Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    SrachMaWielkieOczy super ze juz jest tak dobrze z Tobą... ja tez biegam i ciekawa jestem jak to bedzie po operacji. Jaki czas musialas sie wstrzymać z wysilkiem ? :D Życzę powodzenia w zawodach :) na pewno dobrze sobie poradzisz... to co przechodzimy wzmacnia nas psychicznie a taki dystans to już na pewnym odcinku tylko "glowa" :)
  • asica trzymam kciuki, będzie dobrze <3 <3 <3
  • Ewa 89 tak masz racje, na pewnych dystansach tylko głową można dotrzeć do mety. Przed operacja biegalam 4-5x w tyg. Po operacji dokładnie 2 tyg po zaczelam jeździć na rowerze i codziennie spacer 6-10km . natomiast na pierwszy bieg wyszlam dokładnie 20 sierpnia czyli rwniutki miesiąc po operacji. Początki były ciężkie , jakbym zaczynała od nowa a nawet gorzej . tętno wysokie , szyja bolala. Biegalam 3x w tyg 5-6km bardzo wolno. Po ok 2 tyg zaczelam zwiększać dystans . teraz biegam tak jak kiedyś :) wszystko sie da trzeba tylko chcieć :)
  • Czesc wszystkim! Wlasnie odbywam okres kwarantanny w wymiarze 1 tydzień dorośli/ 2 tygodnie dzieci. Bardzo proszę powiedzcie mi jak to było u Was (mamy/tatusiowie). Czy po tym okresie na prawde moge normalnie tulic, i SPAĆ z moją 17 miesieczną córcią? Mimo zapewnień lekarzy ja nadal mam obawy.... Czy te 2 tygodnie od momentu wyjscia ze szpitala (17 dni od przyjecia dawki 81,08 mCi) wystarczą?
  • 7 lat temu
    Witajcie, w sobotę 3.06 odbierając wyniki biopsji dowiedziałam się że mam raka brodawkowatego (B6) 7,5x7,5x7 mm :( To dla mnie szok bo guzek wykryto podczas usg pod koniec maja. Endokrynolog w Medicover powiedział mi trzeba ciąc prosze sobie poszukac chirurga i tyle. Możecie mi polecić dobrego endokrynologa w Warszawie, który mnie jakoś pokieruje?
  • 7 lat temu
    Dziewczyny proszę o pomoc syn robił TSH wynik 1,4 bierze eutyrox naprzemiennie 175 i 200 . Dlaczego nie spada??
  • 7 lat temu
    anka a jaką ma rano przerwę między tabletką a śniadaniem , mi powiedziano że lepiej wydłużyć do godz tak robię i moje tsh -0,1 do 0,2 . Ktoś pisał żeby nie zaczynać śniadania od nabiału ale nie wiem ile w tym prawdy :)
  • Anka50 Zetka ma rację. Czas od zażycia tabletki powinien być około godziny (im dłużej tym lepiej). A o jedzeniu nabiału też słyszałam. Ja przestrzegam tych zaleceń i tak jak Zetka mam tsh od 0,1 do 0,2. Biorę Euthyrox 125 od dłuższego już czasu. Po operacji miałam dawkę150, następnie 137. Jestem ponad rok od operacji. Pozdrawiam <3
  • Przy dawce Euthyroxu 150 - tsh miałam 0,03. Dlatego w Gliwicach zmieniono mi dawkę.
  • 7 lat temu
    kkay; Jest w Warszawie jeden Anioł w postaci pani Dr Długosińskej ze spokojnym sumieniem mogę polecić panią doktor . Przyjmuje w Luxmed na Bobrowieckiej i w Damianie na Wałbrzyskiej.Jestem pewnie z wielu przypadków w których ma wielki udział w postawieniu szybko na nogi .Poznałem panią doktor w Onkologi i od razu pokierowała moja druga operacją i dalszym leczeniem jestem dwa lata po dwóch operacjach usunięcia tarczycy oraz węzłów .Jak dotej pory jest bardzo dobrze pani doktor ustala wizyty w Onkologi pobyt na oddziale ma świetny kontakt z pacjentem przede wszystkim myśli o pacjencie. onkologi

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat