Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Strach mnie to samo powiedział lekarz który robił mi biopsję przy odbiorze wyników. Że jakby miał sobie wybrać raka to wybrałby właśnie tego. Którejś z Dziewczyn tu na forum lekarz powiedział, że lepiej że ma tego raka niż jakby miała mieć zapalenie płuc. Hehe potrafią pocieszyć :D Dobrze, że dziadostwo dobrze się leczy. W końcu poznałam prawdę o moim przerzucie widmo. Napisałam do tego gościa o którym Wam tu kiedyś pisałam. Jest patomorfologiem więc akurat. Przedstawiłam mu moją historię z tym moim nieszczęsnym węzłem, że w biopsji śródoperacyjnej byl przerzut 2 mm a w badaniu hist-pat go nie było. Napisał mi, że z uwagi na niewielki rozmiar tego przerzutu prawdopodobnie podczas biopsji przy pobieraniu materiału został cały wykrojony i dlatego w biopsji intra był, a w węźle który poszedł do badania hist-pat już go nie było. Napisał, też że lekarz nie rozpoznałby raka gdyby miał wątpliwości, więc skoro w biopsji intra był to znaczy, że był i koniec kropka. No i przynajmniej mam jasność, bo już mnie wkurzało, że nikt mi tego nie umie wytłumaczyć :P
  • Cześć dziewczyny! Kalmara kciuki oczywiście ściskam! <3 każdy dzień zbliża Cię do mety ! Za chwil parę będziesz w domku ! Kitek <3 <3 <3 wiem ze stres ogromny, każda z Nas go zna ! Ale to najlepszy z raków jaki mógł się nam trafić! Mój chirurg powiedział mi na odchodne- gdybym miał sobie wybrać raka byłby to brodawkowaty rak tarczycy. Kochana wszystkie tutaj będziemy zdrowe ! Innej opcji nie ma ! Ja tex się boje dlatego nie rozmyślam. Dziad wycięty, nie ma go już! Resztę dobije jod!
  • Kitek! Bez względu na to jak wielki czy naciekający jest Twój "pasażer na gapę" to trzeba przyznać że jest najmniej inwazyjny i najłatwiej leczony. Głowa do góry, mimo wszystko bezie dobrze. :D :D :D :D
  • Kitek T3 oznacza "Ognisko pierwotne ≥ 4 cm lub nieznaczne naciekanie ognisk nowotworowych poza torebkę tarczycy " a N1b "Przerzuty w chłonnych węzłach szyjnych bocznych, zagardłowych i górnego śródpiersia ". Znalazłam to na tej stronie: http://www.onkonet.pl/dp_ngww_tarczyca.html
  • 8 lat temu
    Rak brodawkowy... Większość po łacinie wiec dalej nerwy bo nic z tego nie wiem... wiem tylko ze zaawansowanie pT3, n1b. Dziewczyna z doświadczeniem w tym przypadku ktos cos podpowie?
  • Cześć dziewczyny!!! Ja mam pierwszy dzień w pracy. Trochę się rozleniwiłam po tym wolnym ale myślę że powoli wrócę do formy. Kalmara jak tam na jodzie? Kitek trzymam kciuki za Ciebie <3
  • 8 lat temu
    Mąż ma odebrać dzisiaj mój wynik... Strasznie sie denerwuje :(
  • Agata cos w tym jest ? nie ma tu osoby smutnej tylko wszystkie wesole. Zreszta personel tez pozytywnie nastawiony wiec tym bardziej ok
  • Dzieki dziewczyny za szybką odpowiedz.Massie8989 tsh od jodu jeszcze nie badalam zrobie wyniki we wtorek to zobaczymy. Dawke 100 mialam od maja 2016 czyli od operacji a po październikowym jodzie zwiekszyli mi na 150 podobno tak robią standardowo po jodzie w szpitalu w którym byłam. Niektórzy taka dawke dostali od razu po operacji usuniecia tarczycy. Wiesz tez sobie pomyslałam że ten spadek wagi moze byc zwiazany z dawką leku. Ale z drugiej strony chudniecie i to tak szybkie może byc rakiem i tego sie boje bo niby wszystkie narządy wewnętrzne ok ale marwie sie bo jednego dnia mam wage np 74,6 a za dwa dni już 73,3 wiec cos jest bardzo nie tak. Pytałaś o kołatania serca miałam je wczesniej ale byly związane z anemią którą aktualnie lecze tardyferonem i jest troche lepiej.
  • MamaSzymka może masz za wysoką dawkę hormonu? Jaki miałaś wynik TSH przy tej dawce 150? Jeśli jeszcze nie badałaś to zbadaj. Wiesz ludzie z nadczynnością często mają własnie taki problem, że chudną, bo przy nadczynności metabolizm jest zbyt szybki. Analogicznie przy niedoczynności zbyt wolny i ludzie z niedoczynnością często tyją "z powietrza". Każdy inaczej na hormony reaguje, ja np. ani mając niedoczynnośc, ani teraz będąc w nadczynności nie mam żadnych wahań wagi, ale są dziewczyny które pomimo dużej dawki tyją więc możliwe, że Ty masz inaczej i Twój organizm na zbyt dużą dawkę, którą mimo wszystko musimy mieć zareagował chudnięciem. Mnie na ostatniej wizycie endo zapytała się czy nie schudłam od operacji. A powiedz, czemu po jodzie zwiększono Ci dawkę ze 100 na 150? Masz może jakies inne objawy oprócz tego spadku wagi? Np. problemy ze snem albo z sercem (kołatanie, za szybki puls, coś w stylu niepokoju), albo może jesteś bardziej nadpobudliwa niż przy dawce 100?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat