Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
A jak z myciem?
Czy to prawda, że można pójść po prysznic tylko raz w dniu wyjścia do domu, czy to jakaś plotka?
Pozdrawiam
-
Aziu
Ja byłam w Zgierzu- możliwe ,że w Warszawie jest inaczej.
Zabierz ze sobą landrynki bo po podaniu jodu trzeba uczynniać ślinianki żeby nie spuchły.
Moje i tak lekko napuchły mimoo ssania cukierków przez wiele godzin.
Zalecają też aby pić wodę z cytryną więc zabierz cytryny.
Może coś innego dla zmiany smaku.
Na czas pobytu w izolatce dostaliśmy tylko jedna piżamę na 4 dni- to mało komfortowe.
Jeśli możesz weź jakąś starą piżamę z naturalnego materiału , którą wyrzucisz ( oddasz do jakiejś utylizacji itp.)
To nie jest sympatyczne aby po kąpieli zakładać tę samą , często już przepoconą piżamę.
Ręczniki jakie dostaliśmy do izolatki właściwie wysychają więc niekoniecznie musisz zabierać swoje ( też takie do wywałki) . Miałam też klapki pod prysznic ,też je wyrzuciłam.
Na pewno przyda się jakaś ciekawa książka , gazety- ja miałam laptopa z netem orange - szpital pewnie nie ma bezprzewodowego .
A na oddział to wszystko co do szpitala.
pozdrawiam
-
Jestem tu nowa.
Po usunięciu tarczycy z powodu raka, po przejściu 30 zabiegów radioterapii (zakończonej tydzień temu) teraz tzn. od 31.10. czeka mnie leczenie radiojodem w Warszawie. Trochę informacji na temat pobytu na oddziale i leczenia uzyskałam w trakcie wizyty w Instytucie Onkologii, trochę znalazłam w internecie. Jeżeli któraś z Pań ma jakieś praktyczne rady dotyczące pobytu, tego co ze sobą zabrać, itp. to będę wdzięczna za podzielenie się swoją wiedzą ze mną :) pozdrawiam
-
Witamina D wyszła za niska o 50 % , wyszło 19 a norma od 30 do 80 , tak więc wielkie dzięki ona25 to faktycznie o to chodzi , wszystkie artykuły szczególnie zachodnie o tym piszą no i niedobór wapnia wynosi 2,0 a norma od 2,10 wg mojego laboratorium
Zobaczymy jaki efekt będzie przy łykaniu większej dawki alfadiolu , to nasz odpowiednik witaminy D 3
-
Napiszę krótko, pobyt był dla mnie stresujący , ale już jest OK. biorę Euthyrox już prawie tydzień i powoli dochodzę do siebie.
Napracowałam się przy opisie pobytu i kuracji w Zgierzu a wyskoczył mi błąd strony- może za długo opisywałam?
Jeśli ktoś z Was będzie potrzebował szczegółowych informacji to chętnie odpowiem.
Boję się ,że gdy znowu zacznę pisać to znowu wyskoczy mi błąd strony.
Przychylam się do opinii, że słabo informuje się pacjentów co i jak- ja czułam się bardzo niedoinformowana - wręcz zlekceważona chwilami , głównie przez lekarza prowadzącego- skoro on wszystko wie to i ja powinnam .
Może jest on dobrym fachowcem , ale dla mnie wszystko to było nowe - obcesowość dr Mikosińskiego to dla mnie lekki ewenement - zaczynam doceniać kulturę i fachowość lekarzy u siebie .
Dobrze,że inni pacjenci dużo o sobie i procedurach opowiadali to jakoś w tym wszystkim połapałam się.
pozdrowionka dla wszystkich
-
hej , czy coś dzieje się ze stronka - opisałam cały elaborat z pobytu w zgierzu i wyskoczyło mi,,,,,,ze strona nie istnieje :(
-
Usuniety prawy płat tarczycy i lewy z cieśnią.Prawy płat wymiary 4,3x2x1,3 cm.Lewy płat 4x2,5x1cm .Na przekroju biały guz 0,9 cm ponadto struma colloides nodosa .. podano mi jod131 i bardzo bardzo zle sie czuje jestem bardzo słaba bola mnie koscie miesnie kreci mi sie w głowie bezsennosc pomozcie;(((POMOZCIE.
-
Nie sugeruj sie wielkościatabletki bo jej moc zależy od ilości leku która w niej jest. Może być mała tabletka a dawka duża, to zależy od producenta
-
Wiesz nie wiem jaki mialam dokladnie poziom (jakos nie zainteresowalam sie tym bo i tak sie nie znam na tym)
Lekarz napisala mi wynik na e-mail. i zawsze przetlumacza mi moje wyniki tak zebym zrozumiala :)
napisala : poziom wapnia jest ok ale twoja witamina D jest niska. potrzebujesz wiecej witaminy D zeby utrzymac twoje kosci zdrowe.
a co do tabletki mysle ze sa rozne. moja jest niebieska zelowa i jest dosyc spora :)
Pozdrawiam
Daj znac jak dostaniesz wyniki :)
-
Dziś zrobiłam poziom witaminy D wyniki w poniedziałek , myślę , że wyjdzie za niska a jaki poziom Ty miałaś i jaka jest wielkość tej kapsułki , którą bierzesz?
Dzięki za wszystkie wskazówki
Pozdrawiam