Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Karolcia901202 biopsja nie boli, robią to tak cienką igłą, że wkłucia praktycznie nie czuć, a przy pobieraniu czuć jedynie jakby ucisk, ale to nie boli i trwa dosłownie chwilę.
  • Massie8989 mam jeszcze jedno pytanie ta cala biopsja to boli? Bo chyba juz jestem przewrazliwiona po ostatniam tego bólu.
  • Aneta31 skoro przy dawce 150 było ok a teraz przy 125 tyjesz to może odpowiednią dla Ciebie dawką było właśnie 150 i należy do niej wrócić? Kalmara dzięki. Myślę, że we wszystkich ośrodkach tak będzie :) Karolcia901202 musisz zrobić biopsję tego guzka. Póki co skoro nie wiadomo co to jest, to żadna z Nas Ci nic nie doradzi. 3mam kciuki, żeby to było zwykłe zwapnienie, bo już w tym roku stoczyłaś jedną walkę z rakiem i wystarczy. Justionka81 na jodowanie podobno najlepiej do Gliwic, a co do samej operacji to Dziewczyny były operowane w różnych ośrodkach i też było dobrze. Ja miałam operację w Gliwicach, ale to dlatego, że po prostu jestem stąd. Jeśli masz daleko to może warto poszukać czegoś bliżej, bo jednak przed samą operacją dwa razy trzeba się stawić w szpitalu no i potem jeszcze przyjęcie na oddział i operacja.
  • aneta31 w ostatnim roku u mnie waga przez pół roku spadała jak oszalała - brałam wtedy euthyrox 150 x 5 i dwa razy 125 a tsh wynosiło 0,015. Teraz waga stoi w miejscu a biore 150x4 i 125 trzy razy tsh wynosi 0,23. A sprawdzałaś jakie masz tsh?? może od tego?
  • Witam jestem tu nowa mam male pytanko. W lipcu tego roku wykryli u mnie potworniaka 14.5/9cm ale oprócz niego okazalo sie ze mam jeszcze nowotwor zlosliwy jajnika oczywiscie jestem juz po operacji oszczednej usuneli i potworka i jeden jajnik z jajowodem i sieć wieksza. Przed calym znalezieniem tego czegos rob sobie badania na tarczyce wyszly lekko podwyższone ale potem juz o tym nie mialam glowy bo tamto sie przypatoczylo. Niedawno rob badania niby wszystko jest w normie ale lekarz ogolny dal mi na.usg tarczycy i na lewym placie jest guzek 5mm czy jest czym sie martwic pisze by sie doradzic a wracajac do tego z lipca to kinsylium narazie wstrzymalo sie z chemia tylko mam kontrole co 3 miesiace w szpitalu w poradnii ginekologicznej i mam wydana karte DILO. Tylko jak dla mnie 3 miesiace czekania to za dlugo i chyba bym zglupiala dlatego co miesiac badalam sie u profesora ktory to znalazl i mnie operowal.ale teraz mialam przerwe na dwa miesiace z badaniem. Czy to moze byc ten przyjemniak co mi go wycieli. Miesiac po operacji mialam rob wezly i pluca i bylo ok. Czy mam skontaktowac sie od razu z profesorem o mu pow? Szczerze nie wiem co mam rob czy poczekac co po endokrynolog bo 16 mam wizyte? Poprosze o doradztwo.
  • Chodzi mi o to ze może szkiełka zdążą dojść wcześniej niż będzie wizyta. Ja miałam zaraz wiec szkiełka jechały ze mną.
  • Paula ja im przywiozlam szkiełka ze sobą, do tego miałam skierowanie i protokół pooperacyjny. Wyznaczyli mi kolejny termin za 3 tyg i wówczas już były badania czyli tsh wapń tg i anty tg oraz usg . No i termin stawienia się na duży jod. Może jak wyślesz szkiełka juz to na pierwszej wizycie od razu wyznacza termin jodu . Ja szkiełka miałam ze sobą gdyż chirurg który mnie operował zrobił mi ogromną przysługę i miałam konsultacje 2 tyg po operacj, zaraz po odebraniu wyniku hist- pat
  • Witam dziewczynki potrzebuje pomocy od tych co juz przeszly początek drogi a mianowicie temat wizyty pierwszej w Gliwicach ponieważ zarejestrowałam sie tam internetowo ponieważ telefonicznie nie udalo sie nikt nie odbiera ?.czy ja musze im dostarczyć ten materiał nie wiem jak to się nazywa dokladnie by mogli zbadać sobie jeszcze raz po operacji mojego raka .czy ja go mam przywieźć na pierwsza wizytę czy jakos wyslac szybciej poczta by mogli zdążyć zbadać przed wizyta ? i co musze miec ze sobą na pierwsza wizytę na poradę onkologiczno endokrynologiczna .
  • witam was! chcialam zapytac jak u was z waga?moja waga przez ten caly rok po operacji byla stabilna az tu nagle teraz zaczelam tyc i nie moge tego powstrzymac pomimo przestrzegania diety,czy wy tez macie problemy z waga?dodam ze bralam eutirox 150 a teraz mam 125.pozdrawiam goraco !
  • 8 lat temu
    Hej dziewczyny! Napiszcie proszę, czy może jest tutaj ktoś z Podkarpacia? Ja od 16 lat borykam się z tarczycą. Od kilku lat nadczynność. I teraz jakiś guz normoecho, nieregularny, lity 11mm. Jadę za 10 dni na biopsję. I pełną parą biorę się za leczenie. Mam blisko 40 lat, dwójkę bobasów 12 i 2 lata. I wierzę, że pokonam chorobę! Czytam Wasze wpisy i dodają mi sił!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat