Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
kasia my w łodzie będziemy tylko nocować i rano dalej w trasę aby nocować już w gliwicach i bez problemy podjeść na 7 rano...aw drodze powrotnej będziemy mieli więcej czasu ale raczej w łodzi nie zanocujemy.
-
bania
ciesze sie ze czujesz juz poprawe :)
kasia
wow to teraz jestem w szoku ! rak tarczycy jest podstepny bo prawie nigdy nie daje obwajow :/ ja tak samo nie mialam pojecia ze mialam guza (a mialam go 8 latek) rak tarczycy jest latwy do wyleczenia i ma bardzoooooo dobre rokowania ale ma wlasnie ten jeden minus - wiekszosc ludzi nie wie ze go ma bo nie daje on objaw :/
moja lekarz mowila ze sporo osob na to choruje :/ ale bardzo rzadko ma sie raka rdzeniastego lub anaplastycznego- wiekszosc ludzi ma brodawkowatego lub pecherzykowatego
ja po biopsji mialam wynik - brak komorek rakowych !!!! a biopsje mialam pobierana 5 razy ! (w tym samym czasie) lekarz powiedziala ze nie ma tam komorek rakowych- ale normalnie one tez nie wygladaja :/ i powiedziala ze jedyny sposob na to zeby sprawdzic to operacja - no i tydzien po operacji wynik - rak :/ mialam BARDZOOOOO duzo guzow a tylko jeden byl rakowy
-
Ona,
dużo ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy i nie wiem bardzo długo, że ma chorą tarczycę (nie chodzi mi nawet o samego raka). Ba, nawet część lekarzy myli jej na samym początku z innymi chorobami.
Jak byłam pierwszy raz w Zgierzu była na kontroli kobieta z Gdańska, która też miała r.brodawkowatego, też pT1a i też 7mm, a guzy na tarczycy (właściwie wolnego miejsca bez guza nie było) miała 15 lat, na samą tarczycę leczyła się jeszcze dłużej. Miała co roku robiona biopsję, co roku ten sam wynik-czysto, na operację poszła bo za mocno już uciskało szyję. Wynik histo jeden guz nowotworowy. Problem z biopsją jest taki, że pobierasz komórki tylko z jednego punktu a sama zmiana może być z innej strony, nie zawsze cały guz jest zajęty i nawet jeśli pobiera się kilka razy z jednego guza to można nie trafić. A jak ktoś tak jak Ty czy tamta pani ma dużo guzków to natrafienie na ten jeden może być trudne. Najważniejsze, że masz wycięte i wyleczone :o)
-
Dziewczyny nawet nie macie pojęci ile dla mnie takie słowa otuchy znaczą. Będę miała pewnie mnóstwo jeszcze pytań. Niestety mam chwilową awarię internetu (kurcze właśnie teraz kiedy znalazłam bratnie dusz) . Odezwę się:) Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie:)
ona25
Tak fajnie opisujesz tego raka że jest" najlepszy ze wszystkich raków jakie można mieć" , że można tę chorobę przyjąć i mieć siłe żeby z nią walczyć i Żyć.
Mam nadzieję że jednak moje badania będą ok.
-
gosia
musisz myslec ze bedzie ok :)
dopiero po operacji wszystko sie wyjasni i to wcale nie znaczy ze masz raka :) duzo ludzi idzie na operacje i po niej okazuje sie ze guzky byly lagodne :)
trzymam kciuki za dobre wyniki :)
-
Witajcie
Dziewczyny ja mam takie pytanie czy któraś z Was zaraz po kapsułce z jodem dostaje okres ja po raz pierwszy ja biorę jod dostałam okres 16 czerwca i mam do dzis i tak myśle czy to jest normalne bo coś wszystko za długo trwa i nie wiem czy dzwonić do ginekologa czy może samo przejdzie pozdrawiam
-
Witam,
Bania, tak może być bo jesteś jeszcze w dużej niedoczynności i cały układ hormonalny jest rozregulowany. Mi się wydłuża zawsze zarówno okres (z 4 do 10-12dni) jak i czas między kolejnym jak jestem w niedoczynności.
Gosia,
trzymam kciuki za dobre wyniki.
-
bania
mysle ze jest to spowodowane jodem i tym ze hormonki sa rozregulowane :/ mysle ze powinnas poczekac jeszcze jakis czas i zobaczyc czy wszystko samo wroci do normy :)
ja powiem Wam ze kiedys jak bylam gowniara mialam okres caly czas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wstydzilam sie powiedziec mamie :/ po jakims czasie jak juz wiedzialam ze cos jest nie tak (okres trwal tygodniami) sama poszlam do ginekologa i powiedziala ze trzeba poprostu wyrownac hormonki - dzisiaj tak sie zastanawiam ze moze to wszystko bylo przez te moje problemy z tarczyca o ktorych wtedy nie mialam pojecia :/ moja lekarz mowila ze raka mialam jakies 8 lat wiec wszystko by sie zgadzalo :/
-
Ona,
wszystko możliwe, że to przez problemy z tarczycą.
-
Dziewczyny Wy to jesteście jednak toffane uspokoiłyście mnie poczekam jeszcze i najwyżej za jakiś czas zadzwonię do mojego gin i zapytam co prawda przed jodem byłam i sie gruntownie zbadałam i było wszystko super ale zawsze jakieś obawy człowiek ma buziaki słonka moje