Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
fasola1983
Z tego co się zorientowałam po Twoich wpisach to operacje miałaś w 2012r., nie miałaś przerzutow i guz nie przekraczał torebki tarczycy. Piszesz, że już trzeci raz odstawiasz hormony, czy to znaczy, że trzeci raz podają Ci jod? Jeżeli tak, to dlaczego skoro nie miałaś przerzutow? A jakiego raka stwierdzili u Ciebie?
-
Ja odstawiam w sumie już 3 raz. Pierwsze 2 tygodnie ok później coraz gorzej. Zostało mi 10 dni do szpitala. Opuchlizna, zatrzymanie wody, zimno, problemy z koncentracją, senność, ogólne pogorszenie nastroju. Dodam, że jestem aktywna fizycznie i zdrowo się odżywiam a w ciągu ostatnich 14 dni przybyło mi 3 kg.
-
Fasola
Mi lekarz tłumaczył że lepiej dla organizmu jest odstawienie hormonów niż sztuczne podnoszenie z dnia na dzień tsh. Ale też nie każdy może odstawić. Tylko przed pierwszym jodem odstawiałam i lekarz powiedział że pierwszy i ostatni raz bo czułam sie bbaaardzo źle. W WiM pobyt w szpitalu bez odstawienia 6 dni a przy odstawieniu 5 dni.
-
A ile dni jest sie w sumie w szpitalu przy podaniu jodu w Gliwicach?
-
Fasola1983 - w Gliwicach nie trzeba odstawiać tabletek bo przed podaniem jodu przyjmują na oddział dwa dni wcześniej i wtedy dają dwa zastrzyki które robią to, co odstawienie tabletek na miesiąc. Minus taki, że te dwa dni jest się dłużej (ale nie na oddziale zamkniętym, tylko normalnym). Można też wybrać wersję z odstawieniem hormonu, jeśli komuś zależy, żeby nie być w szpitalu o te dwa dni dłużej.
A jak się czujesz po odstawieniu hormonu na tak długi czas? Jeny, to musi być straszne, bez tarczycy, bez hormonów :(
-
Fasola1983 - lecze się w CO w Wawie i tez odstawiam. Oficjalna wersję mam taką, ze podobno u Młodych najlepiej naturalnie przygotować do tego organizm...a nieoficjalna chyba trzeba sobie samemu odpowiedzieć....
-
Witam wszystkich.
Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć na pytanie dlaczego w Poznaniu przed wizytą kontrolną w szpitalu należy miesiąc przed odstawić hormony a w Gliwicach nie?
Ja leczę się w Poznaniu i odstawiam, moja przyjaciółka w Gliwicach i nie odstawia....
Z góry dziękuję za odpowiedź: )
-
Hej. Ja miałam bez przerzutów do węzłów i guz nie przekroczył torebki a jod otrzymałam. Pozdrawiam
-
Jestem pod kontrolą CO w Warszawie. Już kilka razy miałam jod diagnostyczny. Rozpiska na te dni.
1 dzień idzie się rano na czczo, trzeba zabrać ze sobą skierowania na badania krwi i chyba na USG, oczywiście trzeba zabrać karteczkę z numerem PID czy jakoś tak. Trzeba iść do 2 rejestracji najpierw głównej, później małej przy Klinice Endokrynologii Onkologicznej i Medycyny Nuklearnej. W małej leży skierowanie na jod diagnostyczny. Później trzeba iść do pokoju lekarskiego na pobranie krwi, później na USG, później trzeba pójść i połknąć tabletkę z jodem. Wszystko będziesz miała powiedziane co dalej masz robić. Koniec dnia 1.
2 dzień tylko scyntygrafia tarczycy, przychodzisz na umówiona godzinę. Koniec dnia 2.
3 dzień scyntygrafia całego ciała, przychodzi się na umówioną godzinę. Później idzie się pod gabinet lekarski i czeka na wyniki. Tutaj można siedzieć nawet pół dnia. Proszą oddzielnie osoby po jodzie do gabinetu.
-
Witam - mam pytanie z osob,które są pod kontrola CO w Warszawie - napiszcie proszę czy jod diagnostyczny ( mam wizytę rozpisany na 3 dni ile trybie ambulatoryjnym) idzie sprawnie ? W sensie dlugo czekacie na badania ? Dużo dnia Są na tym zeszlo ? Nie wiem na co się nastawić ? Idzie się najpierw do rejestracji ? Będę zobowiązana i pozdrawiam :)