Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13032 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    StrachMaWielkieOczy Gratulacje! :) I oczywiście trzymam kciuki za kolejne zawody! :) 1963agata1 Udanych zakupów. :)
  • 8 lat temu
    Gratulacje Strach!!! Bardzo dobra życiowa maksyma!!! :D :D :D :D :D Życie jest piękne! Ja świętuje kolejny przeżyty dzień kwarantanny czyli minęło 6 dni. Jutro jest 7 dzień. Tyle mam na wypisie - 7 dni nie kontaktować się z kobietami w ciąży i dziećmi do 18 roku życia. Syn przeanalizował wszystkie dane z wypisu (jod podany w piątek, scyntygrafia w poniedziałek, promieniowanie przy wyjściu do domu - 3 na 20 możliwych - czegoś tam) porównał z czasem rozpadu jodu i stwierdził, że mogę już jutro wieczorem spokojne wyjść do ludzi. Oczywiście bez dotykania, przytulania i całowania!!! To było żartem - a tak na poważnie - wyjście choć na chwilę dobrze mi zrobi. :D :D :D :D :D :D :D :D Jutro wybieram się z mężem na drobne zakupy.
  • Dziękuję za kciuki!!!!!! Jesteście kochane <3 <3
  • Dziewczyny udało się :) warunki były bardzo trudne , momentami śnieg po pas :) zima była cudowna, oczywiście chwilę zwątpienia tez były, czy aby napewno się uda , czy dam radę, czy jest mi to potrzebne. .... ale właśnie dlatego że bardzo było mi potrzebne udowodnienie sobie , że mogę jeżeli tylko chce ! Ze choroba mnie nie zatrzyma, że to ja rozdaje karty ..... maraton ukończony z czasem 9 godzin :) :) za tydzień startuje w zawodach konnych :) kolejna dawka adrenaliny.... ja chyba celowo żyje tak aby nie mieć czasu na rozmyślanie...
  • 8 lat temu
    StrachMaWielkieOczy I jak maraton? Na pewno dałaś radę. ;)
  • 8 lat temu
    1963agata1 Dziękuje Ci Kochana:) Wiem że będzie co ma być. Co do orbitreka ja mam z programami - mogę ustawić teren górzysty. Ale jak juz wejdę to po płaskim lecę ;) A prawda taka przed operacją non stop ćwiczyłam a teraz raz na dwa tygodnie godzinkę zumby i to wszystko :( Serce bardzo wariuje i ciemno przed oczami. StrachMaWielkieOczy powodzenia i podziwiam.
  • 8 lat temu
    Karola a gdzie byłaś operowana? W Gliwicach podczas operacji robią biopsję węzłów chłonnych po obu stronach szyi i od razu to sprawdzają - jeśli coś wyjdzie to od razu wycinają. Tak, żeby nie trzeba było przechodzić dwóch operacji, tylko wszystko załatwiają podczas jednej. Ale Dziewczyny które były operowane w innych szpitalach też o tym pisały, więc w sumie to już dość powszechnie stosowane.
  • 8 lat temu
    Dziewczyny o czym wy tu mówicie ja nie miałam żadnego hisopatu srodoperacyjnego wezly zostawili i na dodatek w usg kikut spory. W styczniu jod diagnostyczny po duzym jodzie i nie mam watpliwosci ze przez tego kikuta kilka razy przyjmę radio pigulke... ;)
  • 8 lat temu
    Strach ja wolę przyjąć, że ten przerzut jednak był. Bo jakoś nie umiem sobie przetłumaczyć, że go nie było, bo niby jak tą biopsję podczas operacji robili? No nie wiem sama. Agata ja podejrzewam, że u mnie to jednak przez operację. Te samie mięśnie które bolą mnie teraz bolą mnie od samego początku, z tym że zaraz po operacji miałam z nimi dużo większy problem, byly bardzo spięte, tak że nie mogłam normalnie odwrócić głowy w prawo. Musiałam brać leki na patologiczny skurcz mięśni, po których przeszło. Ale wraca drętwienie od kiedy wróciłam do pracy. Oczywiście nieporównywalny z tym co było zaraz po operacji, ale jednak uciążliwe.
  • 8 lat temu
    Massie! Ja dowiedziałam się po prześwietleniu że mam zwyrodnienie kręgów szyjnych i też podejrzewam że to jest przyczyną moich problemów z szyją.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat