Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Massie8989
Teraz też nie mamy w Gliwicach swojego onkologia.Ale my przed operacją ze względu na kartę Dilo, która miała ułatwić dostęp do specjalistów musieliśmy zaliczyć 4wizyty ,masakra.A po operacji syn miał Tak jak Ty ,po miesiącu wyniki i ustalenie daty jodowania.
Ewka22
Też mi się wydawało,że gdyby moje dziecko kiedyś zachorowało na raka to byłoby po mnie,ale siła która jest w nas matkach kiedy trzeba walczyć i być silnym dla swoich dzieci jest przeogromna i do dziś nie wiem skąd w tej rozpaczy, żalu ,bezradności znalazłam siłę do walki z tym skorupiakiem :-)
-
Kurcze tak Was czytam i mam wrażenie, że u mnie to jakoś inaczej było o.O Ja miałam jedno spotkanie w Gliwicach gdzie wyznaczyli mi termin operacji, potem operacja, nastepnie miesiąc po operacji wyniki hist-pat i wyznaczenie od razu terminu na jodowanie. I tyle o.O Nikt mi nie wyznaczył "mojego onkologa" ani nic w tym stylu :/ Jedyni lekarze z jakimi w IO miałam styczność to chirurg, internista, anestezjolog i endokrynolog która podała mi ten termin jodu i wytłumaczyła dlaczego będę go mieć. No i oczywiście chodzę do mojej endo tu gdzie mieszkam, ale to chodzę od 4 lat.
-
Dzieki dziewczynki za to forum wchodzę tu codziennie i wiem ze nie jestem sama.najgorsze jest to ze od dłuższego czasu prosiłam lekarzy o badania tarczycy mówili ze nie ma takiej potrzeby aż w końcu wzielam sie za to sama prywatnie .porobilam badania bylo wszystko idealne ale gdy zrobiłam usg lekarz powiedzial ze nie ma na co czekać ze szybko trzeba sie tym zająć .mialam biopsję ale tam nic nie wyszlo i nie ma co sie dziwić bo wbili sie w dwa guzy a ja miałam ich ok 20 dopiero po operacji wynik stwierdził raka .gdyby nie to ze sie uparlam nadal bym zyla z tym dziadostwem .dlatego staram się działać dalej na własną rękę .nie liczę na moich lekarzy .mieszkam w małym miescie i juz nie raz przekonałam sie ze na moich specjalistów nie ma co liczyć
-
Jeżeli już zdiagnozowany jest rak to skierowania nie potrzeba. Mi wystarczył wynik z biopsji i stwierdzenie raka brodawkowatego.
-
sory nie wiem dlaczego tel mi ciągle wysyła wiadomości
-
ps jak tak patrze to przeraża mnie ile osób zmaga sie z ta choroba to aż włosy sie jeżą ....
-
ps jak tak patrze to przeraża mnie ile osób zmaga sie z ta choroba to aż włosy sie jeżą ....
-
-
witam
nie pisałam bo wyjechaliśmy z mężem moment odpocząć przemyśleć cały temat. psychika trochę juz mi odpoczęła ale nadal jest wiele do zmiany myślenia. dziękuje wszystkim za słowa otuchy
wieze ze sie ułoży tak jak i tobie Paulinko bo ja też mam malutką córkę która kocham ponad wszystko i tak sobie myślę że gdyby ją to dotknęło to dopiero bym sie załamała a tak wiem o co walczę....
strach ma wielkie oczy na szczęście 1 operacja łatwo poszła beż żadnych skutków ubocznych wiec i drugiej już sie tak nie boje, najbardziej mnie to przeraża że to cholerstwo juz gdzieś rozlazło sie we mnie i tak łatwo go nie pokonam
właśnie sie zarejestrowałam do Gliwic bo tak wysłał mnie mój chirurg ale babka o żadnym skierowaniu nic nie mówiła i z tu moje pytanie do kogo trzeba mieć to skierowanie oraz co tam powinno być ujęte
Paula 1234 tak czytam o tych przeciwciałach i ja nie miałam żadnych badan na przeciwciała i nawet nie wiem co one oznaczają czy mógłby mi to ktoś wyjaśnić
przepraszam ze o tyle pytam ale normalnie nie wiem co i jak a lekarze jak mają humor to coś powiedzą a jak nie to zburczy na mnie i tyle wiem
-
Anka 50 dziekuje za pomoc