Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Witam się po jodowaniu w Zgierzu. Nie było przerzutow ani do węzłów ani do płuc. Dostałam jod ze względu na zostawiony kikut i jeszcze jeden 5 mm został z drugiej strony. Mają odpaść wiec widma reoperacji nie ma. A sam jod... przede wszystkim nudno wiec książki., laptop, drobne na tv. I idzie przetrwać.
  • 8 lat temu
    Dziękuję za informację ;) może jakoś to będzie w sumie to tylko kilka dni, jakoś wytrzymam ;) pozdrawiam ;)
  • Domini - ja byłam operowana w Krakowie w szpitalu Jana Pawła II, rozwazalam opcje jodu w Krakowie ale wszyscy moi lekarze - zarówno endokrynolog z Krakowa jak i chirurg który mnie operował zgodnie twierdzili - tylko Gliwice. Tez mam w marcu jod wiec nie pomogę. Myślałam że ren Kraków chociaż szybciej ale widzę ze terminy podobne jak w Gliwicach. Mam koleżankę która była jodowana na Kopernika ok 6 lat temu i bardzo sobie chwali ☺
  • 8 lat temu
    Cześć Dziewczyny, jestem tutaj nowa. W sierpniu przeszłam zabieg usunięcia tarczycy wraz z węzłami chłonnymi. W marcu 2017 mam się zgłosić na jodowanie, i.tutaj mam do Was pytanie, czy któraś z Was była na jodowaniu w Krakowie na ul. Kopernika? Jeśli tak to bardzo, bardzo ;) proszę o informację jak.to tam mniej więcej wygląda, co można zabrać, co trzeba potem wyrzucić, czy jest się z kimś w izolacje itp. Przeglądalam kilka stron i nigdzie nie mogę znaleźć. Gliwice widzę, że są bardzo popularne i właśnie zastanawiam się czy dobrze zrobiłam, że wybrałam Kraków :( pozdrawiam serdecznie ;)
  • 8 lat temu
    Hej! Czy któraś z Was może polecić mi endokrynologa dziecięcego. Moja Endo zrobiła 9 letniej córce usg i ma 2 torbiele. Kazała mi się skontaktować z dziecięcym. A ja nie wiem do kogo. Może być Poznań lub Wrocław. Zresztą odległość nie ma znaczenia. 19 .10 idę na jod do Gliwic i chciałabym to załatwić przed. K...a ze też jeszcze to musiało teraz wyskoczyć. :(
  • 8 lat temu
    Kasiahas jeśli lekarka na usg rozpoznala zapalenie to świadczy to o chorobie autoimmunologicznej, a wysokie TSH o tym, że owa choroba spowodowała już niedoczynność tarczycy. Bardzo często spotykana choroba. Natomiast to forum jest przeznaczone dla osób z potwierdzonym nowotworem tarczycy. Ty jesteś przed biopsją więc radzę wyluzować i nie przywiązywać się zbytnio to tego wątku, bo przy hashimoto guzki na tarczycy występują bardzo czesto, ale tylko 5% z nich to rak. Niezależnie od tego, czy wg lekarki biopsja jest potrzebna czy nie zrób ją i będziesz miała jasność co to za guzek. Ja trzymam kciuki, żeby to było tylko zwapnienie i żebyś nie musiała do nas dołączać. Uszy do góry :)
  • Witajcie! Massie8989 - dziękuję bardzo za odpowiedź! Mam pytanka-pewnie tendencyjne-czy w tym zapisie USG oprócz guzka jest cos niepokojącego? Czy wysokie TSH i zapalenie źle wróży? Bo moja Pani doktor właściwie oprócz tego zapalenia i niedoczynności nie widziała nic złego, nawet nie do końca była przekonana, że biopsja jest potrzebna... Pozdrawiam serdecznie Wszystkich!
  • 8 lat temu
    Vaisala Ja 3 października jade do Gliwic ale tylko na jeden dzien-badania kontrolne. Duzy jod mialam w listopadzie 2014.
  • 8 lat temu
    Witam! Dawno mnie tu nie było. W październiku idę na jod do Gliwic, może któraś z Was się wtedy tam wybiera? Zaczynam trochę się bać jak mój organizm to zniesie. I jak będzie po szpitalu potrzebna długo izolacja, mam 9 letnią córkę.
  • 8 lat temu
    Kasiahas zapalenie nie przejdzie, to choroba autoimmunologiczna. Biopsja nie należy do najprzyjemniejszych, ale absolutnie nie boli. Wkłucia nie czuć, natomiast podczas samego pobierania materiału czuć jedynie ucisk. Skoro jesteś dopiero przed biopsją to uszy do góry, bo dużo większe prawdopodobieństwo, że Twoja zmiana to zwykłe zwapnienie, a nie rak :) StrachMaWielkieOczy a mówił Ci któryś lekarz co teraz z Hashi po usunięciu tarczycy? Ja na ostatniej wizycie kompletnie zapomniałam zapytać, ponowne rozgrzebywanie sprawy z rakiem wybiło mnie jakoś.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat