Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
asieczka
jesli hormony sa wyregulowanie to nie ma sie problemow z waga. duzo ludzi zwala problem z waga na hormony ale to nie ma z tym nic wspolnego no chyba ze hormony sa zle dobrane.
rozmawialam z tym z moja endo i powiedziala mi ze chudnie sie tak samo jak u osob z tarczyca a nawet latwiej bo my jestesmy w lekkiej nadczynnosci (po to zeby tarczyca nie odrowla) a przy tym latwiej sie chudnie :) ja schudlam 22 w ciagu 6 miesiecy. poprostu przestrzegalam diety :)
-
jolaau
niestety to stres :/ meczylam sie z tym okolo Roku ale naszczescie wszystko minelo. nawet pare miesiecy po stresie mozna dostac takich objaw. wszystko wychodzi po czasie
-
kalmara
ja mialam takie uczucie ucisku w mostku I to przez bazdzo dlugo :/ chodzilam z tym od lekarza do lekarza ale nikt nic nie znalazl. okazalo sie ze to poprostu nerwy ktore moga dac we znaki nawet po dlugim czasie od przezywanego stresu. jak wyluzowalam I wszstko u mnie sie ulozylo ucisk zniknal :) ja do tego mialam bardzo duzy bol w mostku miedzy zebrmi. nawet mialam tam zgrubienie I ciezko mi sie oddychalo po badaniu u endo okazalo sie ze to wszystko tez od stresu ale naszczesie to tez juz za mnia a mialam to okolo Roku
aniesss
dzieki :)
-
Aneta31 dodałaś otuchy, mnie na pewno :) Super, że chorobę masz już z głowy i że jesteś już zdrowa :)
Co do wagi - ja schudłam 3kg a i tak jestem chuda więc nie jest mi to na rękę heh. Ale może zmiana diety na taką która podkręci metabolizm pomoże? Od siebie mogę polecić kaszę jaglaną :)
-
witam wszystkich :) dawno mnie nie bylo ;)
pierwszy rok za mna!,byl duzy jod teraz maly i wszystko super,zdrowa jak rybka :)Wprzyszlym roku czekaja mnie dwa usg i krew w odstepach 6 miesiacy i pozniej tylko raz na rok kontrola.Chcialam dodac otuchy tym ktorzy sie zmagaja jeszcze,pamietajcie ze jest to rak uleczalny i da sie wyjsc z tego i zyc normalnie.Obecnie biore eutirox 125 i wszystko jest ok.Pozdrawiam Was goraco!!!
-
Cukier tez miałam dobry ale za wysoka insulinę.
-
Robiłam komplet badań we wrześniu w tym cukier i wszystkie wyszly ok.A zrobiłam bo kiepsko się czułam i strasznie puchłam mimo dobranej dawki letroxu.Lekarz rodzinny dał mi torsemed na obrzęki ale niewiele pomagalo wiec już nie biorę.
-
asieczka1111 Przed dużym jodem też miałam wrażenie że puchnę a po odstawieniu hormonów przybrałam 10kg. Na chwile obecną zrzuciłam 29 kg w ciągu 6-7 miesięcy a wystarczyło tylko 5 regularnych posiłków i odstawienie cukru. Może warto skontrolować cukier i insulinę bo niedoczynność czy nadczynność to swoja droga ale problem może leżeć w czymś innym?
-
Jak u was z wagą? ja jestem 10 miesięcy po operacji , w kwietniu mialam duży jod w Zgierzu , biorę letrox 175 ostatni wynik to 0,043.Mam wrażenie że cały czas tyje chociaż nie zawsze mam apetyt i staram się ruszać.Już sama nie wiem czy mam jeść mniej czy więcej.Pani doktor powiedziała że różnie bywa z wagą i nic mi nie poradzi.Od początku roku przytylam 12kg z czego 6kg mając nadczynność.Jestem załamana bo te kilogramy przybywają ciagle i nic nie mogę zrobic.Na koniec miesiąca muszę odstawić hormon przed drugim pobytem w Zgierzu i już się boję że przytyje kolejne 10kg.Miał ktoś podobnie jak ja?
-
Agnes1981
Podczas usg doktor Puch stwierdził, że wszystko ok to mam nadzieję, że tak jest :-) tg 0,04 ale przeciwciala 460 .lekarz twierdzi ,że ok,bo najważniejsze, że spadają miał ponad 800 :-)