Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Justinka81 jeśli to rak to zawsze wycinają oba płaty i centralne węzły chłonne + biopsja śródoperacyjna węzłów bocznych i jeśli jest coś nie tak to je też wycinają. Nie wiem czy komukolwiek tu na forum wycieli tylko jeden płat i po sprawie, a wiele Dziewczyn (w tym i ja) miało guzy poniżej 1 cm. Mój miał 5 mm. Jak masz operację we wtorek to czemu już jesteś w szpitalu? Wczoraj Cię przyjęli?
  • Mel a czemu tak szybko miałaś jod diagnostyczny? Aż w szoku jestem :)
  • Witaj Mell80! Tsh faktycznie należy zrobić tak jak powiedziano po jodzie. Skoro miałaś tylko jod diagnostyczny to nie było tak źle.
  • 8 lat temu
    witam kolejny dzień powitany z usmiechem :D tak przenosze sie z leczeniem do gliwic chociaż mój chirurg był bardzo dobry i bede sama w gliwicach bo mam tam ponad 200km i nikt nie może przy mnie być non stop to jednak wole być najlepiej leczona!!! pozdrawiam i miłego wekendu bo ja sie wyłączam z neta na całe 2 dni <3 :)
  • Strach! Pytasz dlaczego Gliwice tak są chwalone ponieważ jak pisałam niedawno - mają największe doświadczenie w leczeniu nowotworów i coroczne zdobywają najwięcej środków finansowych na podniesienie standardów leczenia. Wiem to z wiarygodnego źródła. Pewnie i tutaj zdarzają się gorsi lekarze - ale to jak wszędzie. W każdym zawodzie jak to u nas w górach mówią - "są ludzie i ludziska".
  • Ewka czyli Ty teraz zdecydowałas że przenosisz się do Gliwic ? Pierwsza operacje z tego co pisałaś mialas w Sączu? :) myślę że to najlepsza decyzja :) że mną było podobnie. Mimo że w szpitalu w którym mnie operowano podają jod i jest zakład medycyny nuklearnej to mój chirurg operujacy mnie napisał mi na kartce w dniu odbioru wyników histo- pat- Gliwice- chciałam zapytać ale dlaczego?? ale nawet nie pozwolił mi dokończyć tylko powtórzył jeszcze 3x - GLIWICE :) :)
  • Ja tez mam tsh 0.11 . Nie biorę żadnych leków, owszem mam wyższe tętno podczas biegów niż kiedyś przed operacja ale biegam wolniej i jest dobrze . Ewka super wieści!!!! :) :) :) :)
  • Paula1234 ja mam teraz TSH 0,033 i endo kazała zostawić taką dawkę bo lepiej mieć niższe niż za wysokie (wtedy tarczyca nie odrośnie) zwłaszcza, że czuję się ok. Dostałam też leki do stosowania doraźnego, jeśli będę czuła się źle, które niwelują właśnie skutki zbyt dużej dawki hormonów (m.in. właśnie kołatanie serca czy zbyt wysoki puls) - ten lek to Propranolol WZF. Biorę Letrox 125. Mnie Gliwice ustaliły, że mam mieć TSH od 0,1 do 0,4.
  • Ewciu moja droga! Dzisiejszej nocy chyba przekroczyłam dopuszczalny limit spania. :D :D :D :D :D Poszłam spać o 23 a wstałam o 8 rano. Kilka razy się budziłam ale tak na moment. Chyba coś pomogło. Spacerek tez sobie zrobiłam, ale przede wszystkim wróciłam do ćwiczeń na orbitreku - obecnie na wolnym - 3 razy dziennie po 15 minut. Samopoczucie super. Kiedy wrócę do pracy pozostanie mi już tylko wieczór, ale wtedy będę ćwiczyć z pół godziny. Cieszę się że i Ciebie dobry humor nie opuszcza. Życie jest zbyt piękne żeby się cały czas zamartwiać. Trzymaj się tak dalej <3 <3 <3 <3 <3
  • Cześć dziewczyny! Paula1234 - ja miałam tsh po operacji 0,04 a mój endo powiedział żebym się na razie nie martwiła jeżeli nie odczuwam problemów sercowych to lepiej jeśli mam niższe tsh (nie dopuszcza do rozwoju raka) i czekać co powiedzą Gliwice podczas pierwszej kontroli. I tak też czekałam a w Gliwicach obniżono mi dawkę Euthyroxu z 150 do 137. Obecnie po jodowaniu dostałam dawkę 125. Ale nie miałam i nie mam żadnych problemów. Czuję się wspaniale :) :) :) :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat