Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Vjolka super ze wszystko OK w Gliwicach.
Ja dostałam stopien na rok, wiec nawet nie doczekalam 10 dni urlopu dodatkowego ktory nabywa sie wlasnie po roku. Lekarka powiedziała ze nawet na rok mi sie nie należy, bo nie mam AKTYWNEJ choroby nowotworowej a euthyrox bierze milion Polaków:-/ Fajnie było krocej pracować o godzine ale sie skończyło :-/
-
Zetka przy znacznym stopniu miałabyś świadczenie pieniężne tzw umownie rentę i zniżki różne. Warto o taki zawalczyć. :D
-
sierotka ja nie mam renty ,tylko stopień niepełnosprawnosci dawniej była to 2grupa,masz rację trzeba walczyc i korzystać z tego co mozna bo i tak w sumie niewiele mam sie należy,pozdrawiam
Violka ja już wolę żeby komisja mnie odwaliła niż żeby tarczyca mi odrosła ;)
-
Zetka pamiętaj by chodzić często teraz do lekarza ,uskarzać się na wszystko ,bo jak ponownie staniesz na komisję z czystą kartą brak wizyt leków ,pobytu w szpitalu to nie dadzą ci dalej renty.
Komisje potrafią odwalic pacjenta np ze stomią ze złośliwym nowotworem z teczką pełną pobytów w szpitalach po paru operacjach .Trzeba walczyć ostro o swoje.
Powodzenia pozdrawiam :D
-
Czyli po trzech latach, komisja orzekająca liczy na to,że tarczyca Ci odrośnie;-)
-
Zasiłek jest przy stopniu znacznym przy umiarkowanym podobno są jeszcze znizki na autobusy miejskie i mozna korzystać z turnusów rehabilitacyjnych ale przy naszej chorobie niestety są nie wskazane.
Violka z Centrum Pomocy rodzinie wziełam druk dr,rodzinna opisała przebieg leczenia ,zaznaczyła że choroba przewlekła składa to sie do Powiatowy Zespół do Spraw orzekania o niepełnosprawności po ok. 2 tyg wezwali mnie na komisje trochę ponarzekałam że sie męczę że serce kołacze i dostałam na 3 lata .Dla mnie najważniejsze jest te 10 dni urlopu wiecej, na jesieni będę składac ponownie a nuż się uda ;)
-
anka50
Z tego co ja się orientuję to zasiłek pielęgnacyjny (bo sama go pobieram) przysługuje tylko w przypadku orzeczenia o niepełnosprawności w stopniu znacznym oraz w stopniu umiarkowanym, jeśli niepełnosprawność powstała przed 21 rokiem życia.
Vjolka
Musisz złożyć wniosek w Powiatowym Zespole ds. Orzekania o Niepełnosprawności wraz z całą dokumentacją medyczną i zaświadczeniem od lekarza.
-
Zetka dziękuję :-)
Jak to załatwiłaś,bo ja pytałam ale dano mi do zrozumienia, że nic mi się nie należy :-/
-
Zetka to jak masz stopień umiarkowany to należy Ci się jeszcze zasiłek pielęgnacyjny :-)
-
Vjolka dobrze że wszystko ok gratulacje ,
Jesli chodzi o grupe to teraz nazywa się to stopień niepełnosprawnosci i nam sie jak najbardziej należy.Mi na komisji przyznali stopień umiarkowany i z tego tytułu mam 10 dni urlopu więcej i 1godz. krócej pracuję :)