Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Monia może to lepiej że pare osób zajmie się analiza Twoich wyników CO dwie głowy to nie jedna a wiele głów czyli konsylium to ho ho!! będziesz miała pewnośc że jest to przemyśłana decyzja i pracowało nad nią kilka osób.
-
tydzien temu jeszcze jakas komisja obradowala co do mojego wyniku.Nie wiem o co dokladnie chodzilo. Byc moze juz jest,ale nastepny termin wizyty w gliwicach mam na maj. Tam sie wszystkiego dowiem.
-
A kiedy będziesz miec wyniki?
-
Witam! Mam 22 lata i w zeszlym roku wyczulam guza w lewym placie tarczycy. Jezdzilam od lekarza do lekarza az znalazlam bardzo dobrego chirurga we Wroclawiu. W styczniu tego roku mialam operacje. Przy wyjsciu ze szpitala moj lekarz powiedzial mi ze guz nie wygladal na nowotwor. Trzy tygodnie pozniej z takim wiec nastawieniem pojechalam do niego po wyniki. Zalalam sie lzami gdy dowiedzialam sie,ze to dopiero poczatek,ze przez dlugi zylam z rakiem nie wiedzac o tym. Moja motywacja do dalszego lecznienia sa moje dzieci. Bywaja jednak dni w ktorych przypomne sobie co mnie dalej czeka. W obecnej chwili lecze sie w Gliwicach. Czekam na wyniki histopatologiczne kostek parafinowych,ktore dostarczylam,poniewaz badanie szkielek nie bylo jednoznaczne. Na podstawie tych wynikow chirurdzy zdecyduja czy bede musiala miec reoperacje i dalsze leczenie. W tej chwili najgorsze jest czekanie.
-
Cześć wszystkim . Zrobiłam geny CZEK2 i NOD2 .
CZEK2 - nosicielstwo mutacji w genie CHEK2 wiąże się ze zwiększoną predyspozycją do rozwoju raka tarczycy, piersi, jajnika, jelita grubego, nerki i prostaty;
NOD2 - nosicielstwo mutacji genu NOD2 wiąże się ze zwiększoną predyspozycją do rozwoju raka jelita grubego, raka płuc, raka piersi i raka jajnika. Badania na ubezpieczenie bezpłatnie w proadni Genos w Łodzi oto link http://www.genos.com.pl/onas/
-
Beatakola i Laupina trzymam kciuki by wszystko poszło dobrze, życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Beatakola a jakie dokładnie badanie genetyczne robiłaś i gdzie?
-
Witam
Ja jestem na początku przygody z tarczycą, w piatek miałam biopsję guzka,który znajduje się w cieśni wynik mam mieć w przyszłym tygodniu. Mój tata jest po całkowitym usunięciu obu płatów, na szczęście u niego był to stan przedrakowy,za to po paru latach i takgo dziad zaatakował w innym miejcu.Póki co pokonał go i mam nadzieję,że tak zostanie.
Lekarz robiący biopsję powiedział,że guz nie wygląda podejjrzanie, za to moja endokrynolog wystraszyła mnie nie na żarty wspomniała jeszcze coś o węzłach chłonnych widocznych wokół tarczycy jednak zaznaczyła,że są prawidłowe,ale widoczne.
Cieszę się że Wasd znalazłam Pozdrawiam
-
Beata a jakie geny miałaś badane?
-
witaj życzę szybkiego powrotu do zdrowia buzka
-
Witam w sumie to wszystko już zostało napisane ...Ja miałam operację wycięcia tarczycy z węzłem chłonnym we wrześniu 2010r potem jodowanie w Zgierzu usg scyntygrafia i okazało się , że mam przerzut do węzła chłonnego. Do tej operacji była jedna próba - okazało się , że lekarze mają problem z kolejnym zaintubowaniem mnie w rezultacie wylądowałam na OIOM-ie ...Po kilku dniach udało się wyciąć tego węzła Teraz czekam na następne jodowanie w maju. Mam małe dziecko - niedługo skończy roczek . Tak się składa ze znam wszystkie cienie tej choroby . Na szczęście rokowania są dobre . Ponadto polecam zrobić badania genetyczne na wielonarządowe predsypozycje do raka . Ja czekam na wyniki >pozdrawiam