Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 14 lat temu
    dzięki iwex za odpowiedź.
    Ja bym też nie musiała odstawiać leków ale pierwszy raz mi przełożyli jodowanie bo jakiegoś leku nie było (tyrogenu chyba) pierwszy termin miałam 13 kwietnia.
  • 14 lat temu
    czesc agus k2 ja nie brałam leków przed jodowaniem bo taki jest wymóg przynajmniej przed pierwszym jodowaniem w Warszawie. ja wtedy brałam letrox teraz mam eutyrox i pwoiem tobie ze też odczuwałam pewne zmiany tzn ból ciała troche i zmęczenie fizyczne i trochę psychiczne ale to drugie pewno z nerwów bo nie wiedziałam co mnie czeka, gdyż w moim przypadku wszystko szybko się potoczyło. Więc sie nie martw i głowa do góry wieże w ciebie ;) pozdrawiam cieplutko i trzymaj się ;)
  • 14 lat temu
    Cześć wszystkim.
    Mam pytanko czy ktokolwiek z Was nie brał tabletek (eutyrox) przed jodowaniem. Jeśli tak to jak się czuliście? Czy odczuwaliście jakieś zmiany ?
    Ja już drugi tydzień nie biorę lekarstw bo jodowanie mam 20 maja i zaczynam być senna i obolała nie wiem czy to od tego?
  • 14 lat temu
    WIELKIE DZIĘKIZAODPOWIEDŹ POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WYGRANEJ
  • 14 lat temu
    bb dziękuję sytuacja się rozwiązała.
  • 14 lat temu
    Myśle Agasiu że dobrze by było aby w takiej sytuacji jeszcze jeden lekarz skonsultował wyniki Twoich badań. Jeśli są wątpliwości to lepiej je rozwiać.
  • 14 lat temu

Użytkownik @luiza napisał:
    Aby wykryć przerzuty do kości najlepiej wykonać i scyntygrafie i zdjęcie rtg. Wtedy jest większe prawdopodobienstwo diagnozy. Pojedyńczo te badania mniejsza wartość a razem siś uzupełniają.
    Był RTG i Scyntygrafia i dlatego czegoś tu nie rozumiem? Cały czas mam nadzieję,że to pomyłka.
  • 14 lat temu
    Aby wykryć przerzuty do kości najlepiej wykonać i scyntygrafie i zdjęcie rtg. Wtedy jest większe prawdopodobienstwo diagnozy. Pojedyńczo te badania mniejsza wartość a razem siś uzupełniają.
  • 14 lat temu
    Mnie też interesuje temat przerzutów do kości.Może ktoś wypowie się .
    Scyntygrafia,ma za zadanie wykryć przerzuty do kości.jak to ma się do tego ,że nie wykryto przerzutu do kręgosłupa?
  • 14 lat temu
    Przerzuty rozpoznaje się po wykonaniu badan diagnostycznych- rtg i scyntygrafii objawy są nie charakterystyczne, to znaczy że mogą odpowiadac wielu chorobom

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat