Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Kalmara chyba się trzeba cieszyć że to jod a nie chemia czy naświetlania... mimo wszystko stres jest ale powoli do celu i będzie git. Ja dostałam jeszcze skierowanie do neurologa.
  • 1963agata1 też mam nietypową figurę - za dużo w biuście, brzuch też nie taki jak powinien być. Ale zdecydowanie wole zamówić przez net bo nie lubię chodzić po zakupach :( Zwłaszcza że mieszkam na zadupiu i nie ma takich sklepów żeby mnie zadowoliły ;) Dużo zwracam ale zawsze jakaś perełka sie znajdzie ;) Messie 1963agata ma racje. Najlepiej powiedz prawdę. Ja tak zawsze robię. Zresztą sam mi lekarz kiedyś powiedział że jeśli pacjent mu ściemnia to go spławia. Też mam stresującą pracę i mega zapierd.. Z jednej strony się ciesze że pracuje przed tym jodem bo w domu to bym chyba psychicznie wykończyła. Ale też potrzebuję odpocząć oj potrzebuję :/
  • Messie ! Poza tym najważniejsze jest psychiczne samopoczucie pacjenta bardziej od fizycznego a to widzę jest Tobie najbardziej potrzebne. Trzymam za ciebie kciuk i oby twój lekarz okazał się prawdziwym fachowcem a nie tylko lekarzem od chorób. Lekarz musi być też po części psychologiem i tego ich uczą na studiach. Muszą bowiem umieć przekazywać pacjentom różne diagnozy. Czasami te najgorsze. Więc ten twój powinien Cię zrozumieć. <3 <3 <3
  • Masie powiedz lekarzowi że nie możesz spać i jesteś zdenerwowana, nie możesz się skupić na pracy bo cały czas myślisz jak to będzie. I tak po prostu - że jesteś zmęczona. Najlepiej mówić prawdę, lekarz to też człowiek i powinien zrozumieć pacjenta.
  • No nareszcie ktoś się odezwał. :D :D :D Kalmara - moja droga ja niestety nie mogę kupować ciuchów w necie bo moja figura jest trochę nietypowa, nie mam wcięcia w talii. Wszystko muszę przymierzyć i wzrokowo ocenić czy mi pasuje. Ale może pooglądam coś innego. A Ty Massie nie patrz na nic tylko bierz L4 jeśli masz taka stresująca pracę. Ja miałam w pracy cały czas wsparcie psychiczne od koleżanek dlatego chodzenie do pracy mnie odprężało. Wolałam to niż siedzenie w domu i zamartwianie się.
  • Zastanawiam się tylko co powiedzieć, żeby sama sobie nie zaszkodzić hehe.
  • StrachMaWielkieOczy innej opcji nie ma :D 1963agata1 mi na nudy pomaga szperanie w necie za ciuchami ;) Zobaczysz że kwarantanna szybko zleci. Massie8989 zwolnienie na naszą chorobę Ci sie należy. Powiedz lekarzowi że źle sie czujesz.
  • Agata ja jestem :) Super, że masz taki dobry humor i że tak dobrze czujesz się po jodzie :) U mnie niestety gorzej, ale to przez pracę - wykańcza mnie psychicznie, ale chciałabym tam zostać do jodu, a potem stamtąd spadam. W piątek idę do endo i zastanawiam się czy nie poprosić o L-4 bo marzę o odpoczynku, ale nie wiem czy mi się nalezy, skoro fizycznie czuję się dobrze... Sama siebie nie poznaję ostatnio :(
  • Hej dziewczyny! Dzisiaj jestem tak naładowana energią że zaczyna mi się nudzić. Siedzę w osobnym pokoju na piętrze i oglądam telewizor. Dzwonię do kogo popadnie dla zabicia czasu. Odebrałam pocztę mailową, poodpisywałam i co dalej. Po izolatce nie chce mi się już niczego czytać! Żadnych książek i gazet. Jem, pije dużo, kapię się dwa razy dziennie aby zmyć z siebie to cholerstwo.Ubranie wymieniam po każdej kąpieli i piorę osobno. Może to przesada ale nie mam nic lepszego do roboty. Samopoczucie bardzo dobre. Okropne nudy. Dzisiaj, kiedy byłam samiuteńka w domu, ugotowałam rodzinie zupę - oczywiście z zachowaniem wszelkich środków ostrożności. Mam nadzieję że nic im nie będzie. Siadam do laptopa a tu nikogo na forum. Zlitujcie się i coś napiszcie. Jest tu kto!!! :D :D :D :D
  • Kalmara dokładnie, będzie co ma być! Ale pamiętaj ze koniec będzie z happy endem :) Dobrej nocki dziewczynki <3 <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat