Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • dzieki dziki ale jusz cos chociaz w pszyblizeniu ....
    dziewczynki jusz znam dadtee drugiej operacji 02.01.12 a jade do polski 28 grudnia i bardzo sie boje i stresuje sie strasznie ale pociesza mnie to ze jusz nie dlugo bende to miala za soba i bende wiedziala na czym stoje .... no bo to przeciez kochana polska
  • 13 lat temu
    T1 oznacza 1 stadium zaawansowania, tzn. jest dobrze, a b oznacza nowotwór złośliwy, ale co do tego drugiego nie mam 100 % pewności, bo każdy nowotwór opisują inaczej. Ja miałam T1G3 tzn. 1stopień zaawansowania, 3 złośliwości. Lecz jestem pełna nadziei i tobie też to polecam. Pozdrawiam.
  • czy ktos moze wie co oznacza dokladniej skrot pT1b ?
  • NOM POCZYTALAM TYLKO ZE TERAZ JESZCZE GORZEJ JUSZ NIC NIE ROZUMIEM ,BO JA MAM JESCSE DRYGI PLAT TARCZYCY HEH ACHA JESCSE COS TE WYNIKI CO WAM MOWILAM TB TO ONE JESCSE NIE PSZYSZLY TO BYL TSH I ON BYL W NORMIE TO JA WARIJE JUSZ
  • wisniamama chyba wynik tg czyli poziom tyreoglobuliny masz linka poczytaj i nie męcz się już tak bardzo.http://www.labtestsonline.pl/tests/Thyroglobulin.html?tab=3
  • noo i nie dobrze bo nie ma miejsc w szpitalu az do lutego moze w polowie stycznia tak mu powiedzial ten ordynator i druga opcja po swietach zaraz mam pszyjechac i przed nowym rokiem zrobia mi te operacje .... acha jescse cos czekam na ten wynik tb tu w irlandii czy kotos mi moze powiedziec jaki powinien byc ten wynik zeby byl bez przezutow i czy nie ma tych komorek ??bo normalnie ja im tu nie wieze ze powiedzieli ze bez przezotow i ze nie ma m nic jusz bo skad oni to moga wiedziec jesli ani jod niedostalam a druga polowa tarczycy nie zostala usunieta .... pomocyyyy !!nom i dzisiaj znowu mialam zalamanie plakal oczywiscie i nic do mnie nie dociera .... boze pomoz mi
  • KASIAB

OCH JAK MILO TO USLYSZEC TE SLOWA BO CALA NOC DZISIAJ MIALAM ZGLOWY MECZYLAM SIE I JAKIES PALPITACJE SERCA OD RANA .... TO CHYBA STERES ....A I DZISIAJ CZEKAM TESZ NA TEL. Z PL BO WUJEK POSZEDL ZROBIC MI TERMIN OPERCJII NOM.... CIEKAWE NA KIEDY I CO NOWEGO USLYSZE
  • 13 lat temu
    ona25
    tak, urodziłam 2 maja zdrowego chłopca :o)) Dziękuję i życzę tego samego.

wisniamama
    nawet jak nie masz opisu z podaniem klasyfikacji TNM to każdy onkolog wie z opisu jaki masz typ. Nie mówili Ci o scyntygrafii bo jak nie podawali jodu to nie zawracają głowy. W Polsce też nie zawsze podaje się jod osobom po wycięciu tarczycy-mi by teraz nie podali i całe leczenie skończyłoby się na operacji i kontrolach u mojego endo. Powtarzam-nie denerwuj się bo zanim tu przyjedziesz to oszalejesz! Jak lekarz mówi Ci, że jest dobrze to tak jest.
  • 13 lat temu
    kasiab

wow to juz troszke czasu minelo :) bardzo sie ciesze ze wszystko jest ok :)
    mialas guzka okolo 9 latek wow i taki malutki byl ?

pisalas ''Czuję się dobrze, w miarę szybko hormonu się ustabilizowały (wyjątek teraz ale to po ciąży).'' czy to znaczy urodzilas niedawno dzidziusia ? jesli tak to gratuluje i bardzooooo zazdroszcze :)
  • ROZUMIEM KUZWA W TEJ IRL NIC MI TAKIEGO NIE POWIEDZIELI ANI NIE WIDZIALAM TEGO WYNIKU TYLKO OPIS ALE BEZ TYCH LITEREK POWIEDZIELI ZE PIRWSZE STAJUM ZAAWANSOWANIE BEZ PSZEZUTOW

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat