Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • ona25 Super wieści gratki :) Wiesz rakiem to sie nie stresuje wiem że wcześniej czy później ale będzie wszystko ok. Nerwowo to mam w pracy :D Ale za niecałe dwa miesiące odpocznę i wyluzuje w "sanatorium" na jodzie ;) Pozdrawiam Wioleta041986 U nas w szpitalu na drugi dzień po operacji każdy otrzymał euthyrox. Jaką dawkę nie pamiętam ale chyba 100. Kroiłam się w Wawie ;)
  • Ja juz w szpitalu na drugi dzień po operacji dostałam euthyrox 125 a leżałam w Gliwicach ☺
  • Tak wycięli cała. Dziś połknęłam pierwszą tabletkę. Postaram się umówić na przyszły tydzień do mojej endo, bo jakoś nie mogę się odnaleźć. Bardzo mało informacji uzyskałam w szpitalu :/
  • Tak wycięli cała. Dziś połknęłam pierwszą tabletkę. Postaram się umówić na przyszły tydzień do mojej endo, bo jakoś nie mogę się odnaleźć. Bardzo mało informacji uzyskałam w szpitalu :/
  • 8 lat temu
    Wioleta041986 jeśli masz wycięta cała tarczycę to powinnaś od razu brać euthyrox. Ja najpierw miałam 50, teraz 137. Kiedy byłam na jodzie, spotkałam dziewczynę 2 tygodnie po operacji bez hormonów. Lekarze bardzo się zdziwili.
  • Wiem wiem, że to jeszcze nic nie oznacza :) staram się tego trzymać. Kobietki kiedy zaczęłyście przyjmować euthyrox? Ja wczoraj miałam operacje, dziś wyszłam że szpitala i wykupiłam receptę, jutro mam przyjąć pierwsza tabletke (euthyrox 100) U was też tak było? Bo spotkałam się z opinią że dopiero po wyniki histo zaczyna się dawkowanie euthyrox u. Jak było u was?
  • 8 lat temu
    a ja wczoraj bylam na kontroli i oczywiscie wszystko jest ok :) lekarz powiedziala ze mam mniej niz 1% szansy na powrot tego cholerstwa zdziwila mnie jedna rzecz bo powiedziala mi ze jak przez 6 lat wszystko jest u mnie wszystko ok to bede brala taka dawke tabletek zeby hormony byly takie jak u osob z tarczycami. zawsze myslalam ze dawka bedzie troszke wieksza ale powiedziala ze po 6 latach tak wlasnie robia no i zaczelam brac inna dawke hormonow. no ale najwazniejsze ze wszystko jest ok :)
  • 8 lat temu
    wioleta spokojnie :) guzy nie oznaczaja odrazu raka. moja mama miala ponad 19 guzow tarczycy i wszystkie byly lagodne :) bardzo duzo kobiet ma problemy z tarczyca i nawet o tym nie wiedza. jak to moja lekarz mowila teraz guzy tarczycy to codziennosc u niej. ja mialam bardzo duzo guzow malych i duzych i tylko jeden okazal sie rakiem. glowa do gory badz dobrej mysli to naprawde to ze masz guzy to jeszcze nic nie oznacza :)
  • 8 lat temu
    asieczka wiesz co ja tez bylam ciagle glodna. ale walczylam sama ze soba zeby mniej jesc (oczywiscie wszystko z glowa) i po jakims czasie organism juz tak sie przyzwyczail do mniejszych posilkow ze juz nie mam tego uczucia glodu. moja endo jest tez dietetykiem i psychologiem wiec bardzo mi pomogla :) a po ciazach nie powiem przydalo mi sie bo przytylam sporo a teraz waga jest duzo mniejsza nic byla przed ciazami :) najwazniejsze to jesc i sie nie glodzic tylko mniej i oczywiscie zdrowiej :)
  • 8 lat temu
    jolaau no niestety stres tez moze wykonczyc czlowieka :/ ja naszczescie po dzieciach zrobilam sie bardzo spokojna :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat