Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Słonko ja też jestem z okolic trójmiasta i też bardzo chciałam być leczona w Zgierzu ze względu na odległość ale byłam u 2 endokrynologów i oni nakierowali mnie na gliwice.
Jeśli chodzi o hormony to tam się ich nie odstawia. Byłam ostatnio na konsultacji i na karcie dostałam info aby zażywać jak dotychczas. Termin jodowanie mam na 25 lipca. Gdzie miałaś operację? na smoluchowskiego?
pozdrawiam
-
Witam
Słonko odpoczywaj i baw się dobrze u siostry
Dziewczyny wam też miłych nocek i dni pozdrawiam zdrówka życzę
-
Słonko,
miłego wypadu do siostry. Odpoczywaj ile się da. Pa.
-
Hej dziewczyny,
Kasiub na pewno będę miała sporo pytań ale dzisiaj nie zaprzątam sobie głowy, chce jechać do siostry nad jeziorko, pospacerować itp. chociaż pogoda się psuje...słyszałam, że ma być teraz chłodno, u nas w Trójmieście w weekend 18 stopni....jakaś masakra... więc trzeba skorzystać póki można...także życzę miłego dnia wszystkim...
-
Słonko,
co do hormonów to już wyjaśniam skąd te rozbieżności. Normalnie powinno być tak, że operacja-6-7 tyg. później jodowanie i przez cały ten okres bez hormonów. Jednak zdarza się tak, że termin jodowania jest znacznie później niż 6-7tyg. a wtedy tak długi okres bez hormonów może być uciążliwy dla organizmu i to bardzo. Dobrze, że odstawiłaś już hormony (zapisz sobie datę bo spyta o to ordynator przy przyjęciu). Jakbyś chciała coś wiedzieć o leczeniu i samym pobycie w Zgierzu to pisz.
-
Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za odpowiedź.
Wasze wypowiedzi utwierdziły mnie w przekonaniu, żeby jednak nie mieszać. Podjęłam decyzję, że zostaję przy Zgierzu, termin wyznaczony a Ja w zasadzie już odstawiłam od 5 dni hormony więc już idę tą drogą. Od operacji ciągle dostaję sprzeczne informacje poczynając od tego czy po samej operacji brać hormony czy nie (sam profesor mówił, żeby nie brać a na wypisie ze szpitala dostałam zalecenie żeby brać) no i bądź mądra i pisz wiersze...no ale dzięki forum, które jest kopalnią wiedzy człowiek się dowiaduje to i owo.
Życzę miłego wieczorka i nocki! Dzięki jeszcze raz!
-
Słonko ja leczę się w Warszawie i na dużą dawkę zawsze odstawiam hormony też znoszę to nie najlepiej ale da się wytrzymać za to jak mam wyznaczoną małą dawkę to nie muszę odstawiać hormonów tylko dostaję dwa zastrzyki i mały jod diagnostyczny za każdym razem pobyt w szpitalu to jest 5 dni i wiesz ja nie żałuję że leczę się w Warszawie więc może tez nie rezygnuj jak już masz termin to warto leczyć się w Zgierzu zastanów się w końcu jod wszędzie jest taki sam
Pozdrawiam serdecznie całe forum miłego wieczorka
-
Słonko,
ja byłam na jodowaniu w Zgierzu i polecam. Była też ze mną na kontroli kobieta, która wcześniej leczyła się w Gliwicach i też miała odstawiane hormony. W Zgierzu na pewno trzeba odstawić hormony ale jeśli tego nie zrobisz to też podają zastrzyk, jednak przed jodowanie nie wiem czy tak u Ciebie by zrobili. Na 100% robią tak przed kontrolą bo była taka sytuacja, że kobieta nie wiedziała że ma odstawić hormony ale ją przyjęli na kontrolę. Wtedy też lekarz prowadząca powiedziała, że lepiej jednak odstawić hormony przed jodem niż brać ten zastrzyk bo im większa niedoczynność tym więcej jodu się później wchłania i niszczy co trzeba.
Jeszcze jedna bardzo istotna kwestia-zastrzyki pozwalają wykryć komórki rakowe a nie je zniszczyć. W Zgierzu leczy się dużo osób z Pomorza w tym tez osoby które kiedyś leczyły się w Gliwicach a teraz przyjeżdżają tutaj. A dla mnie specjalnie zwoływali dodatkowe konsylium i ściągali profesora. Ja bym została w Zgierzu na Twoim miejscu, bo raz że masz już termin, a dwa do Gliwic będziesz musiała jechać 2x-raz na konsultację, drugi raz na jodowanie więc odwlecze się to w czasie z miesiąc albo i dłużej. A jod ten sam w obu klinikach.
-
wiesz co ja nie chce Ci mowic co masz robic :) ale niektore osoby naprawde zle znosza odstawienie hormonkow :/ napewno lepsze sa zastrzyki
-
slonko
tak to prawda ze tam nie odstawia sie hormonkow tylko dostaje sie dwa zastrzyki - znam pare osob ktore leczyly sie w gliwicach i sa bardzooooo zadowolone - pozatym jest to najlepsza klinika leczaca raka w europie :)
zastrzyki sa naprawde dobre bo nie odstawia sie hormonkow i dzieki temu nie czuje sie zle :) nie wiem czy w zgierzu nie ma zastrzykow moze najpierw sie dowiedz :)