Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam.Jestem 2,5 roku po operacji raka brodawkowatego tarczycy,0.9cm.(czyli jeszcze mikro rak).Mialam 2 radioterapie.Czuje sie nawet dobrze.Tez wykryty przez przypadek.Mam usuniętą całą tarczyce.Pozdrawiam wszystkich.
-
agus_k2 ja nie biorę przez miesiąc euthyroxu za każdym razem jak jadę na kontrolę do Zgierza, tak samo nie brałam przed jodowaniem. Twoje objawy są typowe przy odstawieniu leków, ja jeszcze dodatkowo pod koniec niebrania troche puchnę i jest mi zimno. Wszystko mija jak zaczynam brać euthyrox.
magda82 ja miałam raka brodawkowatego (7mm) ale usunięto mi całą tarczycę by nie robić reoperacji.
-
rak brodawkowaty tarczycy (mikro na lewym placie) zostal u mnie zdiagnozowany w przeciagu ostatnich 2 tygodni. za soba mam konsultacje endokrynologiczne i chirurgiczne w warszawie i gliwicach. w wawie jedyna "uznana" metoda to wyciecie calosci tarczycy, mimo ze to mikrorak. w necie naczytalam sie, ze w takim wypadku mozna wyciac tylko jeden zaatakowany plat (ewentualnie ciesn, moj skorupiak jest na granicy plata i ciesni). w koncu w gliwicach trafilam na chirurga z polecenia, ktory sam zaproponowal wlasnie czesciowe usuniecie bez jodoterapii.
czy ktos ma tu takie doswiadczenia? operacja planowana jest u mnie na czerwiec.
-
Witam! Bylam dzisiaj w Gliwicach. Dostalam nareszcie wynik testow. Diagnoza to nowotwor pecherzykowaty. Mam skierowanie do chirurga. Musze miec reoperacje tarczycy. Do tego dostalam jeszcze zapalenia tarczycy przez co bardzo bola mnie satwy i miejsce po wycieciu guza. Wszystko jest do zniesienia. Po operacji czeka mnie jodoterapia. Jeszcze nie rozmawialam o tym z lekarzem. Po mojej stronie jest moj mlody wiek,wiec chyba bedzie dobrze. pozdrawiam
-
dzięki iwex za odpowiedź.
Ja bym też nie musiała odstawiać leków ale pierwszy raz mi przełożyli jodowanie bo jakiegoś leku nie było (tyrogenu chyba) pierwszy termin miałam 13 kwietnia.
-
czesc agus k2 ja nie brałam leków przed jodowaniem bo taki jest wymóg przynajmniej przed pierwszym jodowaniem w Warszawie. ja wtedy brałam letrox teraz mam eutyrox i pwoiem tobie ze też odczuwałam pewne zmiany tzn ból ciała troche i zmęczenie fizyczne i trochę psychiczne ale to drugie pewno z nerwów bo nie wiedziałam co mnie czeka, gdyż w moim przypadku wszystko szybko się potoczyło. Więc sie nie martw i głowa do góry wieże w ciebie ;) pozdrawiam cieplutko i trzymaj się ;)
-
Cześć wszystkim.
Mam pytanko czy ktokolwiek z Was nie brał tabletek (eutyrox) przed jodowaniem. Jeśli tak to jak się czuliście? Czy odczuwaliście jakieś zmiany ?
Ja już drugi tydzień nie biorę lekarstw bo jodowanie mam 20 maja i zaczynam być senna i obolała nie wiem czy to od tego?
-
WIELKIE DZIĘKIZAODPOWIEDŹ POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WYGRANEJ
-
bb dziękuję sytuacja się rozwiązała.
-
Myśle Agasiu że dobrze by było aby w takiej sytuacji jeszcze jeden lekarz skonsultował wyniki Twoich badań. Jeśli są wątpliwości to lepiej je rozwiać.