Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ewelina30 co do TG i anty-TG to pierwsze badanie powinni Ci zrobić w szpitalu, tak samo jak TSH. Mnie zrobili miesiąc po operacji, wtedy też dostałam wyniki hist-pat. Przed jodem w szpitalu też robili mi TG, pierwszy raz przy przyjęciu a drugi raz po dwóch zastrzykach podnoszących TSH do leczenia jodem, bo wtedy TG może wzrastać więc też to kontrolują. Ale te badania tak jak piszę wykonywał mi szpital. Moja endo zlecała mi tylko TSH i robiła USG. Jestem prawie 8 miesięcy po operacji i dwa tygodnie po leczeniu jodem :) Moje TSH wynosi 0,018. Twoje jest za wysokie, powinnaś mieć max 0,4 więc lekarz dobrze zrobił dając Ci większą dawkę hormonów :) Niestety musimy być utrzymywane w nadczynności żeby tarczyca Nam nie odrosła.
-
Ewelina30
Ja też jestem przerażona jodem, bo mam klaustrofobie I nie wyobrażam sobie pobytu w izolatce, ale jak pomyślę, ze jod "dobije"wszystko co pozostalo po naszym skorupiaku, to myślę, że dam radę tam wytrzymac te 3 dni.
-
Strach
czyli jezeli teraz bym zrobiła te badanie to by nic mi nie mowiło a tobie kiedy robili te badanie po operacji?pamietasz moze swoj wynik tsh po ok 5 tyg po operacji bo ja nie wiem co oznacza ta zmian nastroju,samopoczucia denerwuje sie ze cos sie dzieje,ile miesecy po operacji mialas jodoanie bo zapomniał.....ja juz nie daje rady
:(:(
-
Dla mnie izolatka jest gorsza niz pobyt w szpitalu na wycieciu tarczycy poniewaz był ze mna ktos bliski nie bylam sama z tym wszystkim a w tej izolatce bede zdana tylko na siebie :(:(
-
Massie
to jak myslisz moze sama zrobie prywanie te TG anty-TG ,ale czy to normalne ze tak nie za dobrze sie czuje nogi mom jak z waty i ciagle zdenerwowana?jezeli ustąpia te dolegliwości czy to bedzie oznaczac ze tsh zaczyna sie normowac
-
Mona12
ja wiem ze musze dac rade ale dobija mnie mysl siedzenia tam samej,tych wszystkich badan tego ze nie bede mogla wyjsc jak wpadne w panike,mam synka meża i nie chce tego wszystkiego stracic a takie mysli ostatnio mnie dopadaja,od 3 lat bylam caly czas pod kontrola lekarza i mowia ze wszystko bvylo w czas i bedzie dobrze,lekarz przy wypisie mowil gdyb y nie obecny minimalne naciekanie tkanek okolotarczycowych marginees do powieszchni tarczycy oznaczonej tuszem wynosi 0,1cm...nie wim co to oznacza
-
Mona12
ja wiem ze musze dac rade ale dobija mnie mysl siedzenia tam samej,tych wszystkich badan tego ze nie bede mogla wyjsc jak wpadne w panike,mam synka meża i nie chce tego wszystkiego stracic a takie mysli ostatnio mnie dopadaja,od 3 lat bylam caly czas pod kontrola lekarza i mowia ze wszystko bvylo w czas i bedzie dobrze,lekarz przy wypisie mowil gdyb y nie obecny minimalne naciekanie tkanek okolotarczycowych marginees do powieszchni tarczycy oznaczonej tuszem wynosi 0,1cm...nie wim co to oznacza
-
Mona12
-
Mona
czyli robili ci juz te badanie jaki czas po operacji9,najwyzej sama sibie zrobieja własnie od dwuch ni tez czuje przy przełykaniu taki ucisk raz z jednej raz z drugiej strony na zewnatrz mam niby zagojone ale czuje jakis takiu dyskonfort w gardle i tez nie wiem co to jest,a juz wiesz kiedy ten jod bedziesz miala podawany?bo ja w dzien odebrania wyniku pojevchalam odrazu sie zapisac w Poznaiu na przybysza i powiedzieli ze dostane pismo kiedy bede miala przyjechac...a tu wszyscy pisza ze pojechali sie zapisac zrobili badania dostali termin na jod i potem przyjada....
-
Mona
czyli robili ci juz te badanie jaki czas po operacji9,najwyzej sama sibie zrobieja własnie od dwuch ni tez czuje przy przełykaniu taki ucisk raz z jednej raz z drugiej strony na zewnatrz mam niby zagojone ale czuje jakis takiu dyskonfort w gardle i tez nie wiem co to jest,a juz wiesz kiedy ten jod bedziesz miala podawany?bo ja w dzien odebrania wyniku pojevchalam odrazu sie zapisac w Poznaiu na przybysza i powiedzieli ze dostane pismo kiedy bede miala przyjechac...a tu wszyscy pisza ze pojechali sie zapisac zrobili badania dostali termin na jod i potem przyjada....