Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy. W przyszłym czwartek idę do endo.
  • Siedzę teraz w pracy i myślę co u Ciebie.
  • Hej Moja droga Kalmarko!!! :D Jak tam na jodzie? Nie nudzisz się czasami. Chyba nie, bo nic nie piszesz na forum. :D :D :D :D :D Pozdrawiam! <3
  • Witam Was dziewczyny :) Mialabym pytanie do tych,ktore byly w ciazy juz po usunieciu tarczycy.Czy taka ciaza rozni sie od takiej przed operacja?Czy jest wiecej kontroli,wiecej badan krwi i czy w czasie ciazy zwieksza sie dawke eutiroksu?I jak z waga?czy szybciej przybiera sie na wadze czy bez roznicy?Bardzo prosze,gdyby ktoras z Was mogla podzielic sie doswiadczeniami :)Nie ukrywam ze bardzo chcialabym aby moj 3 letni synek mial rodzenstwo.Pozdrawiam !
  • Andy79! Nie przejmuj się dziewczyno, mnie też wyszło coś, lekarka w Gliwicach w czasie badań przed podaniem jodu stwierdziła, że na razie jest to do obserwacji, bo ona tak naprawdę nie potrafi stwierdzić co to może być. Jak powiedziała - może to być nawet kawałek mięśnia.
  • 8 lat temu
    andy 79 nie mam bladego pojecia ja mam krwiak resorbujący sie ale to po rmi wyczytałam a po usg nic mi nie powiedzieli ale myśle ze chirurg lub endo coś wiecej pomogą bo może tak ma być i to nic złego nie jest
  • 8 lat temu
    Ewka, to podobnie jak u mnie, tez przez przypadek sie dowiedziałam. Widocznie tak miało byc, szczęście w nieszczęściu. Po jutrzejszej wizycie zacznę juz działać z Gliwicami. Andy, ja niestety nie pomogę, bo tez dopiero zaczęłam tą"przygodę". Ale nie zamartwiaj się na zapas. Moze uda Ci sie jakos przyspieszyc wizytę u endo, albo chociaż telefonicznie sie z nią skontaktować zeby Cie uspokoila i wyjaśniła.
  • 8 lat temu
    Witam dziewczyny. Co Wam wyszło na USG po operacji? Ja właśnie byłam i trochę się załamałam. W loży pooperacyjnej po obydwu stronach mam jakieś maleńkie zmiany, może to być płyn lub torbieliki. Wizytę u endo mam dopiero w styczniu i nie wiem co robić. :( Czy ktoś się z czymś takim spotkał?
  • 8 lat temu
    kitek ja dopiero zaczynam moją historie.... o chorobie dowiedziałam sie końcem pazdziernika wiec jestem na Swieżo tj o guzie wiem od sierpnia i dowiedziałam sie tylko dzieki wypadkowi samochodowemu jak lekarz badał mi szyje czy jest ok odkrył guzka. ja teraz czekam na 2 operacje i w połowie maja mam miec jod. tak leczenie dopiero po ciąży ale zarejestruj sie wczesniej szybciej bedziesz miała konsultacje/podany jod bedziesz wiedziała na co masz czekac po porodzie!
  • 8 lat temu
    Mona, tak jak dziewczyny piszą, ja im wierzę, kazda z nas będzie zdrowa! Tez bym nie wytrzymała zeby nie odebrać wyniku, tylko ja mam właśnie juz jutro wizytę. Ale wole sie przed świętami właśnie oswoić z tą myślą. Powodzenia i trzymam dalej za Ciebie kciuki za pomyślny wynik!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat