Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • Z nami na dużym jodzie był tez młody chłopak , jego rodzice mieszkali w tym hoteliku przy szpitalu . mama codziennie podrzucala im pysznosci do jedzenia i jego współlokatorowi :)
  • 8 lat temu
    Ona1975 Mój syn też miał jod w sierpniu.Przed pójściem na izolatkę dużo czasu spędzaliśmy razem w parku.w palmiarni. Potem poszedł na izolatkę i został nam już tylko telefon.To był trudny okres dla niego i dla nas rodziców.ale jakoś przeżyliśmy.Chcielismy mu na izolatkę podrzucić jakieś jedzenie pielęgniarki pozwalały ale po podaniu jodu nie chciał jeść.bardzo dużo wody pił. Zetka Napiszę jak wyniki syna po jodzie diagnostycznym. ale jedziemy latem teraz pytałam ile to trwa bo musimy noclegi zarezerwować?
  • 8 lat temu
    Ale po tym okresie kwarantanny moge normalnie dziecko przytulac i zajmowac sie nim? Juz nie wiem nic... Gdzies wyczytalam ze po kwarantannie nadal nie mozna dziecka przytulac, calowac itp. :(
  • Ona1975 u mnie też troszkę różnił się wynik histo - pat.l Kraków napisał, że miałam tylko 1 przerzut do węzła natomiast Gliwice po zbadaniu szkiełek, że jeszcze dodatkowo były 2 mikroprzerzuty czyli w sumie 3.
  • Pinkbow <3 <3 Trzymaj się ! Wiem, że może to niedorzeczne co teraz napiszę, ale albo faktycznie był to pech albo tak miało być. Nic sie nie dzieje bez przyczyny !
  • Dzień dobry :) Ona1975 - w izolatce jest kubek, talerzyk i sztućce, tak samo jest na sali otwartej. Jest też czajnik. Wnosimy tylko rzeczy niezbędne czyli ręcznik, jedzenie, środki czystości. Z izolatki nie wynosimy nic, wszystko idzie do utylizacji. Milkywayka - pij dużo wody to się szybciej wypłuka jod. U mnie promieniowanie spadło do 6 i miałam tylko tydzień kwarantanny. Przeżyjesz tę rozłąkę, każda z Nas to przechodzi. Też mam syna, który dodatkowo chodzi do szkoły a lekcje, zadania ogarnia tylko ja. Poradzili sobie, mój mąż i pomoc obu babć. Teraz myśl o sobie, o swoim zdrowiu bo ono jest najważniejsze ! Ty musisz byc zdrowa żebys dlugie lata mogła cieszyć się swoją rodziną.
  • 8 lat temu
    Cześć wszystkim. Jestem Natalia, mam 24 lata i raka tarczycy. Jestem 3 miesiace po operacji i bardzo sie boje gdyż za tydzien jade do zgierza na jodowanie. Najwiekszym moim zmartwieniem jest fakt, ze zostawiam w domu niespełna połtoraroczną córeczkę. Blagam o wszelkie informacje na temat kwarantanny po jodowaniu. Chodzi oczywiscie o kontakty z moim malym skarbem. Czekam na informacje bo poki co to chyba czeka mnie załamanie nerwowe z powodu rozłaki z malutką...
  • 8 lat temu
    Talerz i kubek miało być :)
  • 8 lat temu
    Gatta dziękuję za odpowiedź, syn też ma właśnie przyjęcie do szpitala w piątek. Ale trafiliśmy na listę rezerwowa, więc mam nadzieję że może zadzwonia do nas wcześniej :) a w izolatce jest tam jakiś i kubek? Bo na tej kartce informacyjnej pisze że nie wolno takich rzeczy brać? I my mamy te karty magnetyczne, a tam pisze żeby dostarczyć aktualne ubezpieczenie. Dostarczalas coś takiego, czy wystarczy sama karta?
  • Bogosia, Joanna.31, dziewczyny, też jestem z Gdańska - wynik biopsji otrzymałam 1 lutego - Luxmed, 23 marca operacja w MSW - polecono mi nalepszego w Trójmieście chirurga od tarczyc, dr Osęka. Operację przeszłam dobrze, usunięto całą tarczycę wraz z przyległymi węzłami, blizna malutka ok. 4 cm. Jestem zapisana do Zgierza na 22 czerwca. Jestem z Jasienia. Jakby co odzywajcie się na priv. Joanna, czekam z niecierpliwością na relację ze Zgierza. Będziesz przecierać szlaki :) Wszystkim życzę sił i optymizmu.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat