Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 13 lat temu

Użytkownik @luiza napisał:
    Aby wykryć przerzuty do kości najlepiej wykonać i scyntygrafie i zdjęcie rtg. Wtedy jest większe prawdopodobienstwo diagnozy. Pojedyńczo te badania mniejsza wartość a razem siś uzupełniają.
    Był RTG i Scyntygrafia i dlatego czegoś tu nie rozumiem? Cały czas mam nadzieję,że to pomyłka.
  • 13 lat temu
    Aby wykryć przerzuty do kości najlepiej wykonać i scyntygrafie i zdjęcie rtg. Wtedy jest większe prawdopodobienstwo diagnozy. Pojedyńczo te badania mniejsza wartość a razem siś uzupełniają.
  • 13 lat temu
    Mnie też interesuje temat przerzutów do kości.Może ktoś wypowie się .
    Scyntygrafia,ma za zadanie wykryć przerzuty do kości.jak to ma się do tego ,że nie wykryto przerzutu do kręgosłupa?
  • 13 lat temu
    Przerzuty rozpoznaje się po wykonaniu badan diagnostycznych- rtg i scyntygrafii objawy są nie charakterystyczne, to znaczy że mogą odpowiadac wielu chorobom
  • 13 lat temu
    Cześć.
    Może ktoś z forum miał przerzuty na kości? Jeśli tak to powiedzcie proszę jakie są tego objawy?
  • 13 lat temu
    Jeśli poziomy hormonów są dobre, nic Cie nie dusi to tak jak bb napisał nic nie będą robić. Co jakiś czas-kontrolnie zrobisz poziomy hormonów i usg.
  • 13 lat temu
    Jeśli to zmiana łagodna i guzek nie aktywny to raczej nic nie będą robic.
  • 13 lat temu
    Witam
    Ja mam już wynik zmiana łagodna guz koloidowy nie wiem jednak jakie są procedury leczenia tego ttypu zmiany. Proszę o pomoc
  • 13 lat temu
    Pewnie macie racje,ale chcialabym miec juz wszystko za soba i byc pewna,ze jest dobrze.
  • 13 lat temu
    Beatakola dzięki.
    Monia89 moje wyniki tez od razu nie były jednoznaczne, tez musiało zebrać się dodatkowe konsylium. I tak jak napisał adamj - co dwie głowy to nie wiele głów. Daj znać jak czegoś się dowiesz.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat