Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ewelina30.
Ja miałam operacje 28.11.2016r. a wizytę w Gliwicach miałam 01.02.2016r. i tam robili mi badania tg i anty tg. Wyniki były dobre bo tg 0,49 a anty tg chyba 13 i mam jechać do Gliwic 14.06.2017r. na jakieś dokładniejsze badania i wtedy okaże się czy będzie potrzebny jod czy nie. Wiec jeszcze nie wiem czy będę w ogóle miała jod, ale tak sobie myślę że może lepiej żeby mi go podali i wtedy będę miała pewność że jest ok. W Gliwicach chyba kazdemu podają termin jodowania wcześniej.
-
Ewelina30 nie odświeżaj strony, bo kopiują się Twoje ostatnie posty. Taki feler tego forum :P
Weź pod uwagę, że większość z Nas tutaj leczy się w Gliwicach. Ty z tego co piszesz w Poznaniu. To dwa osobne szpitale, a jak wiadomo każdy szpital ma swoje zasady i procedury. Skoro kazali Ci czekać to czekaj i tyle. Wiem, że jest ciężko, każda z Nas to przechodziła, niejedna też ma malutkie dzieci. Badania na pewno zrobią Ci przed jodem, teraz nie są Ci potrzebne wyniki skoro masz je mieć sama dla siebie. Co do ucisku i bólu w gardle/szyi - to normalne, przeszłaś operację, wszystko się dopiero goi.
Ja jod miałam dopiero 7 miesięcy po operacji, większość z Nas tak miała. Mają takie terminy. Termin na jod dostałam miesiąc po operacji, jak odbierałam wyniki hist-pat.
-
Ewelina30
O ucisku w gardle to ja marudze na tym forum od dawna i dziewczyny piszą ze to normalne, że wszystko się w środku goi długo. Ty jesteś dopiero 5 tygodni po operacji wiec tym bardziej może tam cos boleć jeszcze. Dodatkowo nerwy robią swoje.
Tak jak pisze Messie każdy szpital ma inne zasady wiec myślę że powinnaś cierpliwie czekać bo na pewno lekarze w Poznaniu wiedzą co robić i w jakim terminie.
Trzymaj się dziewczyno i staraj się mniej o tym myśleć i nie denerwować się, bo to na pewno ma wpływ na Twoje samopoczucie.
-
Ewelina tg moze wyjsc ok ale tez moze byc podwyzszone i wpadniesz w panike. Duzo osob mialo przed jodem wysokie tg a po jodzie spadalo. W szpitalu wszystko dokladnie Ci zbadaja ! Czekaj spokojnie !
Co do izolatki to sa normalne sale a drzwi nie sa zamkniete na klucz. U Nas babeczki przychodzily do nas "po kryjomu". Raz nawet zastal nas lekarz i zaczal sie smiac ze sasiadka z izolatki obok jest u nas :D
Jutro mija tydzien od polkniecia tabletki :)
-
Dzięki wam wszystkim nza wszelkie informacje wiem jestesm straszną panikarą:(taka moja wada staram sie nie myśleć nie denerwować a czy podwyszonej dawce leku tez czułyscie takie cieszkie nogi i podenerwowanie?Cieszę się ze mozna z wami porozmawiać
-
Ewelina ja tez z tych panikujacych chociaz coraz bardziej zaczynam nad tym panowac bo wiem, ze stres i panika nic nie poradza a pozniej jestem klebkiem nerwow...
Ja zmiany dawki nie odczulam, ale pamietaj - kazdy organixm jest inny ! Zdecydowanie gorzej czuje sie tersz z tym wysokim tsh , jestem caly czas spiaca i zmeczona. Juz chyba wole te nasza nadczynnosc :/
-
Massie8989
Cały czas staram się być optymistycznie nastawioną do tych wszystkich przypadłości. Dzięki. Oczywiście trzymam kciuki za Gliwice i wiadomo będzie dobrze !!
-
Dzień dobry!
Ja jestem pewna, że u Massie będzie dobrze! 30 marca to tylko formalność!!
Powoli zbliża się koniec mojej kwarantanny :D jutro wracam do mojego syna bo cały czas pomieszkuje kątem u mojego brata .
-
Strach to po wyjsciu ze szpitala to jaka kwarantanne musisz miec?jaka ja takze mam synka nie bede mogla wrocic do domu?dzis dostalam dokumenty z poznania na 23 mam zglosic sie do szpitala na jodowanie,teraz zacznie sie stres
-
Ewelina30
Na 23 którego miesiąc masz się zgłosić? Z tego co piszą dziewczyny to kwarantanny jest tydzień lub dwa w zależności jakie masz promieniowanie przy wyjściu ze szpitala.