Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Jalowska10106,
u mojej siostry z guzem podobnie było. Jej dwa razy niby "spuchły" węzły, za każdym razem lekarz mówił ze to z przeziębienia i dostawała antybiotyk i było ok. Jak zrobiła badanie hormonów to były na granicy normy. Po operacji lekarz powiedział, że to nie rak i usnął tylko połowę tarczycy tam gdzie był guz.
Tarczyca ma to do siebie, że tworzą się guzki ale nie wszyskie zaburzają jej pracę. Jak biopsja jest dobra, hormony też to w takim przypadku robi się badanie hormonów i usg 1-2x w roku. Guzki poswatają na całej powierzchni tarczycy i różnie się lokują-mój był prawie niewyczuwalny a dodatkowo bardzo malutki 7-8mm. Duży jest ten guz u Twojego męża?
Bardzo dużo osób o problemach z tarczycą dowiaduje się przez przypadek bo często pierwsze symptomy mylone są z innymi chorobami.
-
Witam
W końcu mam termin ale załatwiłam w innym szpitalu w sulechowie na 17-tego lipca :) i to jest juz na 100% :) rzadko sie zdarza że przesuwają termin wiec jestem dobrej nadziei i tylko 40 km od domu mam:) tak daleko szukałam a tak blisko znalazłam:)
Pozdrawiam
-
Jadzia,
super!!! :o))) W końcu się udało, a jak to mówi przysłowie-najciemniej pod latarnią.
-
Kasia
też Bardzo sie ciesze
.Wiesz jak to jest wybiera sie wieksze placówki bo renoma i w ogóle wydaje sie że maja lepsze doświadczenie i lepszy sprzęt a te małe placówki się omija :) jak na ironie mój Rodzinny dał mi nr do tego lekarzajuż na poczatku maja (który jest w tym szpitalu ordynatorem) ale jakoś nie zadzwoniłam wcześnie (bo moja Endo stwierdziła ze tylko w poznaniu robic zabieg) a ostatnio znajoma mi też o nim wspomniała że dobrze robi więc już nigdzie nie szukam dalej:)
Pozdrawiam Was Goraco :)
-
jalowska10106
trzymam kciuki !! bedzie dobrze !! mowisz ze maz ma guzka ktory rosnie to kolejny dowod na to ze to raczej nie rak !! rak tarczycy rosnie tak wolno ze w ciagu paru miesiecy maz by tego nie zauwazyl !!! ja mialam guza 2,5 cm (raka) i rosl mi 8-9 lat !!! rak tarczycyc rozwija sie bardzooooooooooooo wolno
a guzy lagodne tak jak u mojej mamy rosl dosyc szybko
mysle ze musicie podejsc do tego ze spokojem bo ten lekarz co u niego byliscie to jakis idiota wogole nie moze mowic takich rzeczy nie robiac innych badan
trzymaj sie tam i nie przejmoj sie slowami tamtego lekarza bo on nie ma pojecia co mowi !!!! ja chodze do lekarza ktory lerzy bardzooooooooooooooooooo dlugo i jak robila mi biopsje powiedziala ze ona robiac usg nie moze nic powiedziec tylko tyle ze widzi guza i jakich jest ksztaltow !!!
-
wyobrarzam sobie jak sie teraz martwicie !!!! i nie mam pojecia jak lekarz moze tak kogos tak zmartwic bez zadnych podstaw dowodow !!
-
Jalowska10106, już po badaniach?
-
Wyniki we wtorek. Mam nadzieję, że bedzie dobrze. Dziękuje wszystkim za wsparcie.
-
Jalowska10106,
trzymam kciuki i daj nam znać jak wynik. Bardzo szybko będzie wynik.
Miłego i ciepłego weekendu.
-
jalowska
trzymam kciuki - BEDZIE DOBRZE !!! :)