Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Agato! Witaj kochana <3 <3 bardzo się cieszę że jesteś już po jodzie, wszystko u Ciebie w porządku, opis bardzo nam się przyda bo za parę miesięcy i my tam jedziemy! Tym co swieci w szyi się nie przejmuj , w lipcu tego nie będzie! Jesteś nastawiona optymistycznie a to najważniejsze! Każda z Nas musi to przejść sama ; niektóre bardziej wyboista drogę ale wszystkie co do jednej będziemy zdrowe !!!! Problemów z ciśnieniem przed operacja nie miałam ale były duszności, ucisk szyi, zawroty głowy, kołatania serca . Po operacji wszystko minęło tfu tfu tfu !!!!! Ostatnio nawet mój endokrynolog był zachwycony w jak dobrej formie jestem :)
  • mango ale jesli jest to przyczyna to nic nie moze byc gorzej po wycieciu prawda?tym bardziej ze pojawily sie nowe guzy wiec problem tkwi w tarczycy bo reszte narzady wszytko inne bylo badane i jest w normie...wiekszosci pacjentom na tym forum objawy znikly ich dolegliwosci z tego co czytam ...sam juz nie wiem glupi jestem
  • 8 lat temu
    Tomakowak ja sie pozwolę nie zgodzić ;-) Usuniecie tarczycy wcale nie musi pomóc zwalczyc obecne dolegliwosci a wrecz niestety może je nasilic. Tzn rozumiem trochę lekarzy że tak nie do końca sa przekonani o potrzebie wycięcia. Dopiero po usunieciu zacznie sie huśtawka: z ciśnieniem, z potliwościa, zmeczeniem, rozdrażnieniem, kołataniem serca i takie tam... Naprawdę. Nie wiem co Wam doradzić. ...
  • wszystkie wyniki tsh itd sa w normie biopsja ok tylko sa guzy niby niezlosliwe wiec mozna powiedziec ze nie trzeba usuwac tarczycy a ja mysle ze bez problemu trzeba to zoperowac bo to bedzie przyczyna zgadzacie sie ze mna drogie panie?
  • Toma! Ja leczyłam się na niedoczynność tarczycy kilka lat. Co roku miałam robioną biopsję i nic złego nie wychodził oprócz guzków. Dopiero jakieś dwa lata temu coś się zaczęło dziać. Początkowo w Gliwicach powiedziano mi że zmiana jest mała i do końca nieokreślona. Dwóch patologów oglądało szkiełka z biopsji i stwierdzili że to jest do obserwacji. Dopiero po roku miałam zlecone usunięcie tarczycy. I tak jestem już po operacji i jodzie.
  • 1963agata-kiedys tu pisala dziewczyna ze tarczyca guzy na tarczycy moga tez odp za bardzo wysokie cisnienie.mysle ze to prawda....namawiam zone na usuniecie tej tarczycy ale ona mnie nie slucha mysle ze bedzie sie lepiej czula jak jakis chory narzad zostanie usuniety...tylko dlaczego mowia ze nie sa to zlosliwe zmiany bo biopsja tak mowi a zazwyczaj okazuje sie ze pozniej po operacji sa one zlosliwe dlaczego
  • Tomakowak23 - większość pacjentek tu piszących dowiadywała się przypadkiem. Ja też dowiedziałam się od pani gastrolog która sprawdzała moje wyniki w związku z inną chorobą. To ona zwróciła mi uwagę na złe wyniki. Ja nie miałam żadnych objawów oprócz tego że nie mogłam schudnąć mimo wszelkich wysiłków.
  • paula 1234 bardzo pani doskwierala chora tarczyca tez byla pani oslabona wysokie cisnienie czy po operacji minely pani te dolegliwosci?
  • Jeśli to było w poniedziałek rano to pewnie się widziałyśmy. Jeśli tam było takie hałaśliwe śmiejące się towarzystwo - to my. Miałyśmy taką super dziewczynę, która ze swoimi tekstami była rozbrajająca. Była z Gdańska. Jeszcze jedna też była znad morza i razem miały wracać pociągiem. Opowiadała jak to one będą wracać a my zaśmiewaliśmy się do łez.
  • dzieki paula1234 tylko ze lekarze nie zawsze chca usunac tarczyce zwlekaja jak najdluzej a czlowiek musi sie meczyc a jakie miala pani dolegliwosci tej tarczycy jak pani doszla do tego ze to tarczyca

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat