Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • Strach nie mam zielonego pojecia. Ja na scyntygrafie szlam jako pierwsza. W izolatce bylam sama. Bedac na oddziale otwartym nie rozmawialam z innymi bo wiekszosc i tak byla na 1 pietrze. Jedynie z dwoma paniami z mojego pokoju i 3 z pokoju obok, ale te 3 akutat mialy miec tylko maly jod. Z naszej szostki trzy osoby poszly na biopsje. Ale nie wiem jak wyniki bo ja po wypis poszlam o 12, gdzie cala reszta, poza jeszcze jednym panem ktorego lekarzem tez byl dr Roskosz, czekali na wypisy w pokoju 177, do ktorego ja juz nawet nie zagladalam bo po 12 bylam juz "wolna" i poszlam do domu, bo chcialam z tamtad jak najszybciej wyjsc. Jak szlismy na jod to chyba wiekszosc byla po raz pierwszy, jedna dziewczyna byla drugi raz. Ale to co piszesz nie jest pocieszajace :-( Juz sie boje ze w tym moim przelyku to tez przerzut a nie tylko zle wchlonieta tabletka ;(
  • Massie nie no daj spokoj absolutnie nie po to to napisalam tylko niestety nie zgodze sie ze stwierdzeniem ze taki rak to nie rak albo lepiej miec zapalenie pluc niz tego raka ! to zwyczajne bzdury patrzac na to co ludzie przechodza walczac z tym dziadem ! i moze nie jest to leczenie bolesne ale widmo kilku operacji tez przeciez jest przytlaczajace ! nam nawet dzisiaj pielegniarka mowila ze niestety przerzuty do kosci , pluc i watroby zdarzaja sie bardzo czesto :/
  • 7 lat temu
    Dziewczyny. Te inforacje nie są może pocieszajace, ale fakt, że leczenie nie jest tak agresywne jak przy innych nowotworach, to jednak jest pocieszenie. Może niektórzy muszą przejść kilka operacji, ale mimo to procentowo wyleczalnosc "naszego" raka jest jednak bardzo duza. Myślę że lepiej mieć podany jod kilka razy niż np chemię, która wyniszcza organizm. Dlatego dziewczyny GŁOWA DO GÓRY. Gdzie wasz optymizm? BĘDZIE DOBRZE - NIE ZAPOMINAJCIE O TYM!!!!!
  • Strach z takim stwierdzeniem, ze "taki rak to nie rak", albo ze lepiej miec takiego raka niz zapalenie pluc spotkalam sie tylko tu. Zaden lekarz nie dal mi odczuc, ze nie jest to powazna choroba, tym bardziej ze nie jest to rak. Ale kazda z nas chciala w to wierzyc... Trzymam kciuki, zeby Twoja tabletka jutro grzecznie trafila do zoladka. Samych nudnych chwil w izolatce <3
  • dokladnie Massie !
  • 7 lat temu
    powodzenia jutro z tabletką... z tymi przerzutami to faktycznie niepokojące i kurde nakręcam sie jeszcze bardziej.... chyba muszę przestac czytać bo naprawdę sie już stresuje i to ostro.... ostatnio na usg brzucha wyszedł mi mały polip w pęcherzyku żółciowym a ja juz sobie wkręcam ile czasu trzeba aby sie w to przekształcił MASAKRA!!!! mi tez lekarze nie mówią ze to nie jest nic poważnego ale ze dobrze rokującego i o długiej przeżywalności i lecząc sie można naprawdę długo życ :)
  • Ewka22 ja przed jodem zrobiłam sobie chyba 2 albo 3 tygodnie przerwy od forum. Dobrze mi to mimo wszystko zrobiło, bo łatwiej było się oderwać, skupić na czymś innym, udawać, że tego nie ma. Wróciłam przed jodem, żeby o sobie przypomnieć, podczytać co tam Dziewczyny polecały zabrać do izolatki itp. Stresu jest ogrom, więc nie ma się co jeszcze nakręcać cudzymi przypadkami. A przetrwać pobyt w szpitalu jakoś trzeba, nie ma innej opcji. Więc po co sobie jeszcze niepotrzebnie utrudniać już i tak trudny etap w życiu.
  • 7 lat temu
    massie dzieki chyba ja już jestem w jakims krytycznym momencie i koniec na jakis czas z forum.... bo oszaleje!!!
  • laseczki miedzy 13 a 14 lykam tabletke z jodem i zaczynam swoja walke ! trzymajcie kciuki !
  • Strach... Trzymam mocno kciuki i powodzenia, bedzie dobrze <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat