Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
ona25
Oczywiście, że pamięta. ;) Gratuluję kolejnej pociechy. ;) Trzymaj się cieplutko. :)
-
hej wszystkim
nie wiem czy mnie jeszcze ktos pamieta bo nie pisalam juz tutaj bardzo dlugo ale chcialam napisac ze u mnie wszystko ok :) a nawet lepiej niz ok bo zostalam niedawno mama po raz drugi :D teraz mam 2 malych brzdacow z 1,5 Roku roznicy wiec mozecie sobie pewnie wyobrazic ze nie mam zabardzo czasu :) pozatym w tym miesiacu mija mi 6 latek od choroby I moja lekarz dalej twierdzi ze chorobe mam juz za soba I ze nie mam sie czym martwic bo mam 0.5 % szansy na to ze to cholerstwo wroci I 100% pewnosci ze na to nie umre :) wiec tego sie trzymam :)
-
Witam się po jodowaniu w Zgierzu. Nie było przerzutow ani do węzłów ani do płuc. Dostałam jod ze względu na zostawiony kikut i jeszcze jeden 5 mm został z drugiej strony. Mają odpaść wiec widma reoperacji nie ma. A sam jod... przede wszystkim nudno wiec książki., laptop, drobne na tv. I idzie przetrwać.
-
Dziękuję za informację ;) może jakoś to będzie w sumie to tylko kilka dni, jakoś wytrzymam ;) pozdrawiam ;)
-
Domini - ja byłam operowana w Krakowie w szpitalu Jana Pawła II, rozwazalam opcje jodu w Krakowie ale wszyscy moi lekarze - zarówno endokrynolog z Krakowa jak i chirurg który mnie operował zgodnie twierdzili - tylko Gliwice. Tez mam w marcu jod wiec nie pomogę. Myślałam że ren Kraków chociaż szybciej ale widzę ze terminy podobne jak w Gliwicach. Mam koleżankę która była jodowana na Kopernika ok 6 lat temu i bardzo sobie chwali ☺
-
Cześć Dziewczyny, jestem tutaj nowa. W sierpniu przeszłam zabieg usunięcia tarczycy wraz z węzłami chłonnymi. W marcu 2017 mam się zgłosić na jodowanie, i.tutaj mam do Was pytanie, czy któraś z Was była na jodowaniu w Krakowie na ul. Kopernika? Jeśli tak to bardzo, bardzo ;) proszę o informację jak.to tam mniej więcej wygląda, co można zabrać, co trzeba potem wyrzucić, czy jest się z kimś w izolacje itp. Przeglądalam kilka stron i nigdzie nie mogę znaleźć. Gliwice widzę, że są bardzo popularne i właśnie zastanawiam się czy dobrze zrobiłam, że wybrałam Kraków :( pozdrawiam serdecznie ;)
-
Hej! Czy któraś z Was może polecić mi endokrynologa dziecięcego. Moja Endo zrobiła 9 letniej córce usg i ma 2 torbiele. Kazała mi się skontaktować z dziecięcym. A ja nie wiem do kogo. Może być Poznań lub Wrocław. Zresztą odległość nie ma znaczenia. 19 .10 idę na jod do Gliwic i chciałabym to załatwić przed. K...a ze też jeszcze to musiało teraz wyskoczyć. :(
-
Kasiahas jeśli lekarka na usg rozpoznala zapalenie to świadczy to o chorobie autoimmunologicznej, a wysokie TSH o tym, że owa choroba spowodowała już niedoczynność tarczycy. Bardzo często spotykana choroba.
Natomiast to forum jest przeznaczone dla osób z potwierdzonym nowotworem tarczycy. Ty jesteś przed biopsją więc radzę wyluzować i nie przywiązywać się zbytnio to tego wątku, bo przy hashimoto guzki na tarczycy występują bardzo czesto, ale tylko 5% z nich to rak. Niezależnie od tego, czy wg lekarki biopsja jest potrzebna czy nie zrób ją i będziesz miała jasność co to za guzek. Ja trzymam kciuki, żeby to było tylko zwapnienie i żebyś nie musiała do nas dołączać. Uszy do góry :)
-
Witajcie!
Massie8989 - dziękuję bardzo za odpowiedź!
Mam pytanka-pewnie tendencyjne-czy w tym zapisie USG oprócz guzka jest cos niepokojącego? Czy wysokie TSH i zapalenie źle wróży?
Bo moja Pani doktor właściwie oprócz tego zapalenia i niedoczynności nie widziała nic złego, nawet nie do końca była przekonana, że biopsja jest potrzebna...
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich!
-
Vaisala
Ja 3 października jade do Gliwic ale tylko na jeden dzien-badania kontrolne. Duzy jod mialam w listopadzie 2014.