Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam,dziewczyny może któraś z Was odpowie i miała podobnie.Po operacji bardzo bolą mnie mięśnie, kości , stawy. Tsh mam jeszcze wysokie, leki biorę oczywiście. Spac też nie mogę za bardzo. Jest na to jakiś sposób czy trzeba czekać, aż hormony wyrównam? momentami strasznie uciążliwe to jest.
-
Witam. Mam pytanie wczoraj byłam w Gliwicach oddać szkiełka z badania histopatologicznego z tego co mi powiedzieli będzie to jeszcze raz badane nie wiecie dlaczego tak jest. Z histopatu wszedł rak brodawkowaty jestem juz po operacji w Bydgoszczy teraz czekam na wizytę do Gliwic czy to jodowanie to w każdej sytuacji jest jeśli jest rak.
-
Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich! Lepszego i radośniejszego niż 2016 :D
-
Dziewczyny Szczęśliwego Nowego Roku! Oby był dla Nas łaskawszy niż 2016! Zdrówka :*
-
Mona moja siostra rzuciła palenie z Desmoxanem - to żadna reklama :P Paliła kilka lat i twierdzi, że ten preparat jej pomógł :)
Strach no wiem, że się miniemy. Szkoda :( Wygrzeje dla Ciebie łózko :D
-
Mona - ja nie palę obecnie ale jeszcze 4 lata temu uwielbialam papierosy! Kojarzą mi się one z relaksem ! Niesamowicie je lubilam. Rzuciłam właśnie w styczniu, żeby nie zwariować zaczęłam biegać chociaż tak naprawdę nigdy tego nie lubilam. Udalo się wytrwać w postanowieniu a rok później przebieglam swoj pierwszy w zyciu maraton :)
Kochana życzę powodzenia, trzymam kciuki i koniecznie znajdz jakas alternatywe zastępcza bo poczatki sa trudne. Od siebie dodam ze warto sie poświęcić :)
Massie wiem ze Ty wyjdziesz i ja idę! SZCZESCIARA !
-
Mam takie nietypowe pytanie. Czy któraś z was paliła lub pali papierosy po usunięciu tarczycy? Pytam, bo ja pale i lekarz powiedział mi żebym nie rzucała bezpośrednio przed operacja i zaraz po operacji. Zamierzam rzucić od stycznia, ale nie wiem czy mi się uda, bo pale od wielu lat. Bardzo chce rzucić i wspierają mnie koleżanki z pracy, które postanowiły, że one też rzuca żeby mi było łatwiej.
-
Strach mnie zostały dwa miesiące. 1 marca przyjmują mnie na oddział, pewnie panikować będę pod koniec lutego. Póki co jest ok, chociaż trochę się boję już. Będzie co ma być i tyle.
-
Witam Was kochane <3 <3
Mona lekarzem nie jestem ale z tego co czytalam i mowil mi moj lekarz , guzki bez przerzutów i naciekow do 1cm sa mikrorakami i jodu sie nie podaje. Powyżej 1cm myślę ze jod juz będzie. Ale pomysl , ze nie jestes sama , zobacz ile Nas tutaj w tej samej sytuacji. Ja tez czekam do marca na jod. Mysle juz o tym coraz częściej ale nie wpadam narazie w panikę. Jeszcze 2 miesiące ?
Sylwusia wszystko będzie ok . Zobaczysz !
Dobre nastawienie to 90% . Mam w rodzinie lekarza ktory opowiadal mi w swieta jak psychika ogromnie wplywa na walke z choroba . Byli ludzie ktorym mówiono ze dostaja chemie a tsk naprawdę to nie byla chemia bo ich stan byl zbyt powazny. Jednak efekt placebo spowodowal , ze guz sie zmniejszal :)
-
To pierwszy jod diagnostyczny po dużym jodzie.