Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Bania,
    mi tez jest zawsze zimno jak jestem w niedoczynności ale to tak mocno, że mam wrażenia jakby mi szpik zamarzał.

U mnie tez żar z nieba ale wolę tak niż deszcz czy zimno wiatr.
  • 12 lat temu
    kasia

co ile masz kontrole (co 3 miesiace) czy ona jest tylko po to zeby sprawdzic poziom wapnia, potasu i parathormon.?

u mnie upaly !! po 40 s :/
  • 12 lat temu
    Ona,
    kontrole mam różnie-zależy to od tego czy mi dobiera dawkę czy nie. Przez ostatni rok miałam co 6-8 tyg., a teraz dopiero za 3 m-ce i jak będzie wszystko ok. to pewnie jeszcze tak ze 2-3 razy, później kontrola co 6 m-cy. Przed każdą muszę robić tsh i ft, pozostałe badania są robione dodatkowo w zależności od potrzeby.
  • 12 lat temu
    Takiego upału nie zazdroszczę, mnie by od razu głowa bolała.
  • 12 lat temu
    kasia
    mam jeszcze jedno pytanie :)
    czy u Ciebie ciezko dobiera sie dawke ze tak czestko musisz miec dobierana ?dosyc czesto chodzisz do niego - ale lepiej czesto i miec wszystko tak jak trzeba niz chodzic z rozregulowanymi hormonkami :)

• 12 lat temu
    Ona,
    nie, chyba normalnie ale teraz dobiera mi po porodzie. Po kontrolach w Zgierzu przez 6 m-cy (czyli 3 wizyty co 6-8tyg). dobierał mi dawkę, teraz dłużej bo w między czasie schudłam (waga sama poleciała bo ja się nie odchudzałam) a u mnie od razu dobija się to w hormonach. Mój lekarz dobiera mi zawsze powoli dawkę bym lepiej to znosiła. Ja też wolę pójść częściej i mnie pewność, że wszytsko dobrze.
    W PL najczęściej jest tak praktykowane, że jak dobierają dawkę to kontrola hormonów co 6-8tyg., jak dawka dobrana to 2-3wizyty co 3-4 m-ce, a jak wszystko ok. to co 6 m-cy.
  • 12 lat temu
    Ciekawe na kiedy Kini jodowanie wyznaczyli. No i jak Emilka drogę im znosi.
  • 12 lat temu
    kasia
    dzieki za wytlumaczenie :)

co do kini widzialam na FB ze sa w zakopanem :) ach jaka ta jej corcia sliczna i podobna do niej :)
  • 12 lat temu
    Oooo, to super, że w końcu udało jej się zobaczyć góry bo nigdy tam nie była.
    Szkoda, że tu nie można wstawiać zdjęć :o(
  • 12 lat temu
    niom :( mozna tylko zdjecie glowne :/ a Ty masz moze FB ?
    wogole moze ktos jeszcze ma :) ?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat