Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ona,
nie mam i nie chcę zakładać bo po przebojach z nk jakoś mnie nie ciągnie do zakładania kont na takich portalach.
-
Cześć dziewczyny;)
Czekam na operację, umieram ze strachu i chyba mi się termin przesunie:/ Dzisiaj dopiero zaczeła mi się miesiączka więc chyba raczej na środę się niezakfalifikuję na operację. I znowu to czekanie.
-
gosia
nie ma co sie martwic :) Ty bedziesz sobie smacznie spala a lekarze zajma sie wszystkim :) ja bardzo balam sie usypiania (nie moglam wyobrazic sobie takiego zasypiania na sile) ale powiem Ci ze niepotrzebnie panikowalam :)
operacja to pikus bo bedziesz sobie spala :)
po operacji tez nie bedzie zle :) na drugi dzien mialam leciutenki bol tak jakby mnie miesnie w szyji bolaly - ale to wogole nie bylo problemem :)
moja operacja skonczyla sie po 20 a ja juz na drugi dzien wyszlam z psem do parku :) wogole zeby nie rana na szyji bo moglabym powiedziec ze nic nie mialam :)
nie martw sie wszystko bedzie dobrze :)
co do okresu- to mnie lekarze nawet o niego nie pytali :) wiec nie wiem czy bedziesz miala z tym problem :)
-
ona25
Mnie lekarz pytał o okres i ustalił ze mną taki termin żeby było po no ale niestety stres zrobił swoje i organizm to nie sługa. Mam to ukryć chyba nie. sama niewiem co robić tak bardzo chciałabym być po, że stać mnie na różne szaleństwa.
-
no niestety ale jak lekarz chce wiedziec takie rzeczy to nie mozesz tego ukryc :/ wiem ze chcesz to wszystko miec jak najszybciej za soba - bo pamietam jak mnie obchodzilo tylko to zebym jak najszybciej miala operacje i jod - no ale niestety czasami tak jest ze trzeba troszke poczekac- u mnie tez jod przedluzyli o tydzien - z mojej winy :/ mialam miec specjalna diete przed zastrzykami o ktorej nie wiedzialam i lekarz kazala mi ja miec i wszystko przelozyli o tydzien (tylko u mnie jest taka dieta w polsce jej nie ma)
-
Nie będę nic ukrywać, będę czekać na inny termin:/
Ona powiedz mi jaki opis USG był twojego guzka bo mój jest lity niejednorodny z nieco wzmożonym przepływie. Węzły nie powiększone.
-
Gosia,
nie martw się, o okresie powiedz i gdyby termin ustalili Ci odległy to idź do gina po tabletki byś miała pewność, że w nowym terminie znowu nie będzie @ Nie martw się, będzie dobrze. Anestezjolog wszystko Ci wytłumaczy jeszcze przed operacją.
Ona,
po operacji różnie bywa. W PL jest się min.3 doby w szpitalu. Ja nie miałam siły a dodatkowo się dusiłam i wylądowałam na OIT (kiedyś OIOM).
-
gosia
wiesz co ja raczej nie wypytuje sie mojej endo o dokladny opis wynikow lub usg - ona wysyla mi tylko e-mail i pisze czy wszystko jest ok :) ja sie na tym nie znam wiec chce tylko wiedziec czy jest ok czy nie
jak hormonki byly u mnie zle na poczatku - to mowila mi tylko jaka dawke mam brac i tyle :)
moje pierwsze usg pokazalo sporo guzow w tym dwa najwieksze po 3 cm - wezly nie powiekszone
lekarz odrazu na miejscu wykonala biopsje (5 nakluc) powiedziala mi ze guzy byly dosyc miekkie wiec nie podejrzewala raka (do tego moja mama ma guzy lagodne wiec endo myslala ze mam je poprostu po niej)
wynik biopski - nie wykryto komorek rakowych - ale wykryto nieprawidlowe komorki (bez komorek rakowych)
lekarz tak jak u Ciebie mowila ze tylko operacja powie co to jest - operacje mialam miesiac pozniej (tylko dzieki temu ze zwolnilo sie jedno miejsce - inaczej czekalabym 2 miesiace)
po operacji niestety diagnoza -rak tarczycy :/-bez zadnych przerzotow - i tylko w jednym guzie (2,5 cm) byl rak
po miesiacu od operacji podali mi jod
w sierpniu bedzie 2 latka od operacji - dzisiaj wyniki mam idealne - lekarz mowi ze mam mniej niz 1% szansy na nawrot choroby- zapewnia mnie tez ze mam spokoj z przygodami z rakiem tarczycy do konca zycia :)
-
kasia
wiem ze kazdy przechodzi wszystko inaczej - ja czulam sie super- w szpitalu lerzalam tylko przez noc :)
-
Jutro pójdę i porozmawiam z lekarzem, ustalę nowy termin i spokojnie poczekam. Chyba niema co roztrząsać jaki to guzek i jak duży bo i tak wszystko będzie wiadomo po operacji. Macie kochane rację że tylko spokój mnie uratuje. Na ewentualne zmartwienia przyjdzie czas. Cieszy mnie tylko to, że tutaj zawsze można liczyć na dobrą radę.
Pozdrawiam;)
Zaraz mecz komu kibicujecie?