Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Hej dziewczyny!!!! Mama pytanie do tych które już przechodziły jodowanie. Jedyny problem który mam po jodzie to utrata smaku. Nic nie czuję!!!! Wszystko smakuje tak samo, jakbym nie dodawała żadnych przypraw, wszystko niesłone, niesłodkie, itp. Czy która też tak miała i kiedy wam to przeszło. Gotując obiady dla rodziny stwarza to problem. Doprawiam więc na wyczucie i tak jak dawniej, ale czasami wychodzi nie tak jak powinno być. :D :D :D :D :D
  • Napisz, co tam słychać!
  • Witaj Kalmara! <3 <3 <3 Cieszę się, że się odezwałaś. Trzymaj się. Wszystko będzie dobrze, burczenie w brzuchu minie :D :D :D
  • Dzieki tak wszystko jest i burczenie w brzuchu;)
  • 8 lat temu
    Kalmara trzymam kciuki, towarzystwo i książki są?
  • Witam ja juz w szpitalu - byle do piątku ?
  • Moja znajoma miała 4mm rak pecherzykowaty... nigdy nie chorowala na tarczyce, wykryty przypadkiem, nawet przez ginekologa który rzucił okiem na jej szyję..... tez ma usunięty tylko 1 płat co też mnie bardzo zdziwiło. Ale nie ja jestem lekarzem.
  • Justinka, ja miałam podejrzenie mikroraka brodawkowatego w jednym małym guzku (4mm). Wycięto mi całą tarczycę i najbliższe węzły chłonne, z tego względu, że w drugim płacie też miałam guzki (chociaż nie podejrzane wg. usg). Gdyby drugi płat był czysty zaproponowano by mi wycięcie jednego płatu w przypadku podejrzenia mikroraka. Taką informację dostałam od chirurga. Teraz czekam na wyniki histo-pato.
  • I jak już wiemy na przykładzie niektórych z Nas - nawet te guzy na kilka mm mogą dawać przerzuty na wezły, a to dopiero okazuje się przy/po operacji.
  • 8 lat temu
    Justinka, ja miałam guza 2 cm,ale nawet przy mikro rakach najczęściej usuwają całą tarczycę,profilaktycznie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat