Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
do skasowania (zostały puste posty po mojej walce z forum, które najwyraźniej źle znosi znaki mniejszości i zbyt dużą liczbę nawiasów)
-
Enzo ja mam podobne doświadczenia, starszy syn ma raka i jak idę teraz z młodszym to jak tylko mówię słowo rak to dostaje wszystko co chce na tego młodszego :)
-
Enyo coś mi się "z " z "y" pomyliło :)
-
Ona1975
Odezwij się po wizycie w Gliwicach ?
-
anka50
No i po wizycie:) tak jak mówiłaś, najpierw rejestracja, potem badanie krwi. I od 9.30 lekarz, który zrobił USG, zmienił nam leki i termin na jod na 4 sierpnia. Ze szkiełek które zawieźliśmy wyszło że jednak mamy przerzuty do 2 węzłów, a tam gdzie była operacja w wynikach napisali 1 przerzut i to pod znakiem zapytania. W końcu z tego wszystkiego nie zapytałam o RTG płuc które mnie martwi, no ale lekarka mówiła że jak go przyjmą do szpitala to będą różne badania robić. No i jako że jesteśmy ze Śląska syn trafił na listę rezerwową, gdyby zwolniło się miejsce bo np ktoś się rozchoruje to będą po nas dzwonić (mam nadzieje że tak będzie, bo jak nas wezmą z zaskoczenia to nie będę miała czasu myśleć). Ogólnie szybko nam poszło, bo byliśmy tam już o 6,40 :)
-
Ona1975
Cieszę się , że macie już pierwsza wizytę za sobą.Dlaczego tak martwisz się RTG?Trzymam kciuki za wcześniejszy termin ?
-
anka50
A sama nie wiem, sama sobie coś tam wymyślam, bo jego czasem pokasłuje. Pewnie to bardziej z suchego powietrza, ale teraz to mam już fobie na jego punkcie:) Choć byłam bardzo zdziwiona, bo wcześniej bardzo się martwiłam tą wizytą i wczoraj jak wieczorem wracałam z pracy to sobie w aucie popłakałam, zmówiłam po drodze wszystkie modlitwy jakie znam i jak ręką odjął. Uspokoiłam się, przestałam martwić, w spokoju przespałam noc, a rano pojechałam jak na zwykłą wizytę, zero stresu:) Choć to pewnie tylko chwilowe, ale cieszę się bo bałam się że będę beczeć na tej wizycie:)
-
trzy_po_trzeciej
Jak się zalogujesz na swoje konto tutaj, zobaczysz tam prywatnego maila do mnie. Jak chcesz napisz. Będę w przyszłym roku w Zgierzu 4 raz. Jak chcesz mogę Ci opowiedzieć parę rzeczy na temat pobytu tam. Też jestem z Gdańska.
-
No i jestem po operacji. Kobsultacja w bydgoszczy termin operacji ustalony na za 7 dni. Wszystko szlo szybko mimo iz mialam zle wyniki hormonow (tsh 0.0017 włosy z glowy wychodzily mi calymi plackami, 4 dni pozniej tsh 0.05 i musialam miec zaswiadczenie od endokrynologa o braku przeciwskazan do operacji- inaczej anestezjolog nie zgadzal sie na narkoze) wycieta cala tarczyca i wezly chlonne szyi. Badanie histopatologiczne potwierdzilo raka brodawkowatego w lewym placie tarczycy oraz (czego predzej nie wiedzialam) mikrorak brodawkowaty w prawym placie... Teraz Gliwice. Dzwonilam dzisiaj, termin ustalony na 7 czerwca. Ciezko znioslam rozstanie na czas operacji z moja córcia a teraz jeszcze pewnie czeka mnie jodowanie :/
-
Po operacji mialam duzy spadek wapnia i zalecenie brania 3 razy dziennie po 2 tabletki CALPEROS 1000. Za 2 tyg mam znowu zbadac ppziom wapnia i jesli wynik bedzie dobry moge odstawic ale kontrolowac to