Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • Jestem 5 dni po wycięciu tarczycy wraz z węzłami z powodu raka brodawkowatego. Mam pytanie - jaką dawkę Euthyrox dostałyście po wyjściu ze szpitala? Mi przy 69 kg zapisali 100, natomiast wcześniej brałam 125 przed operacją.... 

• 7 lat temu

hej ja po operacji dostałam euthyrox 75 wiec chyba jest ok. Na pewno bedziesz miala zwiększony z czasem. Wczoraj byłam u mojego endokrynologa i powiedział mi że to duszenie w gardle jest na tle nerwowym... ale też że mam węzły chlonne powiększone i juz mi sie włączyło desktrucyjne myślenie.- masakra co ja mam z tym zamartwianiem się-  kiedys tak nie mialam.

Pozdrawiam 

• Chciałam się dowiedzieć, czy miał ktoś po operacji usunięcia tarczycy (rak brodawkowaty) spuchnięty podbródek? Przez 10 dni wszystko było ok, rana ładnie zagojona, głos mam jeszcze zachrypnięty. Operacje miałam w Gliwicach a kontrolę dopiero za 2 tygodnie.

• 7 lat temu

MonisMonis 

Ja po operacji dostałam eutyrox 100, później 125 i 150 a teraz tj. 7 miesięcy po operacji biorę 5 razy w tygodniu 150 i 2 razy 175 i tsh mam około 0,1.

Wpis edytowany dnia 27-06-2017 17:48 przez Mona12
  • 7 lat temu

nuxxx 

Mnie też cały czas dusi i wszyscy lekarze mówią,  że to na tle nerwowym wiec pewnie coś w tym jest.

Jezeli chodzi o powiększone wezly, to u mnie też stwierdzili lekko powiększone,  ale kazali się tym nie martwić,  bo to podobno nic groźnego. Wezly mogą być powiększone przy przeziębieniu,  od zębów i z wielu innych powodów.  Lekarz widzi jak wyglądają i gdyby było coś nie tak, to na pewno by coś z tym robili.  W Gliwicach tez powiedzieli żeby się tym nie martwić.  

Co do zamartwiania się,  to w naszym przypadku to chyba normalne i pewnie jeszcze długo tak będzie,  że jak tylko nas coś zaboli,  to będziemy  to kojarzyły z naszą chorobą

Wpis edytowany dnia 27-06-2017 17:57 przez Mona12
  • Nie przejmujcie się węzłami, sama też mam powiększone - endokrynolog na usg powiedział, że są to węzły powiększone odczynowo i nie widać tam procesu nowotworowego, onkolog to potwierdził, więc jeśli macie węzły odczynowe to nie ma powodu do niepokoju. 

Ona1975 dziękuję ża słowa pociechy, masz absolutną rację - dobre wiadomości często traktujemy jako coś oczywistego i po tym jak nam kamień z serca spadnie niewiele o nich myślimy, a jak tylko coś negatywnego usłyszymy, to zaraz rozpoczyna się cały proces myślowy ;) trzeba się nauczyć nad tym panować.

• witam wszystkich dawno nie zaglądałam na to forum ale trzeba w piątek jade do gliwic i tu moje pytanie czy ktos z was wie jak to wszystko dziala . jestem 2 miesiace po operacji tarczycy i wyszedl rak  teraz w gliwicach bedzie dalej leczenie a jak to wyglada bo jestem na razie zapisana do poradni i niewiem czy od razu skieruja mnie na oddzial i czy dlugo sie czeka na dalsze leczenie.mozecie powiedziec jak to u was wygladalo .z gory dziekuje

mozliwe ze kilka razy wlkeilam 

• Mona 12 

bylam wczoraj u Endo, zwiększył dawkę ze 100 do 150, stwierdzil, ze nie ma co czekać. W szpitalu dają dawkę początkową wg wagi na pierwsze 4 tygodnie. Dziś natomiast pojawiło mi się mrowienie w lewej nodze, wrazenie ścierpniętej nogi, mrówek. Raz przeszedł mi prąd przez usta no i mam panikę czy to nie zaburzenia wapnia, natomiast zastanawiam się, po jakim czasie to wychodzi, bo ja jestem 8 dzień po operacji, wapnia i paratohormonu nie mialam badanego w szpitalu. Jakie macie doświadczenia?

• 7 lat temu

hej 

Ja mam zle doświadczenie z brakiem wapnia. Objawy tezyczki pojawily mi sie w szpitalu. Lekarze zapewniali mnie że wszystko wróci do normy. Jestem 7 mcy po operacji a objawy nie ustaliły. Jem calpersos i alfadiol i troche jest lepiej ale i tak nie jest dobrze. Ostatnio noga mi zdretwiala podczas prowadzenia samochodu inie mialam w niej czucia i od tego momentu nie prowadze auta.

Endoktynolog w poniedzialek mnie zapewnial ze wszystko wroci do normy. Ale tak sceptycznie do tego jakna razie podchodze bo nie widze zeby wracalo.

Teraz najlepiej idz do lekarza niech Ci zapisze wapn i wit d3 to troche pomoże. 

Pozdrawiam

• 7 lat temu

Fizjo123 

Ja byłam na pierwszej wizycie w Gliwicach w lutym 2017r. i bylo to 2 miesiące po usunieciu tarczycy. Wcześniej wysyłałem do Gliwic szkiełka do badania. Na pewno nie zostawią Cię od razu na oddziale i wyznacza Ci termin jodu leczniczego lub diagnostycznego w zaleznosci od wynikow badan. W moim przypadku był to jod diagnostuczny na którym byłam od 14.06. Czyli 3,5 miesiąca od pierwszej wizyty. 

Opisywałem wcześniej jak wyglądała pierwsza moja wizyta i wklejam tutaj ten opis: 

"Wizyta przebiegła całkiem sprawnie. Na miejscu byłam o 6 rano i byłam już 10 w kolejce do rejestracji. Rejestracja od 7 i o tej porze były już tłumy pacjentów. Rejestrują 3 panie i idzie to dość sprawnie. Osoby które są po raz pierwszy zajmują nieco więcej czasu a ci którzy są już kolejny raz załatwiani są w rejestracji błyskawicznie. Po rejestracji kierują chyba wszyskich na badania krwi i tam też dość sprawnie to przebiega. Później już pacjenci rozchodzą się do różnych gabinetów. Ci co są po raz pierwszy do gabinetu 1051 i tam przeprowadzają krótki wywiad i trzeba czekać do 10 (czyli blisko 2 godziny). Można sobie pójść np. na śniadania. O 10 przyszła Pani doktor i robiła wszystkim usg i później wzywala juz do gabinetu po nazwisku. Ja weszłam jako druga i Gliwice opuściła juz o 11.15. Sama wizyta w gabinecie trwała dosłownie 5 minut. Osoba przede mną tez była tak krótko."

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat