Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Zetka!
Widocznie jakiś pacjent nadużył zaufania pielęgniarek i nastąpiły zmiany, może "góra" zakazała wychodzenia, przyczyn może być wiele. Ale to już nieistotne. I tak sporo skorzystałam z twoich rad i na tym jak widać zyskałam. Żadnych mdłości i problemów ze śliniankami.
-
Tomakowak23 jezeli guzów przybywa to lekarz tym bardziej stwierdzi żeby wyciąć .ja w biopsji tez miałam ze guzy nie sa złośliwe a po operacji okazalo sie ze to rak który byl w jednym z nowych guzów .teraz jestem po usunięciu i czuje sie lepiej niż przed operacja a teraz czeka mnie leczenie w Gliwicach .ale wiem ze warto działać jak najszybciej
-
Agata z tego co opisujesz to się trochę zmieniło , my moglismy chodzic po instytucie karmilismy rybki w parku ale najważniejsze sa wyniki cieszę się że u ciebie ok .Ja wczoraj też byłam w Gliwicach ,widziałam kobietki na scyntygrafi może tez tam byłaś i się mineliśmy,u mnie marker i usg w porządku tsh trochę mi skoczyło 3 miesiące temu 0,1 a wczoraj 0,3 niby w normie no ale...
-
myslicie ze gdy poprosze lekarza aby podjal sie wyciecia terczycy to zrobi to ma prawo nam odmowic mowiac ze nie sa to guzy zlosliwe bo tak wyszlo na biopsji,tylko sek w tym ze pojawilo sie nowe ognisko i stan zdrowia zony jest gorszy dziekuje z gory za porade
-
Vjolka nie nakręcaj sie naprawdę. Zobaczysz że dr z Gliwic Ci potwierdzi że to od tsh. A miałaś kiedyś tomografie głowy robioną? Może coś z zatokami masz. Męczenie i potliwość od tsh.
1963agata1 ze mną rok temu była kobietka co miałam 7 jod - 2 duże i pozostałe diagnostyki. I to w terminie rok po roku czasami wcześniej. Prawda taka jedni wcześniej inni później ale każdy z nas z tego wyjdzie:). Sama idę za półtora tygodnia 3 raz. Mam pietra ale będzie co ma być :/
-
Była z nami pacjentka która już szósty raz miała jod. I co powiedziałybyście w tym wypadku. I jakoś wcale nie była załamana. W Gliwicach jesteśmy naprawdę w dobrych rękach i jak widzę, na wszystkie sposoby starają się nam pomóc wygrać walkę ze "smokiem".
-
Jeszcze raz witam wszystkie koleżanki!
Massie8989 - przed pójściem do izolatki kąpiel robiłyśmy w piątek rano.W izolatce myłyśmy się w umywalce i korzystały z chusteczek nawilżających. Dopiero w niedzielę wieczorem można się było porządnie wykąpać.
Scyntygrafia to jak już pisałam nic strasznego.
Badanie promieniowania w moim wypadku wyniosło 3 na 20 dopuszczalnych - nie wiem jak określa się to promieniowania. Powyżej 20 trzeba zostać w izolatce jeszcze jeden dzień. Ja i jeszcze jedna pacjentka (a było nas 11 osób) miałyśmy najmniej.
Do domu wracałam 2 godziny też w samochodzie z mężem. Ale przecież go nie dotykałam.
Zalecenia - 7 dni kwarantanny od dzieci do 18 roku życia i kobiet w ciąży. Ale z dorosłymi można na odległość 1 metra spokojnie rozmawiać. Jedynie osobne sztuce, ręcznik, itp. mycie po sobie prysznica, dwukrotne spłukiwanie toalety. Ogólnie dbać o czystość wokół siebie. Nawet przygotowanie obiadu wchodzi w grę przy zachowaniu czystości ale jeśli już naprawdę nie ma kto tego robić.
Jeśli chodzi o mnie to czuję się bardzo dobrze choć wyszło mi w szyi jakieś "coś" 8x5mm (na wypisie z pytajnikiem, czyli nie wiadomo jeszcze co to jest, ale do obserwacji). Kontrola w lipcu. Pozostałe wyniki w normie, żadnych przerzutów do innych części ciała. I tego się trzymam. Jeśli trzeba będzie przeżyję kolejne jodowanie. i kropka. Na razie ciesze się tym co jest.
-
czy ja dobrze mysle zeby usunac ta tarczyce skoro sa guzy na niej ale zona nie chce i nadal sie meczy z roznymi objawami to trwa juz rok
-
czy przed wykryciem guzow mialy panie takie objawy jak ogolne oslabienie,wysokie cisnienie,szum w uchu,latwo lapane byly infekcje przeziebienia bo lekarz nam powiedzial ze to nie jest od tarczycy a my myslimy ze tj.przyczyna tych guzow bo po nastepnym usg wykryto wiecej guzow niz dotychczas ale ze niby nie sa one zlosliwe bo tak wykazala biopsja .ale z tego co czytam to po wycieciu tarczycy dopiero sie okazuje ze one sa zlosliwe
-
1963agata1 czyli już będąc w izolatce po jodzie tylko jedną kąpiel mieliście? Przez te 3 minuty? Wydawało mi się, ze wcześniej jak któraś opisywała to kazali im się myć dwukrotnie, porządnie. A tak w ogóle jak się czujesz? Jak po scyntygrafii?
Mnie zastanawia też fakt, czy już po wyjściu ze szpitala mogę normalnie wrócić samochodem z mężem? Mam ok. 40 minut do domu z Gliwic, nie chciałabym go napromieniować :( I co w tych zaleceniach było mniej więcej?