Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Enyo super, że jesteś już po wszystkim i ze jest dobrze. Teraz z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Najważniejsze że pozbyłas się dziada:)
Pozdrawiam serdecznie i życzę sily <3
-
Enyo, tylko ja nie mam hashimoto. I tak się zastanawiam czy to może być przyczyna. Bo już miałam raz wyleczoną torbiel hormonami i z powrotem mi urosła na tym samym jajniku. Ja mam 5 czerwca operacje a 22.05 muszę się stawić w Gliwicach na badania rtg, ekg, internista. A miałaś może usuwany jeden płat czy oba? Bo mam się zastanowić przed operacją czy wycinać całą tarczycę czy tylko jeden płat.
-
Enyo, cieszę się że już po wszystkim i bez tych straszliwych potencjalnych powikłań ;). Co do jodu leczniczego w CO Wawa to opisywała go Karolaols na stronie 390. Ja niedawno też byłam na jodzie w CO i od siebie dodam, że CO jakiś czas temu skróciło pobyt z izolatce o 1 dzień, a więc są teraz dwie opcje: albo idziesz w poniedziałek - w wtorek dostajesz jod a w czwartek wychodzisz, albo druga opcja od piątku do poniedziałku. W razie czego pytaj. Panie pielęgniarki podkreślają by jak najmniej zabierać ze sobą do izolatki, bo wszystko to potem musi być w specjalny sposób utylizowane.
-
Enyo super, że masz to za sobą i dzięki za tak szczegółową relację, ja mam operację 17 w tę środę i Twój opis wszystkiego bardzo mnie pocieszył :) Oczywiście u mnie jak zwykle pechowo, miesiączka mi się spóźniła i dziś się powoli zaczyna, czyli w dzień operacji będę miała najintensywniejsze krwawienie - ja wtedy naprwdę ostro cierpię... Kontaktowałam się z chirurgiem, ale nie ma przeciwskazań dla lekarza, mogłam przełożyć operację, ale nie zdecydowałam się na to. Chcę mieć to jak najszybciej za sobą!! Na pewno też Wam opiszę moje wrażenia z operacji i też bym chciała szybciutko dostać jod. Tarczyca w guzach - ten rakowy 3cm - noszone to chyba miałam z 15 lat, więc stres o przerzuty jest duży.
-
eyno super nie lepiej być miło rozczarowanym;)
pinkbow ja też miałam prawie 3 cm i operacje przebiegły w miare spokojnie u ciebie też tak bedzie.....
kur.... tak boje sie jodu już w piątek szpital prawie wszystko ogarnięte oprucz mnie i mojej psychiki....
-
Ewka jesteś dzielna i na pewno wszystko będzie dobrze! Wszystkie jedziemy na jednym wózku i nie możemy pozwolić by strach zawładnął naszym życiem. Czeka nas sporo kontroli niestety, stres zawsze będzie, ale mimo wszystko trzeba myśleć pozytywnie! Koniecznie daj znać po jodzie, jak było :)
-
Dziewczyny jak we wtorek syn ma jod diagnostyczny w Gliwicach ,bierze hormon to ile dni mamy liczyć na pobyt?
-
Anka50
Mnie też na diagnostyczny przyjmowali we wtorek w Gliwicach a w czwartek jechałam do domu.Dodam że też brałam hormon.W ten sam dzień podają już dawkę diagnostyczną jodu na następny dzień scyntygrafia szyi a w czwartek scyntygrafia całego ciała jak wszystko jest ok to do domku:-)
-
Anka wydaje mi się że syn musi dostać zastrzyki na podniesienie tsh z tego co pamiętam ci co odstawiali hormon szli od razu po tabletkę a ci z hormonem musieli zostać dłużej.Teraz jak pisze ewela jest inaczej ,ale to by znaczyło żę diagnostyka przeprowadzana jest jak jestesmy w nadczynności nic juz z tego nie rozumię
-
Zetka masz rację ale ja nieogarnieta jestem :)ja odstawiłam miesiąc przed hormon i ja już nie musiałam mieć zastrzykow. Przy zastrzykach pobyt nieco się przedłuża. Pewnie napisałam tak bo codziennie ten euthyrox się bierze i tak z przyzwyczajenia.Ale faktycznie jeżeli ktoś nie odstawia tabletek dostaje thyrogen i tsh automatycznie idzie w górę.Ale myślę że i tak pobyt wydłuży się o jeden dzień do piątku.