Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Hej Anka 50 w opisie mam przeciwciała CK 19 odczyn silnie dodatni i dlatego lekarz powiedzial ze nie można tego lekceważyć
  • 8 lat temu
    Paula1234 A ile masz tych przeciwciał?
  • StrachMaWielkieOczy dzieki za odpowiedz .to fakt mam mikroraka ale mówią ze mam bardzo silny odczyn tych przeciwciał wiec nie jest ok.wolałabym dostać ten radiojod byłabym spokojniejsza .a tak każą byc pod kontrolą onkologa.tak sobie mysle co on moze mi pomoc samymi wizytami .chcialabym tez jakies badania które by ale stwierdzily ze wszystko jest ok albo ze trzeba dalej działać .ciezko zyc jest w niepewności
  • Ewka każdy z nas przez to przechodzi, niektóre z Nas miały jedna operacje, niektóre 2 lub więcej. Nawet wycięcie całej tarczycy nie daje gwarancji ze więcej operacji nie będzie. ... trzeba wierzyć że wcześniej czy pozniej wszystko będzie dobrze. Mnie też Straszono druga operacja, chcieli mi docinac wezly chlonne. Jeden chirurg w Gliwicach tak rzucił podczas pierwszej wizyty. Za 3 tyg już inny byl w szoku i pyta ale po co? Trzeba będzie to będziemy ciąć, narazie nie ruszamy. ... w marcu idę na jod i zobaczymy jak się wszystko potoczy . Tez się tego wszystkiego bardzo boje ale staram się na codzień o chorobie nie myśleć bo wiem ze głową muru nie przebije a stres nie jest sprzymierzeńcem. ...
  • Paula 1234 może masz mikroraka i dlatego zdecydowano , że jodu nie będzie :)
  • Witam Wszystkich! Jestem tydzień po podaniu jodu w poznaniu na Przybyszewskiego z powodu raka brodawkowego. Gdyby ktoś miał pytania chętnie odpowiem ?
  • Dzięki dziewczyny za wsparcie. Powiedzcie czy to możliwe aby guzki się jakoś wchłonęły. Pytam ponieważ w 2010r miałam na USG 3 drobne guzki ok 5mm wtedy hypoechogeniczne. Potem chodziłam do innego lekarza i nie mam jego USG. Pod koniec 2014 bez guzków??? a na pewno się lekarza pytałam i pokazywałam wcześniejsze USG i on dodatkowo powiedział że mam Hashimoto. A teraz we wnioskach jest jeszcze USG sugeruje wariant guzkowy choroby autoimmunologicznej. Ta moja obecna zmiana jest o wymiarach 11x8,5x13 mm.
  • Witam dziewczyny mam raka brodawkowatego tarczycy .jestem po operacji .dlaczego konsylium nie przyznalo mi radiojodu.każą byc tylko pod kotrola onkologa .ale ja się boje wolałabym dostać radiojod bylabym spokojniejsza .
  • 8 lat temu
    agula no wlasnie skad ten pomysl lekarza u ustabilizowaniu hormonow ? to nie ma nic do rzeczy. ja po usg na miejscu mialam zrobiona biopsje
  • 8 lat temu
    agula spokojnie - tylko 2 % guzow tarczycy to rak wiec masz ogromne szanse na to ze to poprostu lagodne guz :) musisz myslec pozytywnie i zobaczysz wszystko bedzie ok :) znam mnustwo ludzi z lagodnymi guzami tarczycy teraz jest to bardzo czeste u kobiet

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat