Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
hej oliwka
super że już po:) podobno najgorsza jest operacja- sama czekam na jod już za 3 tyg... wiec wtedy sie przekonam że tak jest:)
tak samo jak ty mam spadki wapnia ale już chyba jest ok po ok 4-5 tyg po operacji przeszłam na 2 calperosy i 2 alfadiole a teraz tylko 1 calperos i 2 alfadiole + dieta ubogofosforanowa i jest ok i u ciebie też tak bedzie!!!!
jak dużą masz córcie bo ja 2,5 letnia i jak pomysle że nie bede jej widziec ok 3 tyg to mi serce peka i już płacze... ale wiem ze robimy to po to by byc z naszymi maluszkami długo i to w zdrowiu!!!
ps kitek czy to już? masz już swoja sliczna kochana córcie przy sobie czy jeszcze qw sobie:)?
-
Pytalam sie mojego endo o jakies dodatkowe witaminy ale powiedzial ze nie ma koniecznosci...tyle ze mi dalej wlosy strasznie wychodza, zakola straszne sie porobily :/ nie wiem co z tym zrobic, 1/2 włosów juz uciekla. Macie jaskie rady procz tego ze trzeba czekac az wszystko samo sie unormuje? :(
Moja córcia ma dopiero 3 miesiace, taka malenka a ja juz muszę ją zostawiać:(
Co do jodu to tez juz bym chciala miec to za sobą, szkoda ze to wszystko tak dlugo trwa
-
Wypadanie włosów po ciąży jest stanem naturalnym. Przez ciążę włosy nie wypadają, a po rozwiązaniu garściami. Każda młoda mama boryka się z tym. Może dlatego Twój endo zbagatelizował problem.
-
Cześć i czołem! Ja już w domku po drugim jodzie diagnostycznym w Zgierzu. Wyniki super, choć za 3 lata mam się stawić na kolejną diagnozę - ale dam radę. Teraz na nowo trzeba wracać do żywych i cieszyć się każdym dniem. Duuuuuużo zdrowia i sił i cierpliwości Wam wszystkim życzę, co jakiś czas oczywiście będę zaglądać.
-
Cześć dziewczyny - zazdroszczę tym, które są po operacji, ja swoją będę miała w Damianie 17 maja, też wycięcie tarczycy plus okolicznych węzłów chłonnych. Przeraża mnie ten jod mimo, że nie mam dzieci - bycie w izolatce, a najgorsze jest to, że trzeba tam być z drugą osobą, totalnie sobie nie wyobrażam dzielenia przestrzeni z kimś obcym :(
-
Ewka22, tak to już :D Mam juz córeczkę przy sobie, wszystko poszło dobrze, najważniejsze ze jest zdrowa, a bardzo się balam zeby bylo wszystko ok po tych przejściach. Na szczęście jest dobrze :D
Niestety nie nadrobię Waszych wpisów z braku czasu. Mnie tez czeka niedługo jod i tez sobie nie wyobrażam rozstania. Ale narazie staram się nie myśleć o tym:)
-
Kitek gratuluję:D cieszę się że wszystko poszło dobrze i że córeczka zdrowa. Teraz ciesz się maleństwem i nie myśl o chorobie :D ściskam Was z całych sił i życzę wszystkiego co najlepsze, a przede wszystkim zdrówka i siły :)
A na forum coś cisza. Mało nowych wpisów. Pewnie wszyscy miło spędzają majowke :) ale to chyba dobrze, bo to znak, że u Was wszystko ok. i nikt nie myśli o chorobie.
-
No to ja zapytam - na FB powstała grupa o raku tarczycy, osób jest tam malutko, ale jedna z nich jest przerażona perspektywą odstawienia hormonu na miesiąc przed jodowaniem. Podobno można zamiast tego wybrać jakieś zastrzyki, które przed samym przyjęciem jodu podają i wtedy nie trzeba odstawiać hormonu, ma któraś z Was z tym doświadczenia?
-
Pinkbow
Mój syn przed jodem leczniczym w Gliwicach nie musiał odstawić hormonu.Dostal zastrzyk podczas pierwszego dnia,.a drugiego podano mu jod.Czul się dobrze.Trzeba skontaktować się z kliniką prędzej i dopytać, wiem że z Gliwic jak mają pieniądze na zastrzyki to dzwonią do pacjentów, którzy mieli odstawić hormon przed jodowaniem, aby tego nie robili.pozdrawiam wszystkich cieplutko w ten paskudny wiosenny dzionek ?
-
Anka50 - dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, w takim razie, jak przyjdzie mój czas, będę się dowiadywać :)