Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    gosia

moja operacja trwala ponad 7 godzin !!! ale nie znam osoby ktora byla operowana az tyle czasu wiec myzle ze normalnie trwa to do 2 godzin ( z tego co mowily mi osoby po operacji tarczycy)
  • 12 lat temu
    To 3 godz. będzie taką średnią.
    Pozdrawiam Was Serdecznie odezwę się po operacji. Trzymajce kciuki;)
  • 12 lat temu
    Gosia,
    1,5h

Ona.
    o matko-tyle czasu?! Ty miałaś taka normalną operację usunięcia tarczycy czy coś jeszcze? Że tak ujmę "tradycyjną metodą"? Były jakieś komplikacje? Pytam bo ja nie znam nikogo kto miałby tak długo usuwana tarczycę.
  • 12 lat temu
    kasia

mialam usuwana cala tarczyce z wszystkimi guzami na niej (bylo ich sporo) tak jak pisalam tylko jeden okazal sie rakiem - wezlow nie mialam usuwanych
    wiesz co czasami sama sie zastanawiam czemu to tak dlugo u mine trwalo - nie raz mysle ze moze cos poszlo nie tak ale poprostu lekarze sie do tego nie przyznali (moze cos przecieli i temu operacja trwala dluzej) wiem ze to raczej niemozliwe hihi ale 7 godzin to naprawde dlugo
    moja rodzina czekala w poczekalni - byli pewni ze albo nie zyje albo cos powaznego sie stalo :/

moja hirurg powiedziala po operacji osobiscie wyszla do mojej rodziny i powiedziala ze wszystko poszlo ok ze operacja trwala tyle czasu (dokladnie 7,5 godz) temu ze jak to okreslila nigdy nie widziala osoby ktora ma tak bardzoooooo uzylona szyje :/ musiala uwazac na kazda z nich zeby ich nie przeciac - do tego moja tarczyca byla bardzo duza

dodam ze po operacji czulam sie super nie musialam brac zadnych lekow przeciwbolowych - w szpitalu zostalam tylko na noc

sama sie dziwie ze az tyle to trwalo ale wierze ze lekarz musiala bardzo uwazac zeby nic sie nie stalo
  • 12 lat temu
    tez nigdy nie spotkalam sie z osoba ktora miala operacje tarczycy az tyle czasu - no ale najwazniejsze ze wszystko poszlo ok i ze jestem zdrowa :) blizny tez nie widac :) musze sie przyjrzec zeby ja zobaczyc
  • 12 lat temu
    witam :)
    wczoraj wieczorem dopiero wróciliśmy do domu:)
    Termin jodowania wyznaczyli mi na 25 lipca. Wyjechaliśmy w poniedziałek chwilkę po północy i planowaliśmy nocować w łodzi ale Emilka grzecznie spała więc zmienialiśmy się na trasie i dojechaliśmy do gliwic o 8 rano:)
    W środę o 7.30 byłam już na miejscu a o 12 byłam wolna. Później pojechaliśmy do zakopanego na 2 dni(Emilka była na kasprowym wierchu i na gubałówce:) a później 2 dni w Krakowie, Przy okazji byliśmy w kopalni soli w Wieliczce. W ostatnim dniu przyjechaliśmy do Łodzi na noc i wczoraj do domku:)
    Ps. w gliwicach spotkałam Buzka...oczywiście on w kolejce nie musiał czekać...

Jeśli chodzi o miesiączkę podczas operacji to wiem że ma to jakiś wpływ. Mnie się babki pytały czy akurat wtedy nie będę miała miesiączki...jak powiedziałam że jestem w połogu to musiałam dostarczyć zaświadczenie od ginekologa że nie ma przeciwskazań

• 12 lat temu
    kinia, ile czasu minie od operacji do jodu? ja w czwartek ide po skierowanie na operacje i tak sie wlasnie zastanawiam ile mniej wiecej bede mogla karmic malenstwo ...
    P.S super ze przy okazji zrobiliscie sobie male wakacje! mam nadzieje ze pogoda dopisala, bo na północy byle jak ...
  • 12 lat temu
    kinia
    super ze wyjazd sie udal :) widzialam fotke na fb :) ale ta Twoja Corcia sliczna !! a jaka do Ciebie podobna

co do miesiaczki mnie lekarz nie pytala o to ale ja jestem w innym miejscu wiec u mnie moze to wyglada inaczej

pisalas ze widzialas BUZKA a kto to taki ? :)
  • 12 lat temu
    ha ha ha
    kocham cie ONA
    Buzek to do niedawna nasz czlowiek UE, przewodniczacy parlamentu europejskiego
    wygoogluj sobie reszte, np jego zdolna corke aktorke Agate Buzek, ona chorowala w mlodosci na ziarnice zlosliwa, co tez dla nas rakowych poniekad interesujaca wiadomosc
  • 12 lat temu
    rybenka

dzieki hihi :)
    az wstyd sie przyznac ale nigdy o nim tutaj w ameryce nie slyszalam
    mowisz ze jego corka byla chora to domyslalam sie ze pewnie w gliwicach byl z nia - czy on tez ma jakies problemy ze zdrowiem ?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat