Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Massie8989 myslałam tez o tym ale czy to tak przed Świetami ewentualnie psuć sobie humor :/
  • Strach ja z diety wykluczyłam sól jodowaną i ryby. Suplementów żadnych nie biorę, owoców morza nie jadam więc tu problem odpada sam. Co do reszty o której pisałaś to jak sprawdzałam to zawartość jodu w takich produktach jak jaja czy banany itp jest baaardzo mała w porównaniu do soli jodowanej więc wydaje mi się, że nie ma co przesadzać, bo już naprawdę niewiele by Nam zostało do jedzenia :) Ja nawet rodzinę zaopatrzyłam w woreczki soli niejodowanej, jak chcą mnie gościć to muszą używać hehehe :D B) Ale karpika w Wigilię to chyba można zjeść nie? W końcu nie jest to ryba morska :) Ja dziś ubrałam choinkę, włączyłam sobie przy tym świąteczne piosenki i aż śnieg zaczął padać <3 <3 <3 Ajjj uwielbiam ten przedświąteczny klimat :) Laila a może warto zadzwonić do Gliwic i wypytać? Może czegoś się dowiecie? Agata to na ile dostałaś L-4 że tak szybko do pracy wracasz? Bo ja tu liczę na 30-dniowy odpoczynek po jodowaniu :P
  • 8 lat temu
    W Gliwicach nic nie powiedzieli ze cos sie zmieniło. Kontrola w czerwcu bo jakis chyba nalot jest a w grudniu za rok na oddział. Ech myslałam ze to juz z górki bedzie. Wczoraj z tata studiowała ta kjarte i oczywiscie ksiązeczkę co dostała w Gliwicach na pierwszej wizycie i wpadła w panike a ja razem z Nią :(
  • 8 lat temu
    1963agata1 moja mama ma 60 lat. Dziekuje za życzonka <3 <3 Podejde może jeszcze dzis do mamy i wezmę to karte z Gliwic.. I pewnie napisze co tam ciekawego wyczytałam
  • StracH1 U nas pogoda nie jest paskudna lecz bajkowa. Napadało sporo śniegu i znowu jest biało i pięknie. Może trochę za zimno ale w domu to tego nie czuć :D :D :D :D :D :D :D
  • Laila! Z tego co piszesz to Twoja mama pewnie będzie w moim wieku. Serdecznie Ci współczuję bo wiem jak to jest kiedy zachoruje mama. Przerabiałam to jako dziecko. Nie wiem jak to jest z rakiem niskozróżnicowanym. Nie chciałabym Cię martwić i opowiadać niesprawdzone na sobie rzeczy. Może znajdzie się na tym forum osoba która miała takowego "pasażera". Ja niestety nie. Życzę Twojej ukochanej mamie zdrowia i sił do dalszej walki <3 <3 <3 <3 <3 Trzymaj się dziewczyno i wchodź na to forum jak najczęściej bo są tutaj wspaniałe osoby. Zawsze otrzymasz wsparcie duchowe. <3 <3 <3 <3 <3
  • Strach! Ja z diety wykluczyłam tylko ryby, owoce morza i w domu sól jodowaną. Jadłam wszystko inne normalnie a w pracy to jadłam nawet obiady z solą jodowaną ponieważ nie było możliwości wykluczenia jej tylko ze względu na moją dietę. Obiady były gotowane dla całego przedszkola. Zrezygnowałam też ze wszystkich suplementów diety a szczególnie z kwasu Omega 3 który wcześniej zażywałam codziennie. Obecnie wróciłam do wszystkich wcześniejszych suplementów - kwasu Omega3. witaminy D3, magnezu. Samopoczucie super. Wiesz też z moich wcześniejszych opisów że nie miałam żadnych problemów w czasie jodowania ani po nim. Więc chyba mi to nie zaszkodziło. Jod praktycznie jest we wszystkim, ale nie w tym leży problem tylko w jego nadmiarze! Unikaj rzeczy które mają go dużo.
  • Agata ! Zazdroszczę że już po kwarantannie! Co do podejścia to oczywiście masz rację! Ktoś mi kiedyś powiedział że będzie problem to będziesz się martwić :) póki co cieszymy się każda chwila :) nawet ta paskuda dzisiejsza za oknem jest cudna B) A jak Was najdzie ochota to polecam książkę " Magda miłość i rak ". Laila niestety nie pomogę, może inne dziewczyny się wypowiedza czym jest rak niskozroznicowany <3 Proszę o pomoc ! Co wykluczyć z diety z jodem? Jestem 3 mies przed i zaczynam powoli wykluczyć wszystko... czytam że jajka , sery, soki , ryby , kapusta, brokuły.... kurcze a ja to wszystko uwielbiam i jem ! Co jadlyscie ??
  • 8 lat temu
    Własnie nie wiem. Czy to na podstawie szkiełek które były dostarczone w lipcu czy po scyntografii
  • 8 lat temu
    Własnie nie wiem. Czy to na podstawie szkiełek które były dostarczone w lipcu czy po scyntografii

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat