Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    kasia my w łodzie będziemy tylko nocować i rano dalej w trasę aby nocować już w gliwicach i bez problemy podjeść na 7 rano...aw drodze powrotnej będziemy mieli więcej czasu ale raczej w łodzi nie zanocujemy.
  • 12 lat temu
    bania
    ciesze sie ze czujesz juz poprawe :)

kasia
    wow to teraz jestem w szoku ! rak tarczycy jest podstepny bo prawie nigdy nie daje obwajow :/ ja tak samo nie mialam pojecia ze mialam guza (a mialam go 8 latek) rak tarczycy jest latwy do wyleczenia i ma bardzoooooo dobre rokowania ale ma wlasnie ten jeden minus - wiekszosc ludzi nie wie ze go ma bo nie daje on objaw :/
    moja lekarz mowila ze sporo osob na to choruje :/ ale bardzo rzadko ma sie raka rdzeniastego lub anaplastycznego- wiekszosc ludzi ma brodawkowatego lub pecherzykowatego

ja po biopsji mialam wynik - brak komorek rakowych !!!! a biopsje mialam pobierana 5 razy ! (w tym samym czasie) lekarz powiedziala ze nie ma tam komorek rakowych- ale normalnie one tez nie wygladaja :/ i powiedziala ze jedyny sposob na to zeby sprawdzic to operacja - no i tydzien po operacji wynik - rak :/ mialam BARDZOOOOO duzo guzow a tylko jeden byl rakowy

• 12 lat temu
    Ona,
    dużo ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy i nie wiem bardzo długo, że ma chorą tarczycę (nie chodzi mi nawet o samego raka). Ba, nawet część lekarzy myli jej na samym początku z innymi chorobami.
    Jak byłam pierwszy raz w Zgierzu była na kontroli kobieta z Gdańska, która też miała r.brodawkowatego, też pT1a i też 7mm, a guzy na tarczycy (właściwie wolnego miejsca bez guza nie było) miała 15 lat, na samą tarczycę leczyła się jeszcze dłużej. Miała co roku robiona biopsję, co roku ten sam wynik-czysto, na operację poszła bo za mocno już uciskało szyję. Wynik histo jeden guz nowotworowy. Problem z biopsją jest taki, że pobierasz komórki tylko z jednego punktu a sama zmiana może być z innej strony, nie zawsze cały guz jest zajęty i nawet jeśli pobiera się kilka razy z jednego guza to można nie trafić. A jak ktoś tak jak Ty czy tamta pani ma dużo guzków to natrafienie na ten jeden może być trudne. Najważniejsze, że masz wycięte i wyleczone :o)
  • 12 lat temu
    Dziewczyny nawet nie macie pojęci ile dla mnie takie słowa otuchy znaczą. Będę miała pewnie mnóstwo jeszcze pytań. Niestety mam chwilową awarię internetu (kurcze właśnie teraz kiedy znalazłam bratnie dusz) . Odezwę się:) Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie:)

ona25
    Tak fajnie opisujesz tego raka że jest" najlepszy ze wszystkich raków jakie można mieć" , że można tę chorobę przyjąć i mieć siłe żeby z nią walczyć i Żyć.
    Mam nadzieję że jednak moje badania będą ok.
  • 12 lat temu
    gosia

musisz myslec ze bedzie ok :)
    dopiero po operacji wszystko sie wyjasni i to wcale nie znaczy ze masz raka :) duzo ludzi idzie na operacje i po niej okazuje sie ze guzky byly lagodne :)

trzymam kciuki za dobre wyniki :)
  • 12 lat temu
    Witajcie
    Dziewczyny ja mam takie pytanie czy któraś z Was zaraz po kapsułce z jodem dostaje okres ja po raz pierwszy ja biorę jod dostałam okres 16 czerwca i mam do dzis i tak myśle czy to jest normalne bo coś wszystko za długo trwa i nie wiem czy dzwonić do ginekologa czy może samo przejdzie pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Witam,
    Bania, tak może być bo jesteś jeszcze w dużej niedoczynności i cały układ hormonalny jest rozregulowany. Mi się wydłuża zawsze zarówno okres (z 4 do 10-12dni) jak i czas między kolejnym jak jestem w niedoczynności.

Gosia,
    trzymam kciuki za dobre wyniki.
  • 12 lat temu
    bania
    mysle ze jest to spowodowane jodem i tym ze hormonki sa rozregulowane :/ mysle ze powinnas poczekac jeszcze jakis czas i zobaczyc czy wszystko samo wroci do normy :)

ja powiem Wam ze kiedys jak bylam gowniara mialam okres caly czas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wstydzilam sie powiedziec mamie :/ po jakims czasie jak juz wiedzialam ze cos jest nie tak (okres trwal tygodniami) sama poszlam do ginekologa i powiedziala ze trzeba poprostu wyrownac hormonki - dzisiaj tak sie zastanawiam ze moze to wszystko bylo przez te moje problemy z tarczyca o ktorych wtedy nie mialam pojecia :/ moja lekarz mowila ze raka mialam jakies 8 lat wiec wszystko by sie zgadzalo :/
  • 12 lat temu
    Ona,
    wszystko możliwe, że to przez problemy z tarczycą.
  • 12 lat temu
    Dziewczyny Wy to jesteście jednak toffane uspokoiłyście mnie poczekam jeszcze i najwyżej za jakiś czas zadzwonię do mojego gin i zapytam co prawda przed jodem byłam i sie gruntownie zbadałam i było wszystko super ale zawsze jakieś obawy człowiek ma buziaki słonka moje

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat