Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    cześć zdrowego nowego roku wszystkim:) co prawda już 4 dzień tego roku ale ja nie chciałam nawet wchodzic na forum tak bardzo chciałam być zdrowa chociaż w Swieta.... kitek ja sama sie zadręczałam radioterapią ale onkolog w gliwicach mi mówiła ze tylko jak nie bedziesz przyjmować jodu to ją podają wiec na początek jod i oby tylko tyle:) ewem jak jest mikrorak- do 1cm otorebkowany bez przerzutów do wezłów to nie ma jodu w innych przypadkach jest i to może lepiej bo wszystkie pozostałości dobija! ja też czekam na jod i też mam małe dziecko i nie wiem jak to przetrwam bo to koniec maja dzień mamy, dziecka a ona już jest świadoma bo ma 2 latka... a teraz za 2 tyg druga operacja byle tyko koniec roku był łaskawszy i dał dobre wieści!
  • 8 lat temu
    Ja mam w histopacie napisane tak. Ognisko raka brodawkowatego 2.5mm widoczne w linii cięcia chirurgicznego w szczycie płata lewego. W obrębie oddzielnych drobnych fragmentów tkankowych widoczny łagodny guzek rozrostowy 7×4mm oraz pojedyncza Przytarczyce
  • ewem ja nie miałam jodu ale u mnie zmiana była mała 0.7 mm i otorebkowana węzły chłonne mam czyste wiec nie zawsze jest jod ☺
  • 8 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź. A czy to jodowanie jest zawsze mi z histopatu wyszedł rak brodawkowaty pytam dlatego gdyż mam roczne dziecko i tak ciężko będzie znieść jeśli nie można mieć kontaktu.
  • 8 lat temu
    Ewem, w Gliwicach zawsze jeszcze raz badają szkiełka, ufają swoim wynikom.
  • 8 lat temu
    Byłam wczoraj na kontroli w Gliwicach, wszystko ok, tylko tsh ponad 2...Pytałam o moją podwyższoną temperaturę ciała i nie ma to nic wspólnego z hormonami tarczycy Polecono mi znalezienie dobrego lekarza...W Przemyślu takowych nie ma,może ktoś poleci mi lekarza chorób wewnętrznych z Rzeszowa :-/
  • Ewem2 zmieniasz szpital więc to normalne, że Gliwice chcą zobaczyć Twoje szkiełka. Jod jest zawsze, chyba, że to mikrorak. Kitek raczej tylko jod.
  • 8 lat temu
    Czy ktos wie jak to jest z radioterapią na okolice szyi czy często się ją stosuje gdy sa przeżuty do węzłów? Czy raczej tylko jod?
  • Kalmara Tak wapno sprawdzam na biezaco bo jestem swiezo po operacji i caly czas mam w normie,no ,a hormony dopiero zaczelam to tak jak mowisz jak spadnie to wtedy przestanie,oby bo bardzo boli.
  • vistoria13 A wapno sprawdzałaś? Miałam podobnie ale jak odstawiałam hormony na miesiąc przed jodowaniem. Dodatkowo szybko tyłam i byłam taka obrzęknięta. Wiem jak sie czujesz to była tragedia. Wszystko wróci do normalności jak tsh spadnie. Mi rodzinny przepisywał jakieś leki na bóle kości mięśni ale i tak za dużo to nie pomagało więc szkoda tylko żołądka

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat