wezly to trochę taka bomba.... Massie ja miałam operacje 20 lipca i gliwice zrobiły mi usg. Asia może jod sobie poradzi i nie będzie trzeba nic z tym robić. Żadna z Nas nie chce drugiej operacji, sama też panicznie się boję. Tutaj na forum są dziewczyny które miały 2,3 operacje. ..niestety tak czasem dręczy nas ten skorupiak a taki niby rak nie rak. ...
  • AsiaM a ten skrawek zostawili specjalnie czy po prostu tak wyszło? Może jodowanie sobie z tym poradzi skoro to tylko skrawek :) Mnie na samą myśl o drugiej operacji robi się słabo więc mam nadzieję, że ani mnie ani żadną z Was powtórka z rozrywki nie spotka :(
  • 8 lat temu
    Massie8989 w Łodzi byłam oferowana. W WAMie. Sama operacja bardzo dobrze, blizna niewidoczna. Tylko mam porazone struny. Minelo 3 mce i nadal jest jako tako a przy raku nie mozna miec zabiegoe, zostaja zastrzyki. Drugi raz trudno by mi bylo to zniesc. u mnie dopiero w badaniu hist wyszedł rak a skrawek tarczycy mam zostawiamy, stad obawy, że mogą chcieć usunąć resztę.
  • AsiaM a gdzie miałaś operację? I czemu się boisz, że zrobią reoperację? Jak mnie przyjmowali na oddział, to w pokoju leżała za mną kobieta właśnie po reoperacji, ale nie miałam odwagi jej zapytać o jej sytuację, bo sama będąc przed operacją byłam przerażona i wolałam nie wiedzieć heh. Ja wczoraj byłam u mojej endokrynolog. Już wiem czemu nie zrobili mi ostatnio w Gliwicach USG, ona zresztą też mi nie zrobiła, bo musi minąć minimum 3 miesiące od operacji, żeby USG miało sens. Zmniejszyła mi dawkę wapnia do 2 tabletek i pocieszyła mnie, że przytarczycom trzeba dać chociaż te 6 miesięcy, żeby się "ogarnęły". Niestety powiedziała też, że to czucie po stronie wyciętych węzłów może nigdy nie wrócić :( Ja też mam jod w marcu, ale mówiąc szczerze nie myślę o tym w ogóle. Zleci. A wiecie może kiedy można usunąć bliznę laserowo? Tzn ile trzeba odczekać? Strasznie się mojej wstydzę, z boku się rozlazła, dalej jest różowa, cały czas chodzę w golfach :(
  • 8 lat temu
    Strachmawielkieoczy juz na jod idę. Czekałam od końca czerwca. Znaczy miałam tak słaby opis hist ze zawiozlam próbki do Zgierza di obejrzenia jeszcze raz. Pewnie badanie i duży jod. Minimalna szansa jest na niepodanie go. Ale ja raczej tylko się modlę by reoperacji nie było.
  • StrachMaWielkieOczy zobaczysz jak Ci zleci, trzymam kciuki bo ja juz po jodzie
  • AsiaM - we wtorek idziesz juz na jod czy konsultacja? ? Powiem Wam ze to czekanie na jod jest wyczerpujące. ... gdzie tam do marca. ..

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat