Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • ewka22 zgadzam się z wszystkim co napisała zaskoczona, ja byłam w podobnej sytuacji poza tarczycą mam wycięte wszystkie węzły po lewej stronie, dostałam dwa jody i na dzień dzisiejszy jest wszystko dobrze u Ciebie tez tak będzie :)
  • ewka22 niestety perspektywa drugiej operacji nie napawa optymizmem, ale w takiej sytuacji jest konieczna. Jednak w naszej (bo my prawie wszyscy tutaj z rozpoznaniem raka brodawkowatego) sytuacji możemy się cieszyć- TY także, że to tylko taki rak. Jakkolwiek nie brzmi to przerażająco , zwłaszcza w pierwszej chwili. Wszystko będzie dobrze, ten rodzaj dobrze się leczy, chociaż czasami u niektórych dłużej to trwa, jednak nie masz się ci zamartwiać, poczytaj trochę tutaj nasze historie. Jesteśmy z Tobą, będzie OK. Co do Gliwic tam nie trzeba nikogo znać, tam są specjaliści, od lat zajmujący się rakiem, jeśli tam się zarejestrujesz to na pierwszej wizycie ustalą już dostaniesz cały "rozkład" jazdy. Kiedy wizyty, w jakim celu, jeśli jod, to jaki, kiedy, po jodzie daty kolejnej wizyty kontrolnej, na którą wystraszy tylko jeździć, słuchać zaleceń, itd. i żyć, jak przedtem tylko rano na czczo łyknąć tabletkę. W razie wątpliwości pisz, pytaj, my tu jesteśmy :) , byłyśmy w podobnej sytuacji.
  • 8 lat temu
    prosze o małą pomoc kilka dni temu dostałam wynik histopatologiczny po wycięciu lewego płata tarczycy w którym usadowił sie guz a raczej wielkie guzisko! iż niestety jest to rak brodawkowy w stadium 3 z przerzutem do węzłów chłonnych... i nie wiem co dalej a oczywiście chce walczyc mam dopiero 30 lat i 2 letnią małą córcie a strasznie sie boje... rozmawiałam z lekarzem który mnie operował i powiedział ze czeka mnie kolejny zabieg usunięcie 2 płata koło bożego narodzenia a dalej to poślą mnie do Gliwic a tam niestety nikogo już nie znam nie wiem kto jest dobrym lekarzem czy tylko jod czy tez mam miec naświetlania nie wiem i proszę o pomoc by odezwał sie ktoś w podobnej sytuacji i trochę mi rozjaśnił sprawę
  • Ona25 a mogę wiedzieć dlaczego miałaś podany jod .dlaczego lekarz jednak go zalecil .ja mam mikroraka brodawkowatego nie otorebkowanego .ogolnie lekarz tlumaczyl mi ze guzek mial juz w środku raka ale na zewnątrz byl caly zdrowy nie byl nasiakniety
  • 8 lat temu
    paula ja tez nie mialam przerzutow ani naciekow I mialam podawany jod. najlepiej jak poczekasz na wizyte u lekarza bo po 6 latach od mojej choroby spotkalam sie z przypadkami gdzie podawali jod I z takimi gdzie nie podawali. ja ogolnie jestem zadowolona ze dostalam jod bo bylam spokojniejsza ze wszystko mi wybil. do tego po jodzie swiecilam sie w lozy tarczycy bo zostaly mi resztki tarczycy ktorych hirurg nie widzial golym okiem. jod sobie szybko z tym poradzil :)
  • Witam jestem tu nowa .jestem 3 tygodnie po operacji całkowitego wycięcia tarczycy okazalo się po badaniu histopatologicznym rak brodawkowaty bez naciekow i przerzutów.mam pytanko czy w takiej sytuacji będzie jakies leczenie dalsze .mam w czwartek konsultacje z onkologiem ale ta niepewność mnie dobija :P
  • 8 lat temu
    massie zgadzam sie z Toba - uwazam ze czego nie powinno byc u nas w orgaznizmie powinno sie wycinac ! nie wiem ale to tylko moja opinia :) znam ludzi co mieli mikro raki i mieli przezuty a znam tez ludzi z ogromnymi guzami (tak jak u mnie) i nie mieli przezutow- u mnie tu gdzie jestem nie ma czegos takiego jak mikro rak - tutaj rak znaczy rak i tyle maly czy duzy wycinaja i lecza- mysle ze jakby nawet uwazali mikro raka jako nie raka to powinni leczyc pacjenta tak samo
  • 8 lat temu
    aniesss kochana dla mnie lekarz powiedziala ze wogole staraja sie o to zeby ten rak nie nazywal sie rakiem bo na niego sie nie umiera i jest zupelnie inny niz reszta rodzaji raka. musisz zaufac lekarzom wiedza co robia :) ja nie mam nic przeciwko jakby zmienili nazwe tego cholerstwa :) twoj maz ma takie same wyniki krwi markerow- tg jak moje :D a ja mam takie juz 6 lat :)
  • 8 lat temu
    kasiula17 kochana kazda kobieta ma watpliwosci jesli chodzi o bobasa a co dopiero my po raku ! ja tez mialam obawy co bedzie jak mnie kiedys zabraknie albo czy ten rak jest genetyczny. duzo rozmawialam o tym z moja endo. powiedziala mi ze ten rak nie jest genetyczny I nie mam co sie martwic bo napewno dozyje starosci i zobacze jak moje bobasy dorastaja :) ja zaryzykowalam i jestem bardzo zadowolona :) ciaza przebiegala umnie super tak jak u normalnych osob :) jedyne co musialam robic to zmienic dawke hormonow na wieksza i potem co miesiac badac krew i sprawdzac czy nie musze jej zmienic. teraz mam dwoch cudownych synkow i nie zmienilabym tego za nic w swiecie :) u mnie roznica wieku miedzy nimi jest tylko rok wiec mozesz sobie wyobrazic jak mam wesolo :D a mlodszy synek ma teraz 5 miesiecy :D wiesz rozmawialam z lekarz ile najlepiej jest odczekac z ciaza po jodzie i lekarz powiedziala ze ma pacjentki ktore zachodza w ciaze pol Roku po jodzie i wszystko jest ok :) i ze najlepiej jest odczekac rok z ciaza :) takze kochana nie zamartwiaj sie bo napewno dasz rade z malym bobasem. my kobietki mamy silne organizmy ktory zniesie wszystko :) naprawde nie masz sie czym martwic :)
  • 8 lat temu
    starchma wielkie oczy ciesze sie ze nie myslisz o chorobie :) ja na poczatku mialam wielkiego dola :/ ciagle myslalam o najgorszym. dzisiaj wogole nie mysle o chorobie zyje tak jakbym nigdy nie byla chora :) na kontrole tez chodze juz spokojnie bo wiem ze juz zawsze wszystko bedzie ok ze to tylko taka zwykla wizyta u lekarza :) ty za jakis czas tak samo podejdziesz do wizyt kontrolnych :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat