Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    sierotka ja nie mam renty ,tylko stopień niepełnosprawnosci dawniej była to 2grupa,masz rację trzeba walczyc i korzystać z tego co mozna bo i tak w sumie niewiele mam sie należy,pozdrawiam Violka ja już wolę żeby komisja mnie odwaliła niż żeby tarczyca mi odrosła ;)
  • 8 lat temu
    Zetka pamiętaj by chodzić często teraz do lekarza ,uskarzać się na wszystko ,bo jak ponownie staniesz na komisję z czystą kartą brak wizyt leków ,pobytu w szpitalu to nie dadzą ci dalej renty. Komisje potrafią odwalic pacjenta np ze stomią ze złośliwym nowotworem z teczką pełną pobytów w szpitalach po paru operacjach .Trzeba walczyć ostro o swoje. Powodzenia pozdrawiam :D
  • 8 lat temu
    Czyli po trzech latach, komisja orzekająca liczy na to,że tarczyca Ci odrośnie;-)
  • 8 lat temu
    Zasiłek jest przy stopniu znacznym przy umiarkowanym podobno są jeszcze znizki na autobusy miejskie i mozna korzystać z turnusów rehabilitacyjnych ale przy naszej chorobie niestety są nie wskazane. Violka z Centrum Pomocy rodzinie wziełam druk dr,rodzinna opisała przebieg leczenia ,zaznaczyła że choroba przewlekła składa to sie do Powiatowy Zespół do Spraw orzekania o niepełnosprawności po ok. 2 tyg wezwali mnie na komisje trochę ponarzekałam że sie męczę że serce kołacze i dostałam na 3 lata .Dla mnie najważniejsze jest te 10 dni urlopu wiecej, na jesieni będę składac ponownie a nuż się uda ;)
  • 8 lat temu
    anka50 Z tego co ja się orientuję to zasiłek pielęgnacyjny (bo sama go pobieram) przysługuje tylko w przypadku orzeczenia o niepełnosprawności w stopniu znacznym oraz w stopniu umiarkowanym, jeśli niepełnosprawność powstała przed 21 rokiem życia. Vjolka Musisz złożyć wniosek w Powiatowym Zespole ds. Orzekania o Niepełnosprawności wraz z całą dokumentacją medyczną i zaświadczeniem od lekarza.
  • 8 lat temu
    Zetka dziękuję :-) Jak to załatwiłaś,bo ja pytałam ale dano mi do zrozumienia, że nic mi się nie należy :-/
  • 8 lat temu
    Zetka to jak masz stopień umiarkowany to należy Ci się jeszcze zasiłek pielęgnacyjny :-)
  • 8 lat temu
    Vjolka dobrze że wszystko ok gratulacje , Jesli chodzi o grupe to teraz nazywa się to stopień niepełnosprawnosci i nam sie jak najbardziej należy.Mi na komisji przyznali stopień umiarkowany i z tego tytułu mam 10 dni urlopu więcej i 1godz. krócej pracuję :)
  • 8 lat temu
    Podczas operacji badają okoliczne węzły i wtedy już widać gdzie są przerzuty. Na zwolnieniu jesteś tyle,ile źle się czujesz.Co do grupy,nie należy się, bo to taki mały raczek,czyli po operacji normalnie funkcjonujemy.
  • 8 lat temu
    Moje pytanie jeszcze jedno. Jak wogole długo ciągnęłyscie zwolnienie lekarskie i czy starałyscie się np o jakąś grupę czy cokolwiek pytam gdyż na mnie to wszystko spadło jak grom.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat