Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Kinia,
mnie do dziś boli czasami szyja w miejscu cięcia. Tak jak dziewczyny pisał, mi też lekarz mówił, że gojenie ran w środku od 2 do 6 m-cy.
-
mam nadzieję że nic sobie nie zrobię ćwicząc:( ale już nie mogę chodzić taka gruba...w żadne rzeczy się nie mieszczę...a nie chciałabym w październiku od nowa kompletować garderoby do pracy...bo niestety nie chodzę w tym co poza pracą
-
Kinia,
ćwiczysz pod okiem jakiegoś trenera to powiedz jak jest sprawa i dobierze Ci odpowiednie ćwiczenia. To czy się już wszystko zagoiło to sprawa indywidualna. Chodzi o to by nie przeciążyć organizmu. Ze mną na jodowaniu była dziewczyna, która 2 m-ce po operacji ćwiczyła na siłowni, biegała i chodziła na basen.
Miłego dnia.
-
Witajcie dziewczyny
Ja jadę na jod do Warszawy na Szaserów to jest wojskowy szpital a z moim samopoczuciem to wiem że teraz jest źle ale po jodzie jak zacznę brać tabletki to będzie lepiej i macie racje im człowiek starszy tym bardziej źle znosi odstawianie leków nic to kiedys będzie lepiej miłego dnia pozdrawiam serdecznie
-
kasia masz rację że chyba będzie dobrze jak powiem...ale jak będzie chciał wprowadzić inne ćwiczenia bo obecnie tylko areobowe,
bania ja strasznie boję się tego złego samopoczucia:(pewnie po 27 będę musiała odstawić hormony i będzie wyznaczony termin radiojodu
-
bania
wspolczoje zlego samopoczucia :/
szpitale wojskowe sa bardzooooo dobre - moja ciocia wyleczyla sie w szpitalu wojskowym z zaawansowanego raka :)
chcialam Cie zapytac czy nie daja tam 2 zastrzykow dzieki ktorym nie trzeba odstawiac hormonkow ?
-
Ona,
Z zastrzykami jest problem-dostają je tylko najbardziej potrzebujący, producent ma problem z jednym z zanieczyszczeń, a do PL są one sprowadzane więc dodatkowy limit.
-
kasia
sorry za glupie pytanie ale kto jest najbardziej potrzebujacy ? przeciez kazdy chory na raka tarczycy jest tak samo potrzebujacy - bo te zastrzyki nie lecza tylko pozwalaja nie odstawiac hormonkow :) czy chodzi moze o starszych ludzi ? ktorzy gorzej znosza odstawienie tabletek ? zrozumialabym jakby te zastrzyli leczyly to przydalyby sie tym bardziej chorym a tak to nie wiem :/
znam dziewczyny z polski ktore dostaja te zastrzyki a wszystkie wyniki badan maja super :)
pozdrawiam i nie traktoj tego pytania jak jakis atak :) poprostu jestem ciekawa :)
-
Dziewczyny z tymi zastrzykami to jest tak że jeden zastrzyk kosztuje ok 5000 tys zł i szpitali poprostu nie stać na luksus zakupienia ich tak tłumaczył mi lekarz w szpitalu a pozatym faktycznie jest jakiś problem ze zdobyciem ich bo te linie produkcyjne były zanieczyszczone moja znajoma zrezygnowała z leczenia bo nie chciała odstawiać leków ja nie jestem taka odwarzna i wolę odstawić pocierpieć i mieć pewność że kiedyś będzie lepiej niż bac się że mi się rozprzestrzeni to dziadostwo gdzieś po innych organach
Kinia u ciebie może nie będzie tak źle z samopoczuciem każda z nas inaczej reaguje więc nie martw się na zapas pewnie jesteś młodsza odemnie to myślę że będzie dobrze trzymam kciuki
-
bania
wow.... czyli Twoja znajoma calkowicie zrezygnowala z leczenia ? ja tak jak Ty nigdy bym sie na takie cos nie odwazyla :/ leczenie innych rodzaji raka jest duzo bardziej uciazliwe i ludzie przechodza wszystko po to zeby wygrac zycie - odstawienie jodu przy leczeniu innych rodzaji raka jest pikusiem