Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • Mona ja jestem dwa lata od pierwszej operacji kaszel, przyduszanie ,odksztuszanie, ciagniecie szyi jest do dnia dzisiejszego wiec to chyba normalne, oczywiscie ze trzeba byc czujnym ale jak lekaz mowi ze jest ok to pewnie tak jest glowa do góry :)
  • Strach Bardzo się cieszę czytajac twoj wpis popłakałam się tak bardzo bym chciala byc juz w twojej skórze tak strasznie sie boje tego wszystkiego,mam nerwice lękową z fobia spoleczna i nie wiem jak dam sobie tam rade,podczas operacji maz byl caly czas ze mna a tu nie ma takiej mozliwosci,chciala bym uslyszec to samo co ty i krzyczeć ze szczescia..pozdrawiam cie bardzo
  • Cześć mam pytanie do was,jestem 5 tyg po operacji wycięcia całej tarczycy nowotwór brodawkowy prawego płata przerzutów nie było(czy mogą powstac jakieść przerzuty do jodowanie?),druga sprawa w srode robilam tsh i wynik miałam 0,9240(od dnia operacji brałam eutyroxs 100 a teraz powiedział mi endokrynolog ze musze brac 150 ponieważ wynik mam za wysoki ze powinien byc w granicach 0,35.Odrazu po operacji czułam sie bardzo dobrze nie bylam nerwowa,dobrze sie czułam nawet nie czułam potzreby brania leków na nerwy poniewaz choruje na nerwice lekowa jeszcze nikgdy nie bylam taka spokojna opanowana i nie myslalam do przodu jednak od tygodnia czuje sie znowu poddenerwowana mam wybuchy,czuje sie cieszka nogi jak z waty i straszne wachania nastroju :(od czego taka zmiana:(mąż muwi ze moze dopier organizm sie przyzwyczaja do braku tarczycy czy to możliwe?Proszę pomórzcie mi co myslicie o moim wyniku naprawde jest taki zly po 5 tyg operacji?chcialam by zrobiła mi batanie Tg I ant tg ale powiedziala ze zrobia mi przed jodowaniem a nie powinna mi tego sprawdzic moze sama mam zrobic co wogole oznacza te badanie jestem strasznie rozbita nie wiem co myslec pozdrawiam
  • Jeszcze jedno czy jest tu ktoś kto miał albo ma miec jodowanie w poznaniu?bo widze ze wy wieecie kiedy macie miec jodowanie a mi powiedzieli jak sie zapisywalam ze 1,5mies przed przyjazdem na jodoanie dostane dokumenty
  • Ewelina <3 <3 <3 <3 Wszystko przetrwasz , nie jestctak zle, plus jest ogromny, ze nasze leczenie nie boli ! To tylko polkniecie tabletki ! Oczywiscie badania i oczekiwanie na wyniki sa bardzooooo stresujace , ja wrecz rwalam sobie wlosy z glowy, nie pamietam kiedy wczesniej przezylam tak ogromny stres jak ten po scyntygrafii :/ nie mialas przerzutow , nie martw sie ! Wszystko bedzie dobrze ! Ja w chwilach kryzysowych myslalam o Massie i reszcie dzuewczyn , ktore tam byly lub dopiero beda . Ze taka nasza sciezka do zdrowia. Inni to przeszli wiec i ja tez musze ! To mi dodawalo sil ! Tak na marginesie kilka miesiecy temu w Gliwicach na duzym jodzie byla Ania Wyszkoni :) jak widac choroba nie wybiera, ale to leczenie jest jednym z najmniej inwazyjnych i u mnie poza lekkim obrzmieniem slinianek i zgaga ktora trwala 2 dni nie bylo nic. Glowa do gory ! Mona a moze to stres ?
  • Mona moze byc tak ze w czerwcu Gliwice zadecyduja ze idziesz na duzy jod wiec przygotuj sie na taka ewentualnosc i nic sie nie martw sama bylam operowana w lipcu a jod dostalam w marcu czyli 7 mies od operacji. Zwazajac ,ze mialam przerzuty , nacieki na naczynia krwionosne bylam przerazona tym terminem !
  • Ewelina tg to taki nasz marker raka tarczycy .Powinien byc jak nablizszy zeru. Kiedy wzrasta to moze swiadczyc o tym, ze w organizmie sie cos dzieje. Chociaz z tego cp mi mowiono najlepiej kontrolowac go juz po duzym jodzie
  • Strach czyli jezeli teraz bym zrobiła te badanie to by nic mi nie mowiło a tobie kiedy robili te badanie po operacji?pamietasz moze swoj wynik tsh po ok 5 tyg po operacji bo ja nie wiem co oznacza ta zmian nastroju,samopoczucia denerwuje sie ze cos sie dzieje,ile miesecy po operacji mialas jodoanie bo zapomniał.....ja juz nie daje rady :(:(
  • Kalmara aha to faktycznie komplet przypadłości które masz wystarczyły spokojnie do zdiagnozowania pcos. Ale głowa do góry, tak jak pisałam to żadna przeszkoda w posiadaniu dzieci :) Ja też w kwietniu mam zamiar wybrać się do ginekologa, wybrałam nowego, specjalizującego się w trudnych przypadkach. Tylko najpierw muszę zamknąć 30 marca sprawę w Gliwicach. Ewelina30 przetrwałaś operację, więc najgorsze już za Tobą. Leczenie jodem to pryszcz w porównaniu do operacji, także głowa do góry. Jak masz lęki, to najwyżej poproś o to, byś nie była sama w izolatce, zawsze to lepiej z kimś niż samemu :)
  • 7 lat temu
    Ewelina30 Wynik tsh nie jest bardzo zły u ciebie, ale przy naszej chorobie powinien być w granicach 0,2 do 0,4. Ja miesiąc po operacji miałam 9 a później 1,49. Na początku brałam eutyrox 100, później 150 a teraz jeden dzień 150 i jeden 175 i dopiero teraz mam tsh 0,109. Tsh musi u nas być niskie żeby tarczyca nie odrastala. Badanie tg to markery nowotworowe i nie wszyscy je zlecaja. Mnie robili to badanie w Gliwicach i nie powinno przekraczać 4. Jeżeli chodzi o samopoczucie, to ja jestem blisko 4 miesiace po operacji i niby czuje się dobrze, ale czasami też łapie doła i myślę, że to jest normalne. Każda z nas się denerwuje i myśli o chorobie, bo inaczej się nie da wiec i nasza psychika tez to odczuwa. Ja dodatkowo ciągle czuje ucisk w gardle i to też mnie denerwuje i martwię się czy wszystko jest ok. Musimy myśleć pozytywnie żeby nie zwariować. Głowa do góry - BĘDZIE DOBRZE <3 <3 <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat