Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Moje drogie ja miałam problem z maściami typu Contratubex czy Cepan bo jestem uczulona na cebulę. Skóra mnie piekła i zamiast lepiej było tylko gorzej. Dlatego mój endo przepisał mi Dermatix. Dopiero ta maść dała rezultaty. Blizna jest gładka w dotyku i wygląda trochę jak zadrapanie przez kota.
-
Ewuś
Będzie dobrze. Mój też naciekał. Zgodnie z wypisem po jodzie świeci jak cholera. Ale nie będę się martwić na zapas.
Kitek
Nie stresuj się za bardzo bo masz dbać o spokój córci. Wszystko będzie dobrze. Całuski dla małej! <3 <3 <3 <3 <3
-
Ewuś.
Dzięki serdeczne. Spróbuję się jakoś dogadać z panem sprzedawcą :D :D :D
Ale to dopiero za kilka dni. Teraz mam ochotę posiedzieć z Wami na forum i poczytać co tam u Was nowego. <3 <3 <3
-
Agata oby tak dalej! ;)
Tak, ja miałam wycinane tez węzły z jednej strony, moze to tu właśnie leży problem w tym braku czucia. Musze pewnie zaczekać i zobaczymy czy się poprawi
-
Moje kochane!
Mija mi czwarty dzień kwarantanny. Byle tak dalej. Czuje się bardzo dobrze. Mam nadzieję że wypłukałam z siebie już prawie cały ten jod. Dzisiaj posiedziałam chwilę z rodziną ale to osoby dorosłe.
I tak się relaksuję. :)
-
massie ja miałam operacje 29.09 a teraz czekam na 2 bo mi wycieto 1 płat a teraz ma być poszeżone pole 1 operacji bo niestety rak naciekał i przekroczył torebke tarczycy.... dlatego mam miec rezonans gdzie dotarł i ile trzeba jeszcze ciąć ... oby sie zbytnio nie rozlał bo martwie sie tym ale tak mam brodawkowatego wiec jest nadzieja że nie jest strasznie żle!!!
co do czucia to zależy czy uszkodzony jest jakiś wiekszy nerw czy nie bo jeżeli nie to wróci czucie a jeżeli tak to słaba sprawa ale w regeneracji to warto pamietac że nerwy lubią ciepełko :)
agatko wszystkie podobne ja mam z pianki z pamięcia kształtu mdh i jest fajna a sprzedawcy powiedz że cie kark boli i tyle!
-
Ewuś.
Może mi poradzisz co mam powiedzieć w tej hurtowni aby mi dobrano prawidłową poduszkę, na co zwrócić uwagę.
-
Ewuś!
Może mogłabyś mi jakąś polecić bo jest ich taka masa (mamy niedaleko hurtownię sprzętu medycznego) a trochę się krępuję mówić sprzedawcy - taki młody, przystojny pan- o swoich dolegliwościach.
-
Kitek a miałaś wycinane też węzły chłonne i masz cięcie pociągnięte wyżej? Bo ja tak mam i pomimo że minęły już 4 miesiące od operacji, to brak czucia nie wrócił. I drętwieją mi właśnie mięśnie po lewej stronie (tam miałam wycinane węzły). Najgorzej jest po pracy bo ciągle mam głowę pochyloną nad papierami, dziś też mi strasznie szyją drętwiała.
Ewka22 a ile jesteś po operacji? Bo mnie we wrześniu endo powiedziała, że to czucie raczej mi nie wróci. Mamy początek grudnia i dalej bez zmian, ale trochę nadziei mi zrobiłaś, tym że Tobie wróciło :)
Co do rany to ja musiałam mieć zaklejoną przez 10 dni. Miałam taki wąski cieniutki plasterek w kolorze beżowym. Z tym, że ja miałam tylko szwy wewnętrzne, więc może dlatego ten plaster musiałam mieć?
Ewka22 chyba kupię sobie ten cepan skoro polecasz. Bo mam Contratubex, ale on chyba tylko rozjaśnia bliznę. A dlaczego masz mieć rezonans? Też miałaś brodawkowego czy innego?
-
agatko
duzo z tych dolegliwości mięsniowych wiąże sie ze stresem a zwyrodnienia nie pomagają ale to wiesz sama.
blizne trzeba mocno smarować zeby była miekka i elastyczna ja używam cepan ale nawet zwykła oliwa z oliwek pomaga uelastycznic skóre wiadaomo masc lepsza
a miesnie trzeba rozlużniac masaż najlepiej reczny ale za pomocą wibratorka jak to nazywam takie małe urządzenie wibrujące może też być ale tylko tam gdzie sa miesnie ramion w żadnym razie kręgosłup a szyje bezpośrednio też bym tym nie uraczyła... i kup sobie dobra poduszke ortopedyczna bo ustawia odpowiednio kręgosłup w czasie snu można tęz rozgrzewac ale tak samo ramiona i troszkę kark i tyle jesli chodzi o domowe sposoby...